Sreda, 9. jul 1997.

ADVOKAT NIKOLA BAROVIC TVRDI DA SE U ZEMUNU NA SILU UPADA U TUDJE STANOVE

Naoruzani obijaju brave, Opstina legalizuje useljenja

Beograd. - Danica Barbalic i njen sin Ivan nisu juce uspeli da udju u sopstveni stan u Zemunu (Radica Petrovica 12) u koji su se uselila nepoznata lica dok su legalni stanari bili na odmoru. Oni su, prema informaciji advokata Nikole Barovica jedan od dvadesetak slucajeva u ovoj beogradskoj opstini nasilnih useljenja u stanove pod otkupom, ali i u privatna vlasnistva.

Danica Barbalic je, stanovnik Zemuna od 1946. godine, a zivi sa sinom i unukom. Prema svedocenju komsija, 1. jula ove godine, u njihovom odsustvu naoruzana grupa obila je bravu, a opstina Zemun izdala je resenje za stan Danice Barbalic kao "neuseljen pet godina" na ime Ljiljane Mijakovic (broj 06-2412/97- 1). Ni intervencija komsija, kao i komisije nezavisnih gradjana juce nije pomogla, jer su vrata obijenog stana ostala zatvorena.

Prema recima advokata Barovic, izostala je intervencija policije koja smatra da unutra "nisu nepoznata lica, jer poseduju licnu kartu". Nije pomogla ni cinjenica da su u stanu stvari legalnog vlasnika, a na prijavu suseda u opstinskoj stanici milicije odgovoreno je"da ih se to ne tice".

Advokati dvadesetak nevoljnika koji su ostali bez stana, samo sto su se od njih odmakli, pozivaju se, kaze Barovic na informativne razgovore u policiju. U pitanju je, veli nas sagovornik, izvrsenje vise krivicnih dela i to falsifikata sluzbene isprave, narusavanje nepovredivosti stana, samovlasce i nasilno ponasanje. Policija, inace, ne moze tako da postupa po resenju opstine, vec iskljucivo na osnovu odluke suda.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /