Sreda, 9. jul 1997.

UPOZORENJE BOSANSKIM SRBIMA SA SAMITA U MADRIDU

NATO nece tolerisati nikakvo nasilje i policijsko zastrasivanje

U RS suprotno obavezama iz Mirovnog sporazuma rastu nedemokratska klima i zloupotrebe policije, navodi se u posebnoj deklaraciji o Bosni i Hercegovini madridskog samita

Madrid, Beta. - Sefovi drzava i vlada zemalja NATO izrazili su juce na madridskom samitu duboku zabrinutost zbog politicke krize u Republici Srpskoj i ocekivanje da ce ona biti razresena mirno i dijalogom. Zahtevamo da policija u RS odmah prekine sa zastrasivanjem i da u potpunosti postuje Mirovni sporazum, porucili su u posebnoj deklaraciji o Bosni i Hercegovini sefovi drzava i vlada zemalja NATO, uz upozorenje da "nece tolerisati nikakvo nasilje ili nedozvoljeno rasporedjivanje vojnih ili paravojnih snaga".

U deklaraciji sa samita NATO u Madridu navodi se da "RS, integralni deo BiH, rizikuje jos vecu izolaciju i teskoce u obezbedjivanju medjunarodne podrske i ekonomske pomoci, od kojih zavisi njen buduci napredak". Sefovi drzava i vlada zemalja NATO ocenili su da u RS "suprotno obavezama iz Mirovnog sporazuma, rastu nedemokratska klima i zloupotrebe policije, koje podrivaju osnovna ljudska prava, otezavaju mirovni proces i ugrozavaju siru bezbednost".

Posebno je neprihvatljivo sto se gradjanima RS uskracuju potpune i objektivne informacije o tamosnjim zbivanjima i sto se demokratski proces ometa u cilju blokiranja ustavnih odluka izabranog predsednika RS, koji mora biti postovan, navodi se u posebnoj Deklaraciji o BiH.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /