Petak, 11. jul 1997.

EVROPSKA REAGOVANJA NA PRIJEDORSKU OPERACIJU SFORA

Ni "slucajan susret" ni "izolovani incident"

Ostrijoj igri Sfora po starim pravilima doprinela Luiz Arbur praksom da ne objavljuje javno optuznice i naloge za hapsenja, ocenjuju evropski mediji i najavljuju da ce biti "jos mnogih iznenadjenja"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Pravila igre se nisu promenila, ali je Sfor sa Madridskog samita NATO ocito dobio zeleno svetlo da igra ostrije. Odnosno da aktivnije interpretira mandat koji mu je poveren: da hapsi optuzene za ratne zlocine, kada na njih naidje u sklopu obavljanja svoje misije. Dosadasnja, veoma restriktivna interpretacija tog mandata - "uhapsi ako sretnes, ali se pazi da ne sretnes!"- bila je izlozena ostrim kritikama medjunarodnih organizacija za zastitu ljudskih prava, pa je cak postala i predmet sprdnje na racun NATO u zapadnim medijima.

Uzalud je krajem prosle i pocetkom ove godine Luiz Arbur, glavni tuzilac haskog Tribunala, pokusavala da sagovornike u NATO ubedi u neophodnost da taj mandat interpretiraju "doslovno" i "pro-aktivno", odnosno "u dobroj veri, kako se ne ostavio utisak da se mandat, zapravo, izbegava".Na zalost, poverila nam se Arbur krajem januara ove godine, u NATO je bilo "mnogo oklevanja da se iznova otvara bilo koji element mandata Sfora".

No i to je, u medjuvremenu, prevazidjeno. Najvise "zaslugom" samih optuzenih za ratne zlocine, koji su svojim malignim uticajem u lokalnim sredinama (npr. Drljaca u Prijedoru) ili na sirem planu (npr. Karadzic u Republici Srpskoj), "pomogli" nadleznima za mandat Sfora da shvate kako od plemenitih ciljeva Dejtona nece biti nista - dokle god optuzene za ratne zlocine ne privedu pravdi. Jednom kada je to shvaceno, bilo je samo pitanje vremena kada ce se preci na "doslovnu", ili "pro-aktivnu", interpretaciju mandata. Sto se, upravo, juce i dogodilo.

Mada insistiraju da je jucerasnja prijedorska operacija izvedena u okviru "postojeceg mandata", zvanicnici NATO priznaju ono sto je ocigledno: da se, naime, nije radilo o "slucajnom susretu" pripadnika Sfora sa dvojicom optuzenih, na koje su naisli u "rutinskoj patroli". Ocigledno je, takodje - mada zapadni zvanicnici to odbijaju da potvrde, ukazujuci da to bas i nije "najprikladnija tema" za javne diskusije - da prijedorska operacija nije "izolovani incident", koji se odigrao jednom i nikad vise. Sve sto su, tim povodom, zapadni zvanicnici spremni da kazu jeste da ce se "pritisak nastaviti", te da, po njihovom misljenju, "svi optuzeni za ratne zlocine treba da budu izruceni haskom Tribunalu". I takve se izjave, naravno, mogu interpretirati na razlicite nacine: restriktivno ili pro-aktivno. Prema juce preovladjujucoj interptretaciji evropskih medija, tim se izjavama Karadzicu upucuje sledeca poruka: "Dolazimo po tebe!"

Ostrijoj igri po starim pravilima doprinosi i praksa koju je uvela Luiz Arbur: da, naime, ne objavljuje javno svoje optuznice i naloge za hapsenje, kako ne bi upozorila optuzene i njihove zastitnike. Buduci da je Arbur, nakon Dokmanovicevog hapsenja, najavila da takvih optuznica "ima vise", te da i dalje namerava da se njima koristi - moguca su jos mnoga iznenadjenja.

IZJAVA HAVIJERA SOLANE

Cestitka na "profesionalizmu i odlucnosti"

Generalni sekretar NATO Havijer Solana cestitao je juce vojnicima i komandantima Sfora na "profesionalizmu i odlucnosti" s kojom su izveli prijedorsku operaciju. Ta operacija, izjavio je Solana, "preuzeta je u skladu sa mandatom kojim su medjunarodne snage ovlascene da uhapse optuzene za ratne zlocine koje sretnu u toku obavljanja svojih duznosti". Takav mandat je Sfor, precizirao je Solana, "dobio od Saveta NATO, na osnovu ovlascenja sadrzanih u relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /