Cetvrtak, 10. jul 1997.

MINI PORTRET: SENTA MILENKOVIC

General iz senke, sa dve osnovne karakteristike

Predsednik je, kazu, bio toliko impresioniran Sentom i njegovim vrlinama (profesionalac, odan poslu i iskren) da je rekao kako se "od ovog coveka nece razdvajati do kraja zivota"

"Vozili se jednom Slobodan Milosevic i Senta Milenkovic kroz Sumadiju i na nekom putu udarise kolima svinju. Predsednik izadje iz automobila i videvsi da zivotinja ne daje znake zivota naredi telohranitelju da ode do obliznjeg sela i plati seljacima stetu. Senta ode u selo i vrati se mrtav pijan nakon sest sati. Milosevic iznerviran upita: Dobro, bre, Senta, pa gde si do sada? Izvinite sefe ali desilo mi se nesto jako cudno. Odem u selo i gde da se raspitam ko je vlasnik svinje nego u kafani. Udjem, kazem, dobar dan ja sam Slobin telohranitelj, ubio sam svinju... I ne znam zasto, odjednom cela kafana poce da me grli i ljubi. Sest sati mi nisu dali da izadjem dok me svi nisu castili.

Ovaj crnohumorni vic je jedini iz repertoara sala na racun bracnog para Milosevic u kome se pominje i verni pratilac predsednika Srbije, novopeceni general major MUP, Senta Milenkovic.

I u vicevima, kao i u zivotu, Senta Milenkovic je uvek bio iza svog sefa. Kao vrhunski dzudista, jedan od najboljih u Srbiji, kako tvrde upuceni, skrenuo je na sebe paznju jos tokom skolovanja u Visoj skoli unutrasnjih poslova u Zemunu isticuci se po "neverovatnim policijskim predispozicijama". U Specijalnoj antiteroristickoj jedinici gde je jedno vreme sluzbovao ravan mu je bio samo njegov veliki prijatelj, pokojni Radovan Stojicic Badza, a i tok karijere im se nekako poklopio.

Kad je Milenkovic prebacen u Odeljenje za obezbedjenje licnosti, ciji je trenutno nacelnik, po preporuci najvisih funkcionera MUP-a, kruzi legenda, odmah je bio rasporedjen "u blizinu" predsednika Milosevica, jer je on, navodno, trazio cuvara sa dve osnovne karakteristike: da ga ne interesuje politika i da bude najbolji policajac u Srbiji. Predsednik je, kazu, bio toliko impresioniran Sentom i njegovim vrlinama (tvrdi se da je izuzetan profesionalac, odan poslu i krajnje iskren) da je jednom rekao kako se "od ovog coveka nece razdvajati do kraja zivota".

Pojedini bivsi policajci pricaju da je Senta najzasluzniji sto je i Radovan Stojicic Badza ubrzo postao jedan od najpoverljivijih ljudi predsednika Srbije, jer je Milenkovic osim telohraniteljske obavljao neformalno i duznost savetnika o policijskim pitanjima. U vreme kada se Senta vec setao po Kosovu iza Milosevicevih ledja, Badza je kao pripadnik specijalnih jedinica bio u sirem pojasu obezbedjenja. Onda je Badza sa svojim specijalcima upao u rudnik Stari trg i definitivno "krenuo" ka vrhu policije.

Nije poznato koliko je puta predsednik Milosevic bio u zivotnoj opasnosti s obzirom da je to drzavna tajna. Poznato je, medjutim, da su sve njegove "ture" izuzetno obezbedjene, bas zahvaljujuci Senti. Marta 1992. godine, pak, novine su brujale o saobracajnoj nesreci u Ulici vojvode Putnika kada je Senta, vozeci svog sefa sa sastanka, udario u betonski stub kako bi, navodno, izbegao automobil koji im je isao u susret. Saobracajka je do danasnjih dana ostala misteriozna, a neki su tvrdili da je Senta sve inscenirao kako bi Milosevic, koji je prosao sa laksim povredama, izbegao obavezu da ode na jedan nezgodan sastanak u Brisel, gde su ga ocekivali "neprijatni" celnici Evropske unije.

Poslednjih godina, Senta se pominjao uglavnom u negativnom kontekstu. Prvo su se neki profesori sa Defektoloskog fakulteta pobunili jer je, navodno, polozio pojedine predmete a da nije ni dosao na ispit. Zlobnici sada tvrde da je to bilo tako posto mu se zurilo. Bez diplome tog, inace omiljenog policijskog fakulteta, nije mogao da avanzuje u sluzbi. Dok su trajali tromesecni protesti ove zime, grupa studenata koji su jedne noci uspeli da se domognu Dedinja, srela je Sentu u Ulici vajara Djoke Jovanovica. Po njihovim tvrdnjama, on im je prvo pretio pistoljem, a onda im rekao kako "mogu da mu...". Pre nekoliko nedelja cudilo ga je "sto je ona budala (lider umetnicke grupe "Magnet" Nune Popovic) donela predsedniku zaklanu svinju".

Cinjenica da je postao general verovatno nece mnogo uticati na Sentin zivot. I dalje ce plasiti decu na Milosevicevim mitinzima svojim poznatim izrazom lica tipa "al sam gadan", i dalje ce se setati u stavu lokalnog mangupa na seoskom vasaru, jedino je moguce - a sto se ovih dana nagovestava - da ce ga novo zvanje ubaciti u najuzi krug pretendenata za neko buduce visoko mesto u srpskoj policiji. Naravno, kad Milosevic pronadje novog Sentu.

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /