Petak, 11. jul 1997.

SKUPSTINA SRBIJE: NAKON PREKIDA DRUGE, JUCE POCELA TRECA VANREDNA SEDNICA

DS podnela vise od 1.600 amandmanima na izborne zakone

Namera je da se predstojeci izbori odrze po starim izbornim pravilima (devet izbornih jedinica), ako novi zakon (sa 29 izbornih jedinica) "zakasni" zbog odugovlacenja sa usvajanjem. Borislav Milacic novi ministar finansija

Beograd. - Treca vanredna sednica Skupstine Srbije zapocela je juce u istom tonu kao prethodna- mnogobrojnim diskusijama poslanika Demokratske stranke. Mada je predsednik Skupstine Dragan Tomic vodio sednicu mnogo energicnije nego prethodnih dana, tokom prepodnevnog dela zasedanja okoncana je samo jedna tacka dnevnog reda-izbor novog ministra finansija. Na tu funkciju izabran je Borislav Milacic, direktor "Kolinga". Milacicev prethodnik, Dusan Vlatkovic, nedavno je izabran za guvernera Narodne banke Jugoslavije.

Treca skupstinska sesija odvija se u pauzi Drugog skupstinskog zasedanja, na zahtev Vlade Srbije, koja je trazila i da se grupa izbornih zakona usvoji po hitnom postupku. Na trecoj vanrednoj sednici trebalo bi da budu usvojeni: zakon o finansiranju politickih stranaka, izmene zakona o izboru narodnih poslanika, zakon o izbornim jedinicama, zakon o svojinskoj transformaciji, izmene zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. Poslanici bi, takodje, trebalo da glasaju o izboru i razresenju sudija i predsednika sudova, kao i javnih tuzilaca i njihovih zamenika.

Koliko kosta rad Skupstine

Ubrzani rad parlamenta Dragan Tomic je u jednom trenutku objasnio finansijskim razlozima. "Jedan skupstinski dan kosta 350.000 dinara, sto znaci oko 100.000 maraka. Sa prilozenih 1658 amandmana, koliko ih ima na zakon o izbornim jedinicama, rad Skupstine bi potrajao najmanje 100 dana. Nema stavke u budzetu koja to moze da pokrije", kazao je on.

Na ovo je reagovao Tomislav Nikolic (SRS), rekavsi da Tomic nema nikakvo pravo da ga ubedjuje "da je demokratija skupa". "Ako Vlada Srbije ne moze da obezbedi pare, neka da ostavku. Ako je skupstinski rad skup-ukinite Skupstinu. To je uostalom JUL vec i trazio", rekao je Nikolic.

Poslanici su, na samom pocetku sednice, dobili pismo vlade, koja je imala jos jedan zahtev-da se izmeni redosled dnevnog reda, izazvan cinjenicom da su poslanici Demokratske stranke podneli vise od 1.600 amandmana na Predlog zakona o izbornim jedinicama.Na predlog poslanika SPS Zorana Andjelkovica, rasprava o izbornim zakonima je objedinjena, a diskusija ogranicena na pet minuta, uprkos zestokim protestima demokrata.

Prva tacka dnevnog reda, izbor novog ministra finansija zauzeo je najveci deo prepodnevnog zasedanja. Poslanici DS imali su niz primedbi, pocevsi od toga da je predlog dat na samoj sednici, pa poslanici nisu imali vremena da se obaveste o kandidatu, pa do toga da se Milacicevo ime pominje u vezi novcanih afera "Jugoskandik" i "Dafiment". Tomic, koji je sve vreme pozurivao raspravu, cak tri puta je na po pet minuta prekidao sednicu, kako bi neke od poslanika prekinuo u diskusiji.

Predlog za izbor Borislava Milacica za novog ministra finansija obrazlozio je premijer Mirko Marjanovic, koji je rekao da se radi o "ekonomisti sa bogatim iskustvom". "Rec je o svestranom obrazovanom strucnjaku koji je radio kako na finansijskim, bankarskim i ostalim strucnim poslovima u oblasti privrede, tako i na najodgovornijim poslovima iz oblasti finansija u drzavnim organima".

Vracena dva od pet mandata SRS

Administrativni odbor Skupstine doneo je juce odluku o prestanku mandata dvojice poslanika Srpske radikalne stranke (Radomira Popovica i Dragutina Stambolica) jer su istupili iz stranke sa cije su poslanicke liste birani. Radikali su, medjutim, sa potpuno istim obrazlozenjem zahtevali vracanje pet mandata svojih bivsih clanova.

Komentarisuci takvu odluku Aleksandar Vucic, generalni sekretar SRS je rekao da ce ta stranka i dalje zahtevati povratak mandata i dodao da je "ocigledno da su ta tri mandata socijalistima potrebna da bi ostvarili vecinu u Skupstini". Na pitanje da li to znaci da je Nova demokratija "okrenula ledja" socijalistima, Vucic je odgovorio:"Sta me za to briga?"

Marjanovic je nabrojao sledeca Milaciceva radna mesta:Beobanka, Ministarstvo trgovine Srbije, Republicka zajednica za poslove cena, Skupstina Beograda. Milacic, koji je rodjen 1953. godine, sada je direktor Kompanije "Koling". Smatra se da je u vladu izabran kao kadar Jugoslovenske levice.

Novoizabranom ministru finansija prva je, za skupstinskom govornicom, cestitala Gorica Gajevic (SPS), a odmah potom cestitke je isporucio i Slobodan Gavrilovic (DS) koji je posle formalnih cestitki izrazio nadu da ce Milacic obezbediti stabilne finansijeske tokove u Srbiji. Potom je za govornicu izasao Tomislav Nikolic (SRS) koji je takodje cestitao-ali ekipi kosarkasa SRJ na osvojenoj zlatnoj medalji.

Radikali se predomislili

Tomislav Nikolic, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, opovrgao je juce svoju prekjucerasnju izjavu prema kojoj radikali nece glasati za zakon o izbornim jedinicama.

- Nocas smo precesljali ceo zakon i ustanovili da nema toliko losih stvari zbog kojih bi trebalo glasati protiv njega - rekao je Nikolic i dodao da ce SRS "imati primedbe na zakone, ali ce ucestvovati na izborima".

Upitan da li to znaci da radikali vise nemaju nista protiv izbora 43 poslanika na Kosovu, Nikolic je odgovorio:"Ipak vise volim 43 socijaliste Srbina, nego 43 Siptara!"

ZABUNA U REDOVIMA SOCIJALISTA ZBOG OPSTRUKCIJE DEMOKRATSKE STRANKE

Sta sa izborima ako zakon zakasni?

Predstavnici vladajuce partije davali su juce neusaglasene odgovore na pitanje kako ce resiti problem odugovlacenja rada Parlamenta zbog opstrukcije Demokratske stranke.

Predsednik Skupstine, Dragan Tomic, rekao je da ce sledece sedmice verovatno biti produzen rad Skupstine.

- Skupstina ima pravo da donese odluku da se radi, na primer, do 24 casa - rekao je Tomic novinarima.

Radmilo Bogdanovic, poslanik SPS, imao je, medjutim drugacije vidjenje resavanja problema na koji su socijalisti (ponovo) nasli:

-Prevazici cemo to na demokratski nacin. Poslanici DS ce nas naterati da skratimo jos vise vreme za diskusiju, jer zloupotrebljavaju govornicu - rekao je Bogdanovic. Na pitanje kako skratiti diskusiju kada je vreme vec ograniceno na pet minuta, on je odgovorio:

- Lepo, izglasacemo da skratimo vreme. Ako oni prave opstrukciju na jedan nacin, mi moramo na drugi - rekao je Bogdanovic. Potom se ponadao da ce se demokrate umoriti, a onda je dodao i da se moze produziti rad parlamenta.

Slobodan Jovanovic, poslanik vladajuce partije, smatra, medjutim, da je neizbezna diskusija o svakom amandmanu. Upitan da li to znaci da bi se izbori, zbog kasnjenja usvajanja novog zakona, mogli odrzati prema starim izbornim pravilima (devet izbornih jedinica), Jovanovic je odgovorio potvrdno. "Ne moze se raditi mimo poslovnika", precizirao je on i dodao da socijalistima "odgovara svaki izborni sistem".

Na pitanje kako prevazici nastali problem, najkraci odgovor dala je Gorica Gajevic, sef poslanicke grupe SPS: "Prevazici cemo radom!"

Zivkovic: "Tomic siluje Skupstinu!"

Potpredsednik DS, Zoran Zivkovic, optuzio je u jucerasnjoj izjavi novinarima predsednika Skupstine da "nastavlja silovanje u parlamentu" i dodao da je "smesno kada to pokusava jedan politicki i fizicki starac".

Upitan da li ce se kasnije izvinjavati zbog takve izjave, Zivkovic je rekao da nema razloga.

- Covek je star i vec je 40 godina na politickim funkcijama. Jasan je pokusaj silovanja. to je prekid drugog vanrednog zasedanja, nocno zakazivanje treceg, to sto nam se podmece ministar a ni predsednik Vlade nije bio siguran kako mu je prezime... Zasto bih se izvinjavao? Treba on nama i pre svega gradjanima da se izvini za ovo sto radi cetiri godine.

Zivkovic je izracunao i da ce skupstinsko zasedanje trajati 35 dana, i to ako ne bude replika i ako predsednik Skupstine i svi socijalisti budu na vreme dolazili na zasedanja.

BORISLAV MILACIC, NOVOIZABRANI MINISTAR FINANSIJA

Postoje mere za isplatu penzija

- Drzava duguje korisnicima budzeta odredjena sredstva i moj prvi posao bice da se te obaveze izmire u toku godine - rekao je juce novoizabrani ministar finansija, Borislav Milacic.

Prema njegovim recima, "penzije su jedan od deficita o kojima je rec i postoje konkretne mere Vlade Srbije da se te obaveze izmire".

- Ja sam relativni optimista. Situacija je bolja nego sto je bila u periodu kada je taj dug nastao - rekao je Milacic i najavio raznorodne izvore sredstava za budzet, a ne samo klasicne poreske izvore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /