Cetvrtak, 10. jul 1997.

POCINJE PRIMENA HRVATSKOG CARINSKOG REZIMA U ISTOCNOJ SLAVONIJI

Bez carine iz SRJ samo osnovne namirnice

Carinske olaksice u prelaznom periodu vazice samo za uvoz one robe koja je proizvedena u SRJ na koju ce se placati taksa od jedan odsto

Beograd, FoNet. - Hrvatski carinski zakon uskoro ce poceti da se primenjuje u regionu Untaes, koji je pod izvrsnom vlascu prelaznog administratora, saopstila je juce sluzba za informisanje Untaes. U saopstenju se navodi da ce sutra poceti povlacenje vojnih predstavnika Untaes koji su do sada obezbedjivali sve granicne prelaze na medjunarodnoj granici prema Saveznoj Republici Jugoslaviji i Madjarskoj.

Slobodno kretanje ljudi u i iz regiona Untaes, medjutim, nece biti ugrozeno ovim promenama. Hrvatski carinici obavljace svoju duznost na medjunarodnim granicnim prelazima iz Regiona, u hrvatskim uniformama, ali privremeno bez oznaka, do 14. septembra. Hrvatska zastava bice istaknuta pored zastave UN, a hrvatske nacionalne oznake bice postavljene na svakom prelazu. Carinski sluzbenici, Hrvati i Srbi, bice rasporedjeni na svim nivoima hrvatske carinske sluzbe u Regionu. U saopstenju se dodaje da je primena rezima hrvatske carinske kontrole vazan korak u daljoj mirnoj reintegraciji regiona Untaes i njime ce komercijalni saobracaj izmedju Regiona i susednih zemalja biti regulisan po medjunarodnim pravilima.

Tokom prelaznog perioda, osnovne namirnice mogu biti uvezene iz SRJ bez carine: mleko i mlecni proizvodi, meso i mesne preradjevine, voce i povrce, secer, pirinac, riba, hrana za bebe, farmaceutski proizvodi, deterdzenti, seme, stocna hrana, djubrivo, pesticidi i herbicidi, cement i gradjevinski materijal i poljoprivredna oprema. Za ovu robu bice naplacivana samo carinska taksa od jedan odsto. Carinske olaksice primenjivace se samo za robu koja je proizvedena u SRJ, precizira se u saopstenju Untaes. Dokaze o tome nabavljace uvoznik.

Uvoz osnovne robe bice dozvoljen samo na granicnim prelazima Batina, Erdut, Ilok i Tovarnik. Do kraja avgusta, prodaja osnovnih namirnica izmedju Regiona i SRJ kontrolisace Untaes i hrvatska vlada kako bi procenili potrebu za odredjivanje privremenih kvota kojima bi bila precizirana kolicina proizvoda koji ce biti uvozeni pod preferencijalnim tarifnim rezimom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /