Sreda, 9. jul 1997.

KRAGUJEVACKI ORUZARI JUCE PONOVO IZASLI NA ULICE

O radnicima ne brinu ni vlast ni opozicija

Kragujevac. - Kao sto se medju upuceima u (ne)prilike na kragujevackoj privrednoj sceni sa izvesnoscu i ocekivalo, radnici "Zastave Namenski proizvodi" juce su ponovo izasli na ulice i okupili se na trgu pred Gradskom skupstinom. Nezadovoljni, bolje reci ogorceni dvomesecnim kasnjenjem majskih zarada, hiljadu i po kragujevackih oruzara (oko 90 odsto onih koji trenutno rade; vise od polovine zaposlenih u Namenskoj vec godinama je na prinudim odmorima) juce su iz fabrickog kruga izasli oko 11 sati da bi, kao i lane, organizovano u koloni prosli ulicama u centru grada.

- Nismo, izgleda, niciji. Niko ne brine ni o nama ni o nasoj deci. Nikome nije stalo sto nasa deca nemaju mleka. O radnicima ne brinu ni vlast ni opozicija. Prvima je cilj da je ocuvaju, a drugima da dodju na vlast. Nije tacno da nema para. Mnogi u Kragujevcu lepo zive. Radnici, medjutim, zive lose i bice im sve gore jer nemaju sindikat. Predsednik Sindikata (Srbije - prim. Z. R.) juce otvara most, sece vrpcu. Briga njega sto 70-80 odsto radnika u Srbiji ne radi. Boli njega uvo sto su radnici bez posla a fabrike zatvorene - naglasio je juce na trgu pred kragujevackom Gradskom skupstinom sekretar Sindikata Namenske Dragutin Stanojlovic Baja.

- Oni (direktori) se pozivaju na zakon, nastavio je Stanojlovic. Nas zakon su nasi stomaci i nasa deca... Neka menjaju Ustav pa neka kazu da mi, radnici, nemamo pravo na rad,da nasa deca nemaju pravo na more i skolske knjige.

Tvrdeci da se sadasnje poslovodstvo Namenske ponasa isto kao Vukasin Filipovic (prosle godine smenjeni direktor fabrike), on se upitao da li smo mi prosle godine borili za to da "sjase Kurta a uzjase Murta?"

Pobunjenim oruzarima juce se obratio i gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic koji je najpre istakao da njihov protest nije politicke prirode, nego se radi o strajku gladnih ljudi. On je juce radnicima Namenske porucio da je njegova obaveza da bude tu (ispred Skupstine grada) da ih doceka. Na kraju, gradonacelnik Stevanovic se zalozio za zajednicki nastup rukovodstva Kragujevaca, poslovodstva "Zastave" i sindikata preme Republici.

Z. Radovanovic

Zahtevi

Predsednik sindikata Namenske Zoran Nedeljkovic Meda je juce pred kragujevackom Gradskom skupstinom procitao zahteve pobunjenih oruzara: od poslovodstva fabrike se trazi da se najkasnije u cetvrtak 10. jula isplate majske zarade i topli obrok za maj; da se do 22. jula isplate junske akontacije i topli obrok za juni i da se do 31. jula isplate junske zarade i polovina pripadajuceg regresa za 1997. godinu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /