Cetvrtak, 10. jul 1997.

DANAS TRECE VANREDNO ZASEDANJE

Izborni zakoni po hitnom postupku

Prema predlogu Vlade, Srbija bi u narednim izborima bila podeljena na 29 izbornih jedinica, a u svakoj bi se biralo najmanje sest, a najvise 14 poslanika

Beograd. - Skupstina Srbije ce danas po hitnom postupku na novoj vanrednoj sednici razmatrati Vladine predloge zakona o izbornim jedinicama, izboru narodnih poslanika i finansiranju stranaka. Dnevnim redom je predvidjeno da se posle tih tacaka u redovnom postupku razmatra Predlog zakona o svojinskoj transformaciji i izmene Zakona o sredstvima u svojini Republike.

Prema Vladinom predlogu Srbija bi na narednim republickim izborima bila podeljena na 29 izbornih jedinica, a u svakoj bi se biralo najmanje sest, a najvise 14 poslanika. Osnovni kriterijum podele je, kako stoji u Vladinom obrazlozenju, da svakog poslanika bira 28. 566 biraca.

Zajednicka izborna lista dve ili vise stranaka, prema Predlogu Vlade o izboru narodnih poslanika, moze imati jednog ili dva nosioca.

Stranke koje imaju poslanike u Skupstini Srbije, a prijave svoje kandidate za naredne izbore, po novom Predlogu, "imaju pravo da o programima, aktivnostima i predlozenim kandidatima obavestavaju gradjane javnim glasilima, u okviru istih rubrika srazmerno broju poslanika". Podnosioci izbornih lista imaju na to pravo srazmerno broju podnetih izbornih lista.

Vlada je predlozila i da se u Zakon o izboru narodnih poslanika unese odredba po kojoj prestaje mandat poslaniku ako mu po bilo kom osnovu prestane clanstvo u stranci na cijoj izbornoj listi je usao u parlament. Dodata je i tacka po kojoj mandat poslaniku prestaje brisanjem stranke iz registra, ili politicke organizacije, na cijoj listi je bio kandidat.

Zabranjeno je, medjutim, da stranka za svoje delovanje uzima novac od vlada, drugih organa i organizacija drugih drzava i stranaca, od drzavnih organa i organa lokalne samouprave, od preduzeca i drugih pravnih lica (izuzev registrovanih udruzenja gradjana) i anonimnih lica preko iznosa od tri odsto godisnjeg neto prihoda politicke organizacije u prethodnoj godini.

Stranka koja prekrsi to pravilo morace da plati kaznu u iznosu od deset do 20 hiljada dinara, a odgovrno lice u stranci pet do 10 hiljada dinara.

Za finansiranje stranaka u predizbornoj kampanji Vladinim Predlogom je ukupno odredjeno 2 500 prosecnih neto zarada zaposlenih u republici. Polovina te sume bice raspodeljena strankama srazmerno broju poslanika u republickom parlamentu, i to u roku od deset dana od raspisivanja izbora. Ostatak ce biti raspodeljen posle izbora, u roku od deset dana od potvrdjivanja mandata, i na osnovu broja osvojenih mesta u novom sazivu parlamenta.

Od 1. januara 1998. godine, predvidjena budzetska suma za mesecno finansiranje parlamentarnih stranka bice 500 prosecnih neto zarada zaposlenih u Republici, a raspodelice se na osnovu broja poslanika u skupstini.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /