Petak, 11. jul 1997.

U GOSTIVARU, NAKON KRVAVE SREDE, SITUACIJA "NEPRIRODNO MIRNA I NEPREDVIDIVA"

Pucalo se sa obe strane

Izvestaci "Nove Makedonije" tvrde da su dva demonstranta smrtno ranjena i na putu za bolnicu izdahnula. Oko 30 ranjenih i povredjenih. Iz vatrenog oruzja ranjeno je i pet policajaca, dok je vise njih zadobilo teze i lakse povrede. Privedena trojica albanskih drzavljana

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Organizovan otpor policiji: Makedonski
specijalci u centru Gostivara
FOTO: FoNet/AP

Za razliku od policijskog saopstenja, "Nova Makedonija" tvrdi, pozivajuci se na svoje izvore u Gostivaru, da je u krvavom obracunu demonstranata i policija u sredu, 15 demonstranata ranjeno, od kojih su sedmorica u zivotnoj opasnosti i da su dva demonstranta poginula. List tvrdi da je pet policajaca ranjeno iz vatrenog oruzja, dok je vise njih zadobilo teze i lakse povrede od razlicitih tvrdih predmeta. Policija je u toku samog obracuna zaplenila od jedne grupe demonstranata dvadesetak zapaljivih flasa, pri cemu su privedena trojica albanskih drzavljana i dvojica drzavljana Makedonije. Izvestaci sa lica mesta tvrde da je privedeno mnogo vise demonstranata nego sto je policija saopstila, oko 320. Posle tih dogadjaja situacija se ocenjuje kao "neprirodno mirna i nepredvidiva".

Makedonski ministar policije Tomislav Cokrevski je izjavio da je policija bila obavestena o organizovanom otporu prilikom uklanjanja zastava. Time se tumaci upotreba jakih policijskih snaga i u Tetovu i u Gostivaru. Na licu mesta su bili samo novinari "Nove Makedonije" i makedonske televizije. Dogadjaji su poceli u sredu u dva sata posle ponoci, kada je policija blokirala Tetovo i Gostivar. U Gostivaru su iskljuceni struja i telefoni a pred zgradom opstine postavljeno je sest oklopnih transportera, dva protivpozarna vozila i vise drugih specijalnih vozila. U zgradu opstine policija je ubacila dve dimne bombe, a zatim uhapsila partijske cuvare zastava, koji su se nalazili u zgradi opstine. Posle toga su sve tri zastave (albanska, turska i makedonska) skinute bez incidenata sa jarbola ispred Skupstine.

Specijalnim policijskim vozilom, oko pet casova, na informativni razgovor u demoliranu zgradu opstinske Skupstine odvedeni su gradonacelnik Gostivara Rufi Osmani i predsednik opstinskog saveta Refik Dauti, koji su tamo zadrzani za sve vreme dogadjaja, koji su eskalirali oko 15 casova u sredu, kada je sedam do osam hiljada Albanaca izvrsilo napad na policiju. Oruzani deo tog napada trajao je oko pola casa.

Prema izvestacima sa lica mesta u centru Gostivara se vodio pravi rat, pri cemu se zestoko pucalo i sa jedne i sa druge strane. Iza tog dogadjaja ostalo je 30 ranjenih i povredjenih, od kojih je prema izvestaju policije, jedan poginuo, a prema makedonskim izvestacima, dvojica su smrtno ranjena i izdahnula na putu za bolnicu. Ranjeni se nalaze u bolnicama u Gostivaru i Skoplju i lekari se za one koji su u zivotnoj opasnosti bore da ih spasu od najtezeg ishoda.

Policijska akcija u Tetovu je izvedena na identican nacin i u isto vreme, ali sve se srecom zavrsilo bez tezih incidenata. Makedonska glasila tvrde da je policija demolirala i opstinsku zgradu u Tetovu prilikom upada i premetacine.

Reagovanja na vladin stabilizacioni program

Dogadjaji u Gostivaru i Tetovu su bacili u drugi plan vladin stabilizacioni paket mera, kojim se za najmanje 20 odsto smanjuju zarade svih zaposlenih. Ovim merama denar je devalviran za 16,1 odsto, a optimisticka vladina prognoza je da ce ta mera izazvati i inflaciju od sest do sedam procenata. Vlada tvrdi da ce novi kurs biti odbranjen, ali vodeci makedonski ekonomisti smatraju da je rec "o politizaciji ekonomije".

Stojan Andov, lider Liberalne partije, tvrdi da ce efekti devalvacije brzo biti istopljeni, a Petar Gosev, lider Liberalno- demokratske partije, da je vladin paket mera "antireformski", da je "vlada definitivno izgubila kurs i da vuce haoticne poteze". Prema lideru socijalista, Ljubisavu Ivanovu, "mera je zakasnila" i "devalvacija je trebala da bude duplo veca".

Guverner Narodne banke Makedonije Ljube Trpevski je izjavio da je potraznja deviza bila stalno veca od ponude i da bi posle promene kursa, u trecem i cetvrtom tromesecju, situacija mogla da se promeni. Na privatnim menjacnicama u Skoplju nemacka marka se prodaje za 35 denara, sto je za cetiri dena skuplje od zvanicnog kursa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /