Cetvrtak, 10. jul 1997.

REAGOVANJA NA ZREB SA DRUGE STRANE

Sa svima i sa njima

Vladimir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Brojni izvestaci iz Zeneve sa zreba za prvo i drugo kolo Evropske lige odmah posle vesti s kim ce igrati prvak njihove zemlje svu preostalu paznju posvetili su duelu Kroacija-Partizan. Zreb, koji ocito nije bio dirigovan, malo se poigrao sastavivsi prvake dve zemlje koje su koliko do pre pet godina bile jedna. Susret jugoslovenskog i hrvatskog prvaka bice prvi "bliski susret" u fudbalu i, po svemu sudeci, prvi koje ce se igrati na teritoriji novih drzava. Svi dosadasnji jugoslovenski i hrvatski timovi ili reprezentacija odvijali su se na neutralnim terenima, poslednji u Bariju na Mediteranskim igrama, odnosno u Barseloni na EP u kosarci.

Prema vestima iz Zeneve predstavnici dva kluba, Ivan Curkovic i Zarko Zecevic odnosno Ciro Blazevic i Vlatko Markovic, izjavili su novinarima da ce se "utakmice igrati u Beogradu i Zagrebu". Iz Zagreba smo, od kolega iz "Sportskih novosti", dobili sledeca reagovanja:

Marjan Vlak, trener Kroacije:

- To je vise od obicne utakmice, ali ne treba dramatizovati ili politizovati. Bitno je igrati i proci. A procicemo.

Mirko Novosel, od pre neki dan "generalni direktor" Kroacije:

- Morali smo biti spremni i na tu mogucnsot. Ako zelimo napraviti nesto u Evropskoj ligi treba igrati sa svima. Nadam se da ce utakmice biti i kao i svaka druga.

Goran Juric, nekadasnji fudbaler Crvene zvezde:

- Prizeljkivao sam Partizan, prolazimo sto odsto.

Zlatko Canjuga, predsednik Kroacije:

- Odlicno!

U medjuvremenu telefon nije prestajao da zvoni, javljale su se kolege iz spanskih listova, potom "Novi List" iz Rijeke trazeci podatke o Partizanu. Za dodatne informacije bili su upuceni na kolege u sportskoj rubrici "Nase Borbe". Spanci su najcesce pitali "Sta ce biti? Hoce li se zaista igrati u Beogradu i Zagrebu? Hoce li biti problema?"

- Sta ce biti, videcemo. U svakom slucaju, bolje je sto je do prvog kontakta "bliske vrste" dolazi danas nego pre, recimo, dve godine kada je politicki naboj bio mnogo veci. Postepena normalizacija odnosa dve zemlje svakako je uticala na "spustanje lopte na zemlju" pa ni jedan od 30-tak susreta klubova i reprezentacija dve zemlje nije doneo ni najmanje incidente. Istina, uvek se igralo na neutralnim terenima ali jednom je moralo doci i direktnih gostovanja. Mozda bi bolje bilo da se prvo igralo u kosarci ili rukometu jer je manji prostor lakse kontrolisati od usijanih glava kakvih ce sigurno biti i u Zagrebu i u Beogradu, ali sta je tu je.

Vazno je ne izdici susret do nivoa "nacionalne casti". I jedni i drugi su "zeleni" za Evropu, daleko od nekadasnjih kvaliteta i ugleda tako da se u Evropi vise postuje ime nego stvarna snaga. Tako je "El Mundo Deportivo" u jucerasnjoj najavi zreba Partizan svrstao u kategoriju mogucih tezih rivala Barselone, dok je Kroacija ocenjena kao lak protivnik.

Uzgred, iz Sevilje tvrde da Robert Prosinecki jos nije igrac Kroacije zato sto je obestecenje od milion maraka premalo i da treba jos pregovarati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /