Sreda, 9. jul 1997.

MILO DJUKANOVIC

Crna Gora vise nema prava na inferiornost

Crnogorski premijer ponovio svoju raniju ocenu da je aktuelni sukob u DPS- u "unutarcrnogorski", ali da je jedna strana imala logisticku podrsku iz Beograda

Ne zeleci da idealizuje stanje u svojoj partiji, premijer Djukanovic je opozicione ocjene o DPS-u okarakterisao kao "grube u svojoj definitivnosti" i izrazio uvjerenje da je Demokratska partija socijalista politicka organizacija u okviru koje se moguce izboriti "za pobjedu reformske politicke opcije". On smatra da ce DPS biti jedan od "stubova oslonaca reformske politike u Crnoj Gori i buducnosti", pa zbog toga i odbacuje sugestiju da sa DPS-om nije moguce graditi "reformski front". U ovom kontekstu, premijer je napomenuo da posljednji dogadjaji nijesu uticali na njega da o tom "reformskom frontu" tek razmislja, posto se on za nesto tako i ranije zalagao. Podsjetio je, pritom, na svojevremeno formiranje visestranacke vlade u Crnoj Gori.

"Za mene su pitanja reformi, pitanja demokratije, pitanja ucvrscivanja stabilnosti drzave i pitanje integracije te drzave na dostojanstvenim osnovama u medjunarodnu zajednicu - pitanja koja apsolutno nadilaze znacaj jedne licnosti, jedne partije, jedne ideologije i jedne koalicije. To su pitanja koja moraju postati opstedrustveno dobro, i pitanja oko kojih se moraju okupiti sve politicke snage u ovoj drzavi koje su raspolozene da to prihvate kao svoje strateske politicke odrednice", kazao je premijer Djukanovic, napominjuci da je svaka koalicija dobrodosla.

Premije Djukanovic je istakao da ce "jos predanije nego do sada nastaviti da se bori za politiku reformi i demokratiju u Crnoj Gori, i za politiku ravnopravnosti Crne Gore u Jugoslaviji, i za politiku integracije SRJ u medjunarodnu zajednicu". Napomenuo je, s tim u vezi, da ce prihvatiti sva demokratska pravila igre "unutar jedne politicke skupine koja se zove partija".

Sustinske razlike unutar DPS-a, pa i unutar Crne Gore, po Djukanovicevom misljenju ispoljavaju se oko toga ima li Crna Gora pravo, shodno svojoj Ustavom zagarantovanoj ravnopravnosti, da predlaze i insistira na nekim pravcima rjesavanja odredjenih politickih i ekonomskih problema u zemlji, koji bi dominantno opredjeljivali buduci politicki i ekonomski profil SRJ. On je ubijedjen da Crna Gora ne samo da ima to pravo, nego i obavezu da nesto tako cini, te da vise nema pravo na dugo njegovanu inferiornu poziciju.

"Na zalost, u Crnoj Gori jos uvijek postoje politicke snage koje zele Crnu Goru uvijek vidjeti snishodljivom, inferiornom u odnosu, ovog puta, na centralnu vlast, u odnosu na starijeg i veceg brata", kazao je crnogorski premijer, ponavljajuci svoju raniju ocjenu da je aktuelni sukob u DPS-u "unutarcrnogorski", ali da je jedna strana u njemu imala logisticku podrsku iz Beograda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /