Cetvrtak, 10. jul 1997.

PREDSEDNICA RS O PORUCI MILOSEVICA DA SE S KRAJISNIKOM SASTANE U BEOGRADU

Predlog Milosevicu da se sastanak odrzi u Banjaluci

O sudbini ovoga naroda treba razgovarati u Republici Srpskoj, izjavila predsednica Plavsic, napomenuvsi da je predsednik Srbije "svega jednom boravio na ovim prostorima"

Banjaluka. - O sudbini ovoga naroda treba razgovarati u Republici Srpskoj - rekla je predsednica RS Biljana Plavsic, uputivsi sa jucerasnje konferencije za novinare poziv predsedniku Milosevicu da se sastanu u Banjaluci. Ona je naglasila da desavanja na Beogradskom aerodromu po njenom povratku iz Londona, nisu jedini razlog njenog neodlaska na razgovore u Beogradu.

Biljana Plavsic je napomenula da je predsednik Milosevic, iako od pocetka involviran u desavanja u Republici Srpskoj, svega jednom boravio na ovim prostorima (povodom Vens-Ovenovog plana, na Palama). "Ja sam sa predsednikom Milosevicem, dok sam bila vrsilac duznosti predsednika Republike Srpske razgovarala nekoliko puta i sa njim uvek mogu razgovarati kada su u pitanju srpska posla", rekla je Plavsiceva i zakljucila: "Nije li logicno i nije li normalno da se o problemima Republike Srpske razgovori vode ovde."

Potom je predsednica Republike Srpske, komentarisuci sastanak sa clanovima Generalstaba Vojske Republike Srpske, odrzanog 8. jula, a povodom pisma Generalstaba upucenog njoj i Momcilu Krajisniku, objavljenog posredstvom Srne, potvrdila da ce Vojska Republike Srpske ostati apoliticna i ponasati se u skladu sa ustavnim ovlascenjima. Pritom je izrazivsi razumevanje za brigu generala o bezbednosnoj situaciji u RS. "Kako je saopstenje Generalstaba uopste dospelo u javnost, ako ga ni ja, niti bilo ko od clanova Generalstaba nismo doturili novinarima", upitala se Plavsiceva.

ODGOVOR BILJANE PLAVSIC PREDSEDNIKU SRBIJE

Nije rec o sukobu Pala i Banjaluke

Banjaluka, Beta. - Predsednica Republike Sropske (RS) juce je uputila jos jedno pismo predsedniku Srbije Slobodanu Milosevicu u kome odbacuje tvrdnje da je u centru politickih sukoba u RS rivalitet izmedju Pala i Banjaluke. "Nije rec ni o kakvom sukobu Pala i Banjaluke, kako Vi to predstavljate u svom pismu, vec o tome hoce li se ovde konacno stvoriti pravna drzava ili ce RS nastaviti da bude partijska prcija ogrezla u kriminalu", navodi se u pismu Biljane Plavsic. "Ja, kao predsednik RS, podjednako brinem o celokupnom prostoru RS i Vase upozorenje u poslednjem pismu je, najblaze receno, nepotrebno", navodi se u pismu.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje o mogucim kompromisnim resenjima aktuelne situacije u drzavi, predsednica Republike Srpske je odgovorila da je poslednje tzv. zasedanje tzv. Skupstine, nakon njenog raspustanja zatvorilo vrata nekom mogucem kompromisu.

Zamoljena da prokomentarise sastanak sa Robertom Frovikom, sefom misije OEBS u BiH, 8. jula u Banjaluci, predsednica Plavsic je kratko odgovorila da se razgovaralo o operativnim detaljima sprovodjenja parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za prvi, odnosno 13. i 14. septembar. Predsednica Plavsic je na kraju ponovila svoj stav da ce njeno ponasanje i dalje biti uskladjeno sa odredbama Ustava Republike Srpske, pa i kada je formiranje nove vlade u pitanju.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /