Cetvrtak, 10. jul 1997.

LJUDSKA PRAVA I PRAVNA DRZAVA: SLUCAJ PORODICE BARBALIC U RADIKALSKOJ "OGLEDNOJ OPSTINI"

Strogo kontrolisano samovlasce

Nakon odlaska porodice Barbalic na godisnji odmor, nepoznata lica obila su vrata njihovog stana i usla u njega. Upad je pokusan i u stan jedne samohrane majke, sa malim detetom, dok je bila odsutna - samo pola sata. Borce iz Drugog svetskog rata posecuju nepoznata lica i prete likvidacijom

- Zemunci, budite na oprezu kada polazite na put! Nadjite nekoga ko ce da Vam cuva stan jer postoje sanse da se neko drugi useli - upozorava stanovnike Zemuna advokat Biljana Kovacevic- Vuco, generalni sekretar Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, povodom sve ucestalijih upada u stanove gradjana nesrpske nacionalnosti, mahom zamunskih Hrvata i Muslimana.

- Helsinskom odboru se, u poslednje vreme, skoro svakog dana javi neko od gradjana, uglavnom nesrpske nacinalnosti, iz Zemuna kojima su tokom odsustva makar i na nekoliko sati, nepoznata lica usla u stan i promenila bravu na vratima. Javljaju se sa molbom za savet i pomoc. Na zalost, cesto se desava da se ceo slucaj zavrsi na jednom telefonskom razgovoru. Zbog straha da im se nesto gore ne desi, oni cesto odustaju - objasnjava Kovacevic novonastalu situciju u Zemunu. - Zbog toga, nemamo preciznih podataka o broju slucajeva, ali za nas je dovoljan i samo jedan. Bojim se da to ne postane manir i nacin resavanja pitanja izbeglica. Njihovo pitanje treba da resavaju drzavni organi i nevladine organizacije medju kojima je i Helsinski odbor. Ocigledno je da Seselj na ovaj nacin koristi, "kupuje" ljude koji su u nevolji, ocenjuje nasa sagovornica.

- Ova situacija je slicna onoj s pocetka poslednjeg rata, kada su vojvodjanski Hrvati i sandzacki Muslimani izbacivani iz svojih kuca i stanova i bojim se da ne dobije vece razmere. Sve ovo sto se desava trebalo bi da bude i signal za medjunarodnu javnost. Sto se domace javnosti i nadleznih institucija tice, mislim da bi u resavanje ovog problema trebalo da se pod hitno, ukljuci Skupstina grada ali i nadlezni drzavni organi i da se time Seselju stane na put. Takodje apelujem na gradjane kojima se desava ovako nesto, da se ne plase. Neka se slobodno obrate za pomoc i iznesu problem u medijima, jer ce ne taj nacin pomoci i sebi i drugima - kaze Biljana Kovacevic-Vuco.

Pred zakljucanim vratima:
Ulaz u zgradu u kojoj je
zivela porodica Barbalic
FOTO: N. Stojanovic

Povodom ucestalih pojava nasilnog useljavanja u vec legalno useljene stanove, obavesten je i Opstinski odbor JUL u Zemunu.

- Imamo informacije o svemu sto se desava nasem terenu i upoznati smo sa vise slucajeva nasilnog upadanja u stanove - komentarise za "Nasu Borbu" predsednik odbora Slobodan Dimitrijevic. - Ne mozemo reci da je to masovna pojava, ali je evidentna. Medju drasticnijim primerima, naveo bih slucaj porodice Barbalic, kojima su posle njihovog odlaska na godisnji odmor nepoznata lica obila vrata i usla u stan. Desilo se i to da je upad pokusan i u stan jedne samohrane majke, sa malim detetom, dok je bila odsutna na samo pola sata. Medjutim, komsije su to uspele da sprece i oteraju napasnike. U Zemunu se sprovode i druge vrste pritisaka, po na primer, ideoloskoj osnovi. Evidentirali smo slucajeve nekih penzionera, boraca iz Drugog svetskog rata, koje posecuju nepoznata lica i prete likvidacijom. Seseljevi ljudi vrse pritisak uglavnom na nezasticene ljude! Razlog svemu lezi u nespremnosti sistema da se ostro suprotstavi radikalima i stane im na put - objasnjava Dimitrijevic.

- Ono sto je u slucaju porodice Barbalic, a i mnogih drugih Zemunaca izbacenih iz svojih stanova kljucno, to je da postoji sprega izmedju zemunske vlasti i organa unutrasnjih poslova u Zemunu. Imamo informacije da se i radnici SUP Zemun bespravno useljavaju u stanove. Osim toga, kada je u pitanju stan Barbalica, medju sluzbenicima opstine se prica da je namenjen Ognjenu Mihajlovicu, uredniku "Zemunskih novina", koji se posebno istakao pisnjem svojih tekstova za Vojislava Seselja - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare odbornicke grupe koalicije "Zajedno" u SO Zemun dr Ljubisa Popovic povodom poslednjih dogadjaja u Zemunu iza kojih, kako se tvrdi, stoji radikalska vlast na celu sa predsednikom Skupstine opstine Vojislavom Seseljem.

Veza

Kovacevic naglasava kao tragicnu okolnost to sto izostaje akcija drzavnih organa. Prema njenim recima, to znaci da "postoji manipulacija i ocigledno je da nesto nije u redu sa stanovista prava". Jedan od dokaza u prilog ovoj tvrdnji je i to da je Helsinski odbor uputio Ministarstvu unutrasnjih poslova Srbije i Jugoslavije obavestanje o jednom od slucajeva, sa zahtevom za provodjenje potrebnih mera, ali do sada, odgovor jos nije stigao. Ovo ocigledno ukazuje na vezu izmedju MUP i dr Vojislava Seselja.

Prema kazivanju jednog od suseda porodice Barbalic, kada je pokusao da obavesti organe reda da nepoznata lica obijaju vrata stana u njegovom susedstvu, muski glas mu je odgovorio da "ne gura nos gde mu nije mesto".

- Ne dogadja se prvi put da radnici MUP ne intervenisu kada je to potrebno - objasnjava Popovic - u velikom broju slucajeva su odbijali da pruze asistenciju prilikom (pokusaja) sprovodjenja donetih sudskih resenja, sto jasno ukazuje na spregu sa opstinskom vlascu. Jednom prilikom, odbijen je i zahtev za intervenciju koji je uputio licno Nebojsa Sarkic, zamenik ministra pravde. O saradnji zemunske vlasti sa OUP Zemun govori u prilog i cinjenica da su pojedini advokati, zastupnici gradjana koji su poveli sudski spor protiv opstine, pozivani (privodjeni) na informativne razgovore, pri cemu je jedno od postavljanih pitanja bilo "zbog cega toliko insistirate da se sprovede ta sudska odluka". Indikativno je da znacajan broj zemunskih advokata odbija da uzima predmete u rad bez objasnjenja. Ocigledno je da nastupa pravni haos i da pravna drzava na ovoj opstini vise ne funkcionise. Strahujemo da ce se situcija dodatno iskomplikovati, jer postoji oko 800 neotkupljenih opstinskih stanova, mada, prema nekim podacima, taj broj prelazi 1.000. Zbog toga je i medju mnogim gradjanima zavladao opravdani strah, da preko noci ne ostanu bez krova nad glavom - ocenio je dr Ljubisa Popovic.

Zbog ozbiljnosti situacije na teritoriji zemunske opstine i bojazni da ne zavlada potpuni haos, dr Ljubisa Popovic i odbornicka grupa koalicije "Zajedno" SO Zemun, apeluju na sve gradjane koji poseduju bilo kakvu dokumentaciju ili informacije (prvenstveno o opstinskim stanovima), da se jave ili dodju licno u prostoriju odbornicke grupe u zgradi opstine.

Sef odbornickog kluba "Zajedno", najavio je da ce na sledecoj sednici SO Zemun grupa od devet odbornika SPO postaviti odbornicko pitanje koliko je radnika MUP dobilo stanove i druge objekte od radikalske opstinske vlasti.

"Povodom slucaja porodice Barbalic iz Zemuna, kojoj su u njihovom odsustvu nepoznata lica nasilno upala u stan, a sve to na osnovu nezakonite odluke organa SO Zemun i uz blagoslov opstinskih organa MUP, Savez nezavisnih Gradjana - "Za Zemun" izrazava energican protest i zabrinutost pred mogucnoscu legalizacije ovakve prakse opstinskih vlasti. Tim pre jer prema nasim saznanjima ovo nije jedini slucaj. Javnost je vec upoznata sa sudbinom Jedrilicarskog kluba, a postoji dokumentacija za jos mnogo slicnih.

Izostanak intervencije MUP Zemun u slucaju klasicnog dela provale i cutanje Bogdana Pajkovica, javnog tuzioca IV opstinskog suda izazivaju strepnju medju gradjanima Zemuna i strah za njihovu dalju sudbinu. Savez nezavisnih gradjana poziva pravosudne i ostale nadlezne organe da pravnim sredstvima zastite licnu i imovinsku sigurnost svih gradjana Zemuna, jer u protivnom, moraju da snose odgovornost za sve nepredvidive posledice izazvane samovlascem i krsenjem zakona, kaze se u sopstenju nedavno formiranog Saveza nezavisnih gradjana - "Za Zemun."

M. Milunovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /