Cetvrtak, 10. jul 1997.

NEMIRI U GOSTIVARU I TETOVU POSLE UKLANJANJA ALBANSKIH ZASTAVA

Jedan poginuo, cetiri povredjena

Na policiju je pucano iz gomile, ali i sa okolnih zgrada. Apeli Albancima da ne nasedaju provokacijama

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Skoplje. - Makedonska policija je saopstila da je juce u popodnevnim casovima doslo do drasticnog narusavanja javnog reda i mira u Gostivaru kad su iz gomile od 7 do 8 hiljada ljudi na policiju bacane kamenice, zelezo i molotovljevi kokteli, a upotrebljena su i hemijska sredstva, na sta je policija adekvatno odgovorila. Policija je saopstila da je tom prilikom jedno lice izgubilo zivot, a cetiri su povredjena. Policija je demantovala da je gradonacelnik Gostivara pritvoren u zgradi opstinske skupstine, nego se u toj zgradi nalazi samo inicijativno. Do nemira je doslo posle jutrosnjeg uklanjanja albanske zastave u Gostivaru i Tetovu i glasina o hapsenju gradonacelnika.

Makedonska televizija je u 17 casova javila da je pucnjava u Gostivaru trajala pola casa. Prema ovom izvestaju na policiju kao i na novinare je pucano iz gomile, ali i iz okolnih zgrada, na sta je policija odgovorila rafalnom vatrom iz automatskog oruzja.

Albanska partija PDP je uputila apel Albancima da ne nasedaju provokacijama, jer sada postoji Zakon o zastavama nacionalnosti. Ova partija je osudila upad policije u sediste opstine u Gostivaru i Tetovu. Lider novoformirane Demokratske partije Albanaca Arben Dzaferi je izjavio da policija nekontrolisano deluje i da se na brutalan nacin ne mogu resavati politicki problemi. On je zatrazio da se policija povuce i da se problem zastava resava politickim sredstvima. Takodje i gradonacelnik Tetova se obratio javnosti i pozvao gradjane da ne podlezu provokacijama; iako je napadnuta lokalna samouprava, problemi ce biti reseni na politicki nacin, rekao je on.

Prema poslednjim vestima, situacija u Gostivaru je napeta i teska, dok se za situaciju u Tetovu kaze da je mirna.

TOMISLAV COKREVSKI, MINISTAR POLICIJE

To nije bitka za zastavu nego za drzavu

Skoplje. - Makedonski ministar policije tomislav Cokrevski juce popodne je podneo informaciju u Sobranju o dogadjajima u Gostivaru i Tetovu. Policija je uklonila zastave u 3 casa posle pola noci a protesti su poceli oko 8 casova i u Gostivaru eskalirali do nezeljenih razmera. Cokrevski je rekao da je doslo do grubog nasrtanja na policiju, koja je obezbedjivala prostor ispred opstinske skupstine u Gostivaru, da ne bi zastava ponovo bila istaknuta. Tom prilikom su teze povredjena cetiri policajca. Jedan ucesnik u protestu je ubijen, a cetvorica su ranjena. U napadu na policiju molotovljenim koktelima su ucestvovali i dvojica albanskih drzavljana. Prema Cokrevskom, nije rec o spontanim, nego o organizovanim protestima, i skuob policije i ucesnika u protestu nije mogao da se spreci. Trenutna situacija u Gostivaru je smirena. On je rekao da nije rec o bici za zastavu, nego o bici za drzavu, u skladu s tezom da Albanci treba da budu drugi narod u Makedoniji ili da se albansko pitanje resi integralno na Balkanu, uprkos iskustvu Bosne. Prema Cokrevskom, lokalna samouprava u Zapadnoj Makedoniji tezi da se osamostali u odnosu na drzavnu vlast.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /