Cetvrtak, 10. jul 1997.

MILE ISAKOV, SAVEZNI POSLANIK KOALICIJE "VOJVODINA" O USLOVIMA ZA IZLAZAK NA IZBORE:

Izborni zakon se ne sme menjati

Mi bismo voleli jedinstveni, snazni opozicioni demokratski blok u Srbiji, kome bismo vrlo radi bili partneri, kada je u pitanju promena sistema i vlasti u Srbiji, ali bismo u Vojvodini i tada pokusali da uzmemo sto vise glasova

Upitan zbog cega Koalicija "Vojvodina", u jeku stranackih prica o izbornim uslovima - cuti, Mile Isakov, savezni poslanik i jedan od lidera ove Koalicije tvrdi da nije tacno da cute uveren da je, verovatno, takav utisak o cutanju stvoren u javnosti zbog toga sto nisu ucestvovali u dogovorima opozicije oko izbornih uslova. Moguce je da je otuda utisak da se mi ne izjasnjavamo o izbornim uslovima - kaze Isakov i precizira kako to, ipak, ne odgovara cinjenicama. Jer su se, kaze, u Koaliciji "Vojvodina" jasno odredili o uslovima za izlazak na izbore, ali, i prema dogovoru "nekih stranaka koje se nisu ukljucile u konsultacije oko dokumenta na tu temu, na cije su nas potpisivanje zvali".

Isakov potvrdjuje da je rec o dokumentu o minimalnim izbornim uslovima ciji je inicijator bio Gradjanski savez Srbije. Dugo su radili na tom papiru i vodili konsultacije - kaze - a nas su zvali samo dan uoci potpisivanja. Zato u tome nismo ucestvovali, nismo zeleli da budemo prozivani da li cemo nesto na sta nismo mogli uticati potpisati, ili ne. S druge strane, nije nam se dopalo koga su sve zvali na potpisivanje, jer je bila pozvana Srpska radikalna stranka, podseca Isakov, i dodaje: Radikali ni na koji nacin ne mogu biti opozicija.

"Smetnje na vezama"

O prirodi ociglednih "smetnji na vezama" u saradnji takozvane srpske opozicije i "Vojvodinasa", pa i povodom izbornih uslova nas sagovornik kaze kako, naravno, postoje problemi u medjusobnoj saradnji, ali su oni prevashodno na strani srpske opozicije, koja - dodaje Isakov, kako se vidi, ne moze ni sama izmedju sebe da se dogovori, jer se prakticno vise ne zna da li postoji Koalicija "Zajedno", ili ne. A, mi nju smatramo - kaze - jedinim alternativnim i relevantnim faktorom u Srbiji. Koalicija nam je, doduse, bila izborni rival, ali smo je iz sve snage podrzavali nakon izbora i stalno pozivali da ocuva jedinstvo. Jer, to je jedina sansa da se u Srbiji zaista nesto uradi, cemu smo mi bili spremni da damo svoj doprinos. Ovako, medjutim, doveli su nas u situaciju da se opredeljujemo izmedju njih, a mi to ne bismo zeleli. Mi bismo voleli jedinstveni, snazni opozicioni demokratski blok u Srbiji, kome bismo vrlo rado bili partneri kada je u pitanju promena sistema i vlasti u Srbiji, ali bismo u Vojvodini i tada pokusali da uzmemo sto vise glasova.

Na pitanje da li se u osnovi radi o problemu unutrasnje razjedinjenosti srpske opozicije, ili generalno o "smetnjama na vezama" sa Vojvodinom i istoimenom koalicijom, sagovornik "Nase Borbe" kaze da je po sredi i jedno i drugo.

- Oni imaju ozbiljne unutrasnje probleme, koji, po meni, proizilaze iz prilicno nejasnog programa u celini o uredjenju odnosa u Republici Srbiji, a onda time i u odnosu na polozaj Vojvodine u njoj. U pocetku je taj odnos bio omalovazavajuci i uvredljiv, a sada, kada su posvadjani, sto znaci i pojedinacno slabiji - svi pokusavaju da ga menjaju i da, predstavljajuci se kao stranke koje imaju razumevanja i brinu o Vojvodini, da dodju do glasova koje ce u Srbiji izgubiti zbog svojih svadja, nedorecenih i neprincipijelnih programa. Zbog svega toga, mi u Koaliciji "Vojvodina" mislimo da oni takvi kakvi su ne mogu biti mera stvari za nas i da li cemo izaci na izbore ili - ne.

Okrugli sto jedino mesto za dogovor

Ima li "Vojvodina" definisane uslove za izbore na koje bi izasla i da li ce izaci na izbore?

- Koalicija "Vojvodina" jos nije odlucila da li ce izlaziti, prosto, jer se izborni uslovi jos ne znaju, ne znaju se ni zakoni, a kao sto vidimo, ova vlast je sklona da zakone menja svaki cas i u poslednji trenutak.

A koje uslove trazite?

- Trazimo sto je moguce vise fer izborne uslove, uz maksimalnu slobodu medija i medjunarodne posmatrace. Ali, u nasim okolnostima, imajuci posla sa ovakvom vlascu tesko je izboriti se za idealne uslove i, verovatno cemo kao i uvek dosad biti prinudjeni da ocenjujemo koji su to minimalni izborni uslovi bez kojih se ne vredi upustati u izbornu trku. Mi ne zelimo da se zalecemo i ne zelimo nicim da se obavezujemo. I nase ucesce na izborima zavisice od svih tih okolnosti: i od izbornog zakona, i od izbornih uslova, pa i od ponasanja drugih aktera, posebno demokratske opozicije. To je, dakle, razlog zbog kojeg mi u nasoj koaliciji ne izlazimo sa svojim listom ni minimalnih izbornih uslova. Mi mislimo da nismo ni u prilici da postavljamo definitivne i iskljucive uslove, a sa druge strane, ne volimo ni da nam to drugi rade, da nas ucenjuju. Voleli bi da se o tome dogovorimo sa drugima za okruglim stolom koji bi bio obavezan za sve po Gonsalesovom receptu. A, ako toga ne bude, odluku cemo morati da donesemo u zavisnosti od svih ovih elemenata.

Pravila igre

Kada je rec o broju izbornih jedinica, Koalicija "Vojvodina", kako kaze Isakov, smatra da se izborni zakon ne sme menjati u izbornoj godini, sto znaci da bi za ove izbore trebalo da vazi isti izborni zakon, dakle i broj izbornih jedinica kao i ovaj, aktuelan. Jer, samo takav stav da se u izbornoj godini ne moze menjati izborni zakon moze da obezbedi da se svi ravnopravno pripremaju za izbore. Ovo menjanje broja izbornih jedinica svaki cas - dodaje Isakov - to je cista kalkulacija koju pravi vlast. Ali isto tako, nismo ni za to da bilo ko iz opozicije insistira na promeni broja izbornih jedinica u izbornoj godini. Pravila igre se, naime, moraju znati unapred godinu dana. Jer, ne moze se ni utakmica u jednom poluvremenu voditi po jednim pravilima, a u drugom, kada vidis da gubis - pod drugim!

Zapitan za komentar o kalkulacijama u "politickoj carsiji", po kojima vlast, moguce, kalkulise sa ponudom od 29 izbornih jedinica da bi od njega "velikodusno" odustala, a da istovremeno svi sretni zbog toga u opoziciji zaborave svoj raniji zahtev o Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, Mile Isakov odgovara:

- Mi se kalkulacijama ne bavimo, mi trazimo uslove, unapred poznate i ozbiljno radimo na sirenju svoje ideje, svom jacanju i promociji. Kalkulacijama se bave oni koji nisu sigurni u sebe i oni koji znaju da ne mogu pobediti u fer i postenoj borbi. Ubedjeni smo da nema tog izbornog zakona kojim takvi mogu pobediti!

Zuzana Serences

Ne menja se tim koji dobijia

Koalicija "Vojvodina" ide sama na izbore i to je definitivan stav. Jer, nema potrebe menjati tim koji dobija - kaze Mile Isakov i dodaje kako pored tog stava, Koalicija jeste otvorena za najrazlicitije oblike dgovora sa gradjanski orijentisanim demokratskim snagama i u Srbiji i u Vojvodini o medjusobnoj saradnji, podrsci, o razlicitim oblicima partnerstva i zajednickog nastupa posle izbora. Ali, precizira, u nove koalicije ulaska nema, niti se moze govoriti o sirenju ove postojece nekim drugim partijama.

- Mi mislimo da je bar kada se radi o Vojvodini, nas program dovoljno sveobuhvatan i principijelan da se u njemu svi mogu naci i prikljuciti mu se na samim izborima.

Na pitanje da li Koalicija "Vojvodina" ima sa nekim vec cvrste i konkretne dogovore o izbornoj saradnji, Isakov odgovara:

- Definitivnih dogovora jos nema, ali specijalno dobre odnose jos od proslih izbora imamo sa Savezom vojvodjanskih Madjara. Sa njima smo formirali i zajednicki poslanicki klub u Saveznoj skupstini, sa njima imamo redovne kontakte, razmenu misljenja i konsultacije. Jer, to je jedina - pored Koalicije "Vojvodina" - autenticna vojvodjanska relevantna politicka snaga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /