Cetvrtak, 10. jul 1997.

RAJKO BOBOT, GENERALNI DIREKTOR PODGORICKE FIRME "ASI", DEMANTUJE CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA

Bulatoviceve tvrdnje zlonamerno upotrebljene u politicke svrhe

Predsedniku Republike bi moralo biti poznato, s obzirom da je ekonomista po struci, da se poreska obaveza ne moze utvrdjivati na bazi zapisnika finansijske policije, vec se moraju proveriti prigovori finansijskog obaveznika u zakonom utvrdjenoj proceduri - kaze se u pismu direktora "Asija" i tvrdi da su obaveze prema budzetu Crne Gore u celosti izvrsene

U saznanju sam da je predsednik Republike Crne Gore na konferenciji za stampu koja je odrzana 09. 07. 1997. godine ustvrdio da je dobio zapisnik finansijske policije u kome se tvrdi da je preduzece "ASI" d.o.o. na osnovu delimicne kontrole u obavezi prema drzavi Crnoj Gori na ime poreza na promet 40 miliona dinara.

Sve je potpuno jasno. Zapisnik je napravljen pre nego sto je finansijska policija i pocela pregled u preduzecu "ASI". Zasto bi inace poslali dva finansijska inspektora iz Ivangrada i Pljevalja, kada u Podgorici postoji preko 60 finansijskih inspektora. Smatram nuznim da ovim putem obavestim javnost Crne Gore da su nalazi apsolutno netacni i krajnje tendenciozni te da ne mogu biti osnov za utvrdjivanje obaveza pre nego sto se o tome donese rjesenje i obaveznik poreza izjavi svoj prigovor i za to potrebnu dokumentaciju.

Kako finansijski policajci nisu prihvatili dokumentaciju koju sam im prezentirao o uplatama neposredno budzetu Republike C. Gore i drugim firmama po nalogu budzeta, zapisnik i tvrdnje gospodina predsednika smatram zlonamernim i zlonamerno upotrebljenim u politicke svrhe.

Nase preduzece je u celosti izvrsilo obaveze prema budzetu Republike Crne Gore.

Predsedniku Republike bi moralo biti poznato, s obzirom da je ekonomista po struci, da se poreska obaveza ne moze utvrdjivati na bazi zapisnika finansijske policije, vec se moraju proveriti prigovori finansijskog obaveznika u zakonom utvrdjenoj proceduri. Ocigledno je da zakonska procedura nije interesovala predsednika Republike vec je krajnje zlonamerno na temelju nepotpune i netacne finansijske kontrole saopstio kao istinu okolnosti koje su potpuno netacne.

Nakon visemesecnih bezrazloznih i upornih napada na preduzece ciji sam direktor zelim da obavestim javnost Crne Gore da je ovo preduzece osnovano da bi pojacalo privredne veze nase dve republike, i da su njegovi osnivaci ekonomski najveca preduzeca iz Srbije, a njegovi kreditori banke iz Srbije koje su samo u toku 1996. godine pruzile kreditne usluge ovom preduzecu u visini od 102.498.698 dinara i kreditne depozite u visini od 15.947.611 din.

Jasno je da je ovo preduzece kao jedno od mostova saradnje sa privredom Srbije imalo i saradnju sa budzetom Republike Crne Gore od cega je budzet kao i svi korisnici sredstava budzeta imao znacajne koristi. Znacajne koristi su imala i brojna preduzeca iz Crne Gore koja su preko preduzeca "ASI" d.o.o. ostvarivala poslovnu saradnju sa preduzecima iz Srbije.

Nakon upornih napada predsednika Republike na ovo preduzece, kojima se nastojalo da se ono diskredituje, naneta je ozbiljna steta privredi obeju republika.

Sasvim je izvesno da je predsednik Republike u namerama svojih politickih obracuna zbog aktuelnih politickih dogadjanja u Crnoj Gori u nedostatku valjanih politickih argumenata ulozio ogroman napor da diskredituje ovo preduzece iako se verbalno uvek izjasnjavao i izjasnjava za ekonomsku, politicku i svaku drugu saradnju izmedju Republike Crne Gore i Srbije.

I laiku je jasno da bez ekonomske saradnje dveju republika nema ni jedinstva za koje se predsednik Republike Crne Gore verbalno izjasnjava - kaze se u pismu generalnog direktora firme "ASI" Rajka Bobote.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /