Cetvrtak, 10. jul 1997.

REC PLUS: PAL SANDOR, PREDSEDNIK DZVM

"Nema ozbiljnog argumenta protiv predloga Vlade Srbije"

U nedavnim razgovorima o izbornim uslovima sa predstavnicima Vlade Srbije, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara, za razliku od vecine drugih opozicionih stranaka, slozila se sa predlogom kojim se broj izbornih jedinica povecava sa 9 na 29. Takvu odluku DZVM u izjavi za "Nasu Borbu" obrazlaze Pal Sandor, predsednik stranke:

- Generalno mislim da se u izbornoj godini ne moze menjati broj izbornih jedinica, ali, s obzirom da su i madjarske i druge opozicione stranke vec izlazile na izbore u kojima je Srbija bila podeljena na 29 izbornih jedinica, ozbiljan argument protiv tolikog broja jedinica, ne postoji - kaze Sandor.

Prema njegovim recima, na republickim izborima birao bi se veci broj poslanika po izbornoj jedinici nego na saveznim, tako da bi sistem postao proporcionalniji nego u novembru, kada su stranke vec prihvatile taj uslov i ucestvovale na izborima.

Iako se slaze sa predlozenim brojem izbornih jedinica, Sandor, medjutim, kaze da nije siguran da bi i njihove granice trebalo da budu iste kao na saveznim izborima. "Mislim da pripadnicima manjina treba omoguciti da budu zastupljeni u parlamentu srazmerno njihovoj politickoj snazi, a ne da ih izborni sistem izbaci iz parlamenta", precizira nas sagovornik.

Sandor istice da je, prema njegovim saznanjima, zahtev o broju izbornih jedinica, jedini uslov od koga socijalisti nece odustati.

- Malo je verovatno da bi sve stranke odbile da se pojave na izborima zbog podele na 29 izbornih jedinica. Uvek ce se pojaviti bar 20 raznih stranaka koje ce ucestvovati na izborima, sto ce obezbediti njihov legalitet - kaze Sandor i naglasava da "ako sloznog bojkota nema, onda insistiranje na 29 izbornih jedinica, od cega SPS nece odustati, nema smisla, jer nema nikakve nagodbe".

- Ja kompromis dozivljavam u tom smislu da granice izbornih jedinica ne moraju da budu identicne kao za savezne izbore. Iz saopstenja koje je Vlada dala vidi se da se predlaze 29 izbornih jedinica, ali ne i sa istim medjusobnim granicama. To vlada nije rekla - zakljucuje Sandor.

V. D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /