Cetvrtak, 10. jul 1997.

FUDBAL: U ZENEVI IZVUCENI PAROVI PREDTAKMICENJA U SVA TRI EVROPSKA KUPA

Na startu Partizan-Kroacija

Zeneva. - U zenevskom hotelu "Hilton" juce su tacno u podne izvuceni parovi predtakmicenja u sva tri evropska Kupa.

LIGA SAMPIONA: Maribor-Deri Siti, Kosice-Akranes, Partizan-Kroacija (pobednik igra sa Njukaslom za Ligu sampiona), Valeta-Skonto Riga, Pjunik Jerevan-MTK, Kruzejders-Dinamo Tbilisi, Sileks-Betar Jerusalem, Steaua- CSKA, Konstruktorol-MPKC, Lantana-Dzez, Gi Gotu-Glazgov Rendzers, Nefki Baku-Vidjev, Dinamo Kijev-Beri Taun, Sion-Zenes Es, Anortozis-Kareda.

Prve utakmice su na programu 23. a revansi 30. jula.

KUP POBEDNIKA KUPOVA: Legija-Glenavon, Svembran Taun- Nacional, Zalgiris-Hapoel, Zimbru-Sahtjor, Dinaburg-Kapaz, Kilmarnok- Selburn, HJK Helsinki-Crvena zvezda, Sloga-Zagreb, Vasas-Balzers, Talina- Belsina, Primorje Ajdovscina-Union Luksemburg, Levski-Slovan Bratislava, Dinamo Batumi-Araran Jerevan, Hibernians-Vestmanenjar, Apoel-HB Torsaun.

Prve utakmice su na programu 14. a revansi 28. avgusta.

KUP UEFA - Grupa "A": Dinamo Minsk-Kolkheti, Flora Talin-Hapoel, Dnjepropetrovsk-Jerevan, Inkaras Kaunas-Bobi Brno - Grupa "B": Mipa 47- Apolon, Celtik-Inter Kardif, Ksamaks-Tiligul, Hajduk Split-Grevenmaher - Grupa "C": Grashopers-Kolerajn, Vojvodina-Viking Stavander, GRejkjavik- Dinamo Bukurest, Bohemijans-Ferencvaros - Grupa "D": Karabah Agdam- Jablonec, Spartak Trnava-Birkirara, Odra-Pobeda Prilep, Daugava-Vorskla - Grupa "E": Bran-Neftohemik, Principat-Dandi Junajted, HIT Gorica-Otelul, Klaksvik-Ujpest Doza.

Prve utakmice su na programu 23. a revansi 30. jula.

U PRVOM KRUGU KVALIFIKACIJA LIGE SAMPIONA: PARTIZAN-KROACIJA (23. 7.-30. 7.)

U fudbalu je uvek najteze

Beograd. - To je sportski sok. U preliminarnoj utakmici za Ligu sampiona Partizan ce se sastati sa Kroacijom iz Zagreba. Voljom zreba obavljenog u Zenevi prvi susret se igra u Beogradu 23. jula, a revans mec u Zagrebu sedam dana kasnije. Svakako da je epilog sasvim neocekivan za oba rivala, pa je stoga bilo malo problema dok se predstavnici dva rivala nisu povratili od iznenadjenja, a onda seli i dogovorili se o detaljima.

Naravno, u ovakvim situacijama morala je da se obavi i dodatna konsultacija sa politicarima obe drzave. Prvobitno je bila opcija da se mecevi igraju na neutralnom terenu, pa je Partizan predlozio tri grada: Sofiju, Skoplje i Solun. Kasnije, kada su se glave malo ohladile usledio je dogovor o igranju u Beogradu i Zagrebu.

Kakve konotacije moze imati ovaj dvoboj srpskog i hrvatskog sampiona? Gledano kroz prizmu skorasnjih dogadjanja ni ovaj mec nece proci bez jakog nacionalistickog naboja. Ipak, susreti sportista dve zemlje koje su bile pod istom zastavom do pre pet godina, u rukometu, kosarci, vaterpolu pokazali su da se, iako jos uvek postoji jak emocionalni naboj, one mogu kontrolisati i podvesti pod cisto sportski duel.

Zbog svega "nije samo igra"

Trenera Tumbakovica smo pronasli neposredno po dolasku u Albi, novu bazu fudbalera Partizana. Naravno, prvo pitanje odnosilo se na zreb u Zenevi.

- Sta da se kaze u ovom trenutku. Moglo je bolje, ali i losije. Sve je nekako brzo stiglo. Prvu informaciju dobili smo na aerodromu u Parizu. Ako smo zeleli nekog da izbegnemo to su bili Glazgov Rendzers i Kroacija. Dalje, ocekivali smo da se igra na neutralnom terenu, a ispalo je da se igra u Beogradu i Zagrebu. Dakle, sok za sokom. Slagao bih, ako bih rekao da nisam iznenadjen.

Koliko znate o protivniku?

- Zaista ne znam mnogo. Ono sto znam je uopsteno i veoma malo. Ali, sa istim problemom se srece i nas protivnik i tu smo na istim pozicijama. Cinjenica je da, generalno gledano, ovaj mec dobija na znacaju i u psiholoskoj dimenziji i to je dodatno opterecenje za fudbalere. Dakle, fudbalere treba spremiti, u isto vreme "vi za vi" sporta, ali i za ono drugo. To dodatno opterecenje cini ovaj mec izuzetno teskim. Na zalost, ovo nije samo igra i ako svoje fudbalere ubedim u suprotno mislim da zemo uspeti.

Po prvobitnom planu Nenad Bjekovic ce biti zaduzen za snimanje protivnika. Ali, nije iskljuceno da i Tumbakovic neposredno vidi neposredne protivnike.

- Tek kada pogledam plan utakmice Kroacije donecu odluku o tome da li cu, i gde, pogledati rivala. U svakom slucaju bolje je videti sve to "in live".

Jedini koji se na Partizanovom stadionu zatekao bio je direktor "crno-belih" Nenad Bjekovic. Trener Tumbakovic je sa ekipom u Francuskoj, a u Zenevi su bili predsednik Skupstine Ivan Curkovic i generalni sekretar Zarko Zecevic. O predstojecem duelu govorio je sa cisto sportskog aspekta. Prva reakcija, kada jos nije postignut dogovor o mestu igranja.

- Zreb nam nije bio naklonjen jer ako prodjemo prvo kolo idemo na engleski Njukastl. Zelja nam je da igramo u Beogradu i Zagrebu, zbog nasih navijaca koji su za vreme sankcija bili uskraceni za takve spektakle kakve su utakmice u evro kupovima. Svakako da utakmice sa ekipama iz Hrvatske dobijaju poseban sportski i ne samo sportski znacaj.

Kasnije, posle razgovara sa Cirom Blazevicem i Vlatkom Markovicem, Bjekovic se obratio ponovo novinarima.

- Volim sto je odluceno da se igra u Beogradu i Zagrebu. Zbog navijaca oba kluba.Tolike godine smo bili prvaci, a nismo igrali pred nasom publikom. Mislim da je Kroacija u maloj prednosti jer revans mec igra na Maksimiru, ali smatram da smo mi kvalitetnija ekipa. Mozda su Zagrepcani iskusniji, ali to nece u ovom mecu biti odlucujuce.

Utakmica visokog rizika

Aleksandar Stepanovic direktor stadiona Partizana siguran je da ce organizacija susreta sa Kroacijom biti na najvisem profesionalnom nivou i da ce proteci bez incidenata.

- Ovo je susret visokog rizika i mi cemo ispostovati sve ono sto nam UEFA bude propisala. Nadamo se da ce stadion biti pun a to znaci da ce biti prisutno preko 35.000 gledalaca. Moram da napomenem da zbog novih propisa na severu i jugu moze prisustvovati samo 20 odsto od ukupnog kapaciteta. Ukoliko navijaci iz Hrvatske dodju na nas stadion obezbedicemo im koridor kako bi susret posmatrali bezbedno. Smatram da je ovo najjaci medijski dogadjaj zreba u Zenevi. Iako jos nismo doneli odluku o tacnom vremenu pocetka meca sigurno je da ce 23. jula utakmica biti igrana u vecernjem terminu.

Hrvatski sampion je u maloj prednosti i kada je rec o upoznavanju sa nacinom igre naseg prvaka. Jer, "crno-beli" imaju tri jake provere protiv Sarloa, Bordoa i Tuluza i to je prilika da Marjan Vlak, trener Kroacije "snimi" igru protivnika.

- Dogovorili smo se da razmenimo video snimke nasih meceva, nastavlja Bjekovic, a ja cu danas dobiti plan priprema Kroacije kako bih otisao u Hrvatsku i pogledao utakmice Zagrepcana. Moram reci da su odnosi korektni iako se nismo culi od raspada Jugoslavije. Mislim da ce obe utakmice proteci u pravoj sportskoj atmosferi, a dalje neka ide bolja ekipa.

Da li ce osim sportske biti prisutna i neka druga "igra" u ovom dvoboju; Bjekovic odmah iskljucuje svaku drugu mogucnost.

- Moralo je jednom da pocne. Prvo su "mali" sportovi razbili "led", a ovo ce biti premijerni fudbalski susret od rasturanja trece Jugoslavije. Partizanu je tako pripala cast da otvara sportska vrata. Prvi smo odigrali mec u Skoplju protiv Vardara, sada protiv Kroacije. Ne zelim da na ovaj susret gledam drugacije, osim sa sportskog aspekta. Po meni nece biti nikakvih problema. Dosta dobro smo prolazili dok smo igrali sa Dinamom. Smatram da je nasa liga jaca od Hrvatske i samim tim i da je Partizan jaci od Kroacije.

Ono sto posebno interesuje ljubitelje dva kluba je pitanje kako ce se resiti problem navijaca . O tome u prvim kontaktima nije bilo reci.

- O tome jos nismo razgovarali, kaze Bjekovic, ali i to ce doci na red. Sada je bilo najvaznije dogovoriti se o tehnickim pitanjima vezanim za ovaj, u neku ruku, istorijski fudbalski dogadjaj.

Nenad Bjekovic danas putuje u Francusku gde ce biti sa ekipom koja se nalazi na pripremama u malom mestu Albi. Postoji i mogucnost da direktor i trener Tumbakovic "skoknu" zajedno u intervalu od 13. do 18. izmedju dva meca (Bordo i Tuluz) da na delu vide igrace Kroacije. U svakom slucaju u Partizanu, posle prvog soka dolazi do otreznjenja i mec sa Kroacijom dobija "normalnu" dimenziju.

S. Stojanovic

Tradicija uz "crno-bele"

Bilans dosadasnjih meceva Partizana i Kroacije, u ono vreme Dinama je sledeci: u prvenstvenim duelima "crno-beli" imaju 38 pobeda, 19 neresenih i 31 izgubljenu utakmicu uz gol razliku 135:119. Kada su u pitanju kup mecevi odnos je tri pobede Partizana, dve izgubljene i cetiri neresene utakmice uz gol razliku 18:18. Prijateljski susreti: 9 pobeda Beogradjana, 7 neresenih i 8 pobeda Dinama. Gol razlika 33:33.

Poslednji susret dva rivala u Zagrebu 17. marta 1991. godine zavrsen je bez golova 0:0, a posle izvodjenja jedanaesteraca slavio je Partizan sa 4:3. U Beogradu poslednja utakmica odigrana je 1. septembra 1990. godine i tada je bilo 2:1 za Beogradjane.

Kada je rec o Kupu sampiona poslednju utakmicu Partizan je odigrao 1983. godine protiv Dinama iz Berlina. Prekazi je postigao jedini gol na utakmici u Beogradu, ali je to bilo malo jer je u Berlinu slavio Dinamo sa 2:0.

UEFA bez komentara

Za Evropsku fudbalsku uniju utakmica izmedju Partizana i Kroacije bice kao i svaka druga. Ni jednog trenutka posle zreba, osim glasnog komesanja u sali, posto je zreb "sastavio" jugoslovenskog i hrvatskog prvaka, nije bilo nikakvih komentara ni pitanja "gde ce se igrati".

Pako Agilar specijalni izvestac "El Munda Deportiva" iz Barselone rekao nam je da je UEFA od prvog casa zelela da susretu da "apsolutno normalan karakter", tako da se pitanje domacinstava nije ni postavljalo. Kolega Agilar nam je rekao da su isti utisak ostavili nasmejani Maravic i Grabovac, predstavnici Jugoslavije i Hrvatske u komisiji UEFA za medjuklupska takmicenja. Njihovi pozdravi i poziranje pred foto reporterima bili su uvod u kontakt koji su na licu mesta napravili predstavnici dva kluba - Curkovic i Zecevic s jedne, odnosno Blazevic i Markovic s druge strane.

Za sada, sve izgleda potpuno normalno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /