Cetvrtak, 10. jul 1997.

POSLE PODRSKE GENERALA COLICA, NACELNIKA GENERALSTABA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE, PREDSEDNICI RS

Milosevic slamka spasa za Pale?

"Beg" prvog coveka Vojske RS "na Plavsickinu stranu" izazvao veliko uznemirenje na Palama. Colic proglasen izdajnikom a Milosevicevo mirenje zavadjenih je Krajisnikova ideja, tvrdi za "Nasu Borbu" funkcioner vlade na Palama

Podrska koju je predsednici Republike Srpske dao prvi covek VRS, general Pero Colic, na Palama je shvacena kao cin izdaje. Naime, kako tvrdi jedan visoki vladin funkcioner, zeleo da ostane anoniman, Momcilo Krajisnik je smatrao da je "stvar oko vojske zavrsena i da samo treba sacekati odluku Ustavnog suda za zavrsno obracunavanje sa Banjalukom".

- Colic je ovdje proglasen izdajnikom jer se pokazao kao dvostruki igrac. Sve vrijeme dok je bio na Palama pricao nam je protiv Biljane (Plavsic) i ubjedjivao nas da je na nasoj strani. Njegova podrska je mogla biti od presudnog znacaja u odbrani od Banjaluke. Sada se situacija izmijenila jer se ovdje na Palama plase da ce i druge drzavne strukture da prijedju na Plavsickinu stranu. Za Colicev "prebjeg" Krajisnik mi je rekao, u privatnom razgovoru, da su najodgovorniji amerikanci koji su ga, kako mi je rekao, ucijenili aktivnostima njegovih bliskih saradnika u toku rata - rekao je za nas list taj vladin funkcioner naglasivsi da je "Slobodan Milosevic posljednja slamka spasa za Pale".

- Sastanak koji je Milosevic sazvao da bi toboz pomirio zavadjene strane u Republici Srpskoj je Krajisnikova ideja. Naime, kako su mi rekle kolege iz vlade, Krajisnik je danima Milosevica ubedjivao da bi taj sastanak mogao imati visestruki znacaj za obojicu. Momo bi time dobio kompromis sa Biljanom a Milosevic dugo zeljenu 'dozvolu' od Zapada za mjesto predsednika Jugoslavije - rekao nam je nas sagovornik naglasivsi da ce se, dokle god ne bude uspostavljen zajednicki kompromis sa Banjalukom, kampanja koju kreira Beograd nastaviti. Tvrdnju naseg sagovornika potvrdio nam je visoki funkcioner socijalista iz RS.

- U posljednjoj direktivi Beograda nam je receno da sve nase aktivnosti usmjerimo ka stvaranju kompromisa izmedju Pala i Banjaluke. Doslovce nam je naredjeno tako nesto, jer se Beogradu ocigledno zuri. Mislim da je Milosevic sve svoje karte bacio na Republiku Srpsku. Ako uspije da pomiri Biljanu i Krajisnika, on (Milosevc) bi od Zapada trazio mijenjanje Ustava SRJ, "pravdajuci" taj potez cvrstom rukom u RS. Njegova racunica je jasna - ja vama mir u Republici Srpskoj i time u cijeloj Bosni, vi meni Jugoslaviju. Ukoliko Milosevic ubrzo ne postigne kompromis Pale-Banjaluka, bice to zahvaljujuci medjunarodnoj zajednici koja je time definitivno odlucila da njega "izbaci" iz Bosne. Zato on sve ovo pokusava sporednim putem tj. preko svojih "duznika" iz Republike Srpske - izjavio je za nas list visoki funkcioner SPRS, dodavsi da bi Plavsickino odbijanje razgovora Milosevica dovelo u vrlo neprijatnu situaciju. "On bi onda morao da se oprjedeli ili za Pale, gdje se nalaze njegovi kadrovi, ili za Banjaluku na cijoj je strani Zapad".

N. N. B.

Krajisnikovi emisari kod Milosevica

Kako tvrdi neimenovani funkcioner sa Pala, Milosevica su u poslednjih nekoliko dana posetili Krajisnikovi emisari.

- Clanovi Krajisnikovog kabineta su u svakodnevnom dosluhu sa Milosevicem. Danima su ga ubjedjivali da urgira kod medjunarodne zajednice da se nepriklanja Plavsickinoj strani. Kako su mi rekli moji prijatelji koji su kontaktirali sa Beogradom, Milosevic je bio u ociglednoj stisci od Zapada da ne podrzi Pale. Tek kada se Momcilo (Krajisnik) u utorak prijepodne sastao sa Milosevicem, uspio je da ga ubijedi da posreduje u razgovorima Pale-Banjaluka, tvrdi nas sagovornik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /