Petak, 11. jul 1997.

DANAS SEDNICA GLAVNOG ODBORA DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

Nominacija partijskog kandidata za predsednika Crne Gore

Glavni odbor bi trebalo da raspravlja i o sazivanju vanrednog partijskog kongresa. Sednica otvorena za novinare

Podgorica. - Predsjednik DPS-a Momir Bulatovic za danas je zakazao sjednicu partijskog Glavnog odbora i otvorio je za novinare, sto je presedan. Sjednica je zakazana 7. jula, poslije Bulatovicevog sastanka sa predsjednicima sedam opstinskih odbora DPS-a koji zahtijevaju sazivanje vanrednog partijskog kongresa. Na tom sastanku je dogovoreno da Glavni odbor raspravlja o sazivanju kongresa, treceg po redu, i utvrdjivanju kandidata DPS-a za predsjednika Crne Gore.

Istoga dana kada je predsjednik DPS-a sastancio sa predsjednicima sedam opstinskih odbora, 58 clanova Glavnog odbora zatrazilo je od Bulatovica da sazove sjednicu ovog partijskog organa, na kojoj bi, prema ranijem dogovoru, trebalo da se nominuje partijski kandidat za predsjednika Crne Gore.

"Jos uvijek nemamo fakticki cistu situaciju sta ce biti na dnevnom redu te sjednice GO DPS. U svakoj varijanti ja, ipak, ocekujem da uradimo ono sto je prethodna odluka Glavnog odbora, a to je utvrdjivanje jednog kandidata, tajnim glasanjem, kako to Statut DPS predvidja. Suprotstavljanje takvom zahtjevu znacilo bi direktno krsenje Statuta, sa svim posljedicama koje takav cin podrazumijeva", izjavila je za najnoviji broj nedjeljnika "Monitor" dr Milica Pejanovic-Djurisic, potpredsjednica DPS-a.

Na pitanje, koje su to posljedice, gospodja Pejanovic-Djurisic veli: "Pa, moralo bi se utvrditi nepostovanje odluka GO i, shodno tome, suspenzija, odnosno iskljucenje iz clanstva DPS onih koji ne postuju njen program i statut".

Cak i ako to bude predsjednik DPS-a, insistirao je na preciznijem odgovoru novinar "Monitora". "Mislim da nema nedodirljivih u DPS", odgovorila je dr Pejanovic-Djurisic.

Osim novinara, za pracenje sjednice GO DPS-a zainteresovan je i Crnogorski helsinski komitet. Njegov predsjednik se, tim povodom, prekjuce direktno obratio predsjedniku DPS-a Momiru Bulatovicu. Slobodan Franovic objasnjava u tom pismu da je zainteresovanost CHK motivisana cinjenicom da ce na sjednici Glavnog odbora "biti razmatrana pitanja vezana za predstojece izbore za predsjednika Republike, kao i pitanje ostvarivanja ljudskih prava". I jedno i drugo, podvukao je Franovic, "spada u okvir redovnih djelatnosti Komiteta".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /