Petak, 11. jul 1997.

OPSTINSKI ORGANI U ZEMUNU NASTAVILI SA ISELJAVANJEM BARBALICA I NJIHOVE IMOVINE

Crni dzip i "hekleri"

Munjevitom akcijom pripadnika sluzbe obezbedjenja predsednika SO Zemun Vojislava Seselja, juce su u ranim prepodnevnim casovima, za samo 25 minuta, iz stana porodice Barbalic u ulici Kapetana Radica Petrovica 12 izneti namestaj i ostale licne stvari, natovarene u kamion i odvezene u dvoriste zgrade Skupstine opstine Zemun.

Stvari Barbalica u dvoristu:
Zgrada zemunske Opstine
FOTO: D. Milosevic

- "Savez nezavisnih gradjana - 'Za Zemun' poziva gradjane Zemuna da danas u 18 casova dodju ispred zgrade u ulici Kapetana Radica Petrovica 12 i odrze protestni skup zbog izbacivanja porodice Barbalic. Protest ce se odrzavati svako vece u isto vreme sve dok se Barbalici ne vrate u svoj nasilno oduzeti stan. Mi se ne borimo za Barbalice, vec za postovanje prava zakona i zastitu ljudskih prava" - saopstio je juce clan Inicijativnog odbora SNG "Za Zemun" Dragan Stojkovic povodom svega sto se u poslednjih desetak dana desava Barbalicima.

Munjevitom akcijom pripadnika sluzbe obezbedjenja predsednika SO Zemun Vojislava Seselja, juce su u ranim prepodnevnim casovima, za samo 25 minuta, iz stana porodice Barbalic u ulici Kapetana Radica Petrovica 12 izneti namestaj i ostale licne stvari, natovarene u kamion i odvezene u dvoriste zgrade Skupstine opstine Zemun.

Nekoliko minuta kasnije, na mestu dogadjaja pojavio se Ivan Barbalic sa jednim od advokata, sudijom i izvrsiteljem Cetvrtog opstinskog suda, koji su pokusali da stupe u kontakt sa sadasnjim "stanarima". Posto ni nakon desetak minuta niko nije otvorio vrata, sudski sluzbenici su napravili detaljni zapisinik koji su osim Barbalica, njegovog advokata i sudija, potpisali i troje komsija, posvedocivsi da Barbalici odavno zive u tom stanu.

Cetvrti opstinski sud nalozio povracaj stana

U toku popodnevnih casova, iz Cetvrtog opstinskog suda na Novom Beogradu, dobili smo obavestenje da je sudija Margo Ristic donela resenje o privremenoj meri kojom se "okrivljenoj Ljiljani Miokovic nalaze da tuzilji Danici Barbalic odmah preda stan sa svim stvarima i dokumentima, kao i da isti odmah oslobodi svih lica i stvari...". Kako su nas u sudu obavestili, ovo resenje ce biti upuceno i nadleznom Organu unutrasnjih poslova, uz zahtev za pruzanje asistencije. Ukoliko OUP pozitivno odgovori, sto do sada u slicnim situacijama nije bio slucaj, sprovodjenje resenja nadleznog sudskog organa ocekuje se u toku danasnjeg dana.

Prema recima Ivana Barbalica, 1. jula ove godine, dok je bio na godisnjem odmoru, komsije su mu javile da je neko obio vrata i usao u stan njegove majke u kome je ziveo i on sa svojim sedmogodisnjim sinom. Komsije su ovaj slucaj prijavile pripadnicima OUP Zemun, nakon cega su dosli da izvrse uvidjaj. Tom prilikom, "upadaci" koji, su po iskazu svedoka bili naoruzani, pokazali su navodno resenje opstine o useljenju na ime Ljiljane Mijokovic, koje osim policije, niko drugi do danas nije video. Posto se vratio sa puta, Barbalic je, sa svojim advokatom, pokusao da se obrati OUP Zemun gde im je receno da "o tome nemaju pojma". Advokat ostecenog, Nikola Barovic obisao je stan i tom prilikom utvrdio da su lica koja su usla i zaposela ga, pocinila cetiri krivicna dela, za sta je policija, nakon uvidjaja, bila duzna da protiv pocinilaca podnese krivicnu prijavu. Prilikom provere u opstini, Seselj je Barovicu rekao da je "komisija utvrdila da u tom stanu vec cetiri godine niko ne zivi"!

- To nije tacno - kaze Barbalic - pre dve godine, nakon smrti moga oca, pravo koriscenja preneto je na moju majku i ona je podnela zahtev za otkup. Iz opstine je pozitivno odgovoreno i dostavljen nam je obracun sa svom potrebnom dokumentacijom. Od tada, stan se nalazi u procesu otkupa.

Bez obzira na cinjenice, opstinski organi ostali su pri svojoj tvrdnji i, sudeci prema jucerasnjem postupku kada su izneli stvari Barbalica, otisli i korak dalje u svojoj nameri. Prema izjavama ocevidaca, "drustvo za izbacivanje stvari i lica iz stanova i poslovnog prostora" predvodjeno sefom Markom Panicem, koje je brzinom "intervencije" preduhitrilo novinare, dovezlo se crnim dzipom registracije BG - 395-666 i kamionom sa tablicama Belog Manastira. I za manje od pola sata izneli su sve stvari i odvezli ih. Kako se moglo primetiti, kroz zgradu se setaju naoruzana lica, od kojih je jedan od njih, slucajnom prolazniku, pokazao da poseduje "hekler".

Posebno ogorcenje kod vec prilicno preplasenih gradjana Zemuna, prema zemunskoj novoj vlasti, ali nadleznim drzavnim organima izaziva i to sto ovo nije jedini slucaj vec polako prelazi u masovnu pojavu, a drzava pri tom ne reaguje.

M. Milunovic

Osuda predsednika Skupstine grada

Povodom dogadjaja koji su poslednjih dana uznemirili stanovnike Zemuna i Beograda, kabinet predsednika Skupstine grada izdao je saopstenje za javnost u kome se najostrije osudjuje nasilno izbacivanje porodice Barbalic iz svog stana, u kome se izmedju ostalog kaze:

"Posebno smo zapanjeni ponasanjem pripadnika OUP Zemun koji nisu reagovali na pozive suseda kada su nepoznata lica provaljivala u stan porodice Barbalic koja se tada nalazila na godisnjem odmoru. S obzirom da Barbalici u tom stanu zive 50 godina i da je u toku sudski postupak u vezi sa otkupom stana koji opstina Zemun sprecava iz nepoznatih razloga, jasno je da se nasilnim useljenjem novih stanara zeli preduprediti sudska odluka.

Ocekujemo od pravosudnih organa da po hitnom postupku donesu odluku po zahtevu porodice Barbalic. Takodje ocekujemo da OUP Zemun postupi po zahtevu sudskih organa, kako bi stanovnicima Zemuna vratili osecaj pravne sigurnosti ugrozen ovim slucajem, stoji na kraju saopstenja.

Apel Demokratskog centra

Beogradski odbor Demokratskog Centra najenergicnije protestuje protiv nasilnog iseljavanja stare zemunske porodice Barbalic iz njihovog stana, koje se desilo pocetkom jula ove godine, na teritoriji opstine Zemun. Nacin na koji je to uradjeno, na ocigled opstinskih vlasti i bez ikakve reakcije nadleznih organa, sa razlogom je uznemirilo beogradsku javnost.

Beogradski odbor DC apeluje na nadlezne organe da porodicu Barbalic vrate u njihov stan i formiraju komisiju koja bi utvrdila kako je uopste do ovoga doslo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /