Petak, 11. jul 1997.

DOKUMENTI: Deklaracija o Vojvodini

Deklaracija o Vojvodini

Uvod

Vojvodina danas pobudjuje jaka osecanja i protivrecna ocekivanja. Jedni traze da se Vojvodini prizna stvarna autonomija pozivajuci se na njene specificnosti, tradiciju, otvorenost i toleranciju, razvijenost i bogatu proslost. Oni s ponosom dozivljavaju Vojvodinu kao mesto postenog rada, reda, napredovanja, sticanja i imanja, smatrajuci da treba da zive onoliko bolje, koliko Vojvodina vise stvara. Traze da se ceni njihov rad i da se rad i proizvodnja odraze i na njihov zivotni standard.

Drugi su u strahu za opstanak Srbije i svaki zahtev da Vojvodina dobije vise autonomije nego sto je sada ima, dozivljavaju kao nekakvo strasilo separatizma i razbijanja jedinstva Srbije. I kada se jasno naglasava da je Vojvodina neraskidivi deo Srbije, strah od separatizma ostaje kao borbena emocija "spasavanja" Srbije. Ovaj strah seju nedemokratske snage ali on ima korene u realnom procesu cepanja drzava koji je obuhvatio bivsi jugoslovenski prostor i samu bivsu Jugoslaviju. Pri tome se predvidja cinjenica da je dramaticno cepanje jugoslovenskog prostora bilo moguce jer su nedostajali demokratski i trzisni mehanizmi integracije.

GSS podseca da je Vojvodina i mesto gde je zapocelo zlokobno gazenje ne samo jednog, inace manjkavog, ustava partijske drzave i autonomije, nego i samog principa ustavnosti. Preko pljacke i ponizavanja Vojvodine vodio je put u rat i varvarizaciju. Ali, bas u Vojvodini moze da se zacne pravo nacelo ustavnosti, da ona postane kamen temeljac buduce demokratije u citavoj Srbiji, moderne decentralizacije, dosledne regionalizacije zemlje, jednakosti svih gradjana i istinskog mira i napretka.

Da bi se prevazisle emocije oko Vojvodine, koje po pravilu ne resavaju sukobe, GSS smatra da se autonomija Vojvodine moze stvarati samo pobedom demokratije u citavoj zemlji i zajedno sa izgradnjom modernog gradjanskog drustva, vladavine prava, demokratskih institucija, dosledne teritorijalne organizacije drzave (decentralizacija i lokalna samouprava), postovanjem ljudskih i manjinskih prava i realnog protoka robe, novca i kapitala.

Osnovni principi

Gradjanski savez Srbije se zalaze za jasne ustavne principe po kojima moze biti uspostavljena autonomija Vojvodine.

Prvo, ustav mora garantovati neraskidivo jedinstvo svih gradjana Srbije formiranjem demokratske politicke zajednice, kao i jednakost gradjana pred subom i zakonom, osnovna gradjanska i politicka prava, individualna i kolektivna, ukljuciv i prava manjina, kao preduslov stvaranja vojvodjanske ili bilo koje druge autonomije; Drugo, u skladu sa nacelom slobodnog samoorganizovanja, uz postovanje drzavnog suvereniteta i nepovredivosti teritorije Republike Srbije i nacela solidarnosti, obezbedjuje se ustavno pravo na uspostavljanje Vojvodine kao autonomne zajednice;

Trece, ustavom se taksativno odredjuju nadleznosti koje pripadaju iskljucivo SR Jugoslaviji i Republici Srbiji; na isti nacin se utvrdjuju moguce nadleznosti koje bi vrsile autonomije, opstine (regije); ustavom se odredjuje kako jedinstvena fiskalna politika, tako i pravo lokalnih organa (regija) i autonomija da ubiraju odredjene poreze na svojim teritorijama;

Cetvrto, ustavom se utvrdjuje postupak za dobijanje statusa autonomne zajednice, a postupak nadgleda Ustavni sud;

Peto, zakoni koji se donose u Vojvodini za one nadleznosti koje ona samostalno izvrsava moraju biti uskladjeni sa zakonima savezne i republicke drzave o cemu se stara Ustavni sud.

Autonomija Vojvodine

GSS se zalaze za autonomiju Vojvodine koja bi predstavljala oslonac za buduce ustavno uredjenje celokupne teritorije Srbije a temeljila bi se na principima samoodlucivanja i solidarnosti, koji osiguravaju pravednu i adekvatnu ravnotezu izmedju razlicitih regija u okviru Srbije.

Statutom autonomije Vojvodine ne mogu se predvidjati ekonomske ili socijalne privilegije, ili ogranicenja slobode kretanja i naseljavanja ljudi i slobodnog protoka roba na celoj teritoriji Srbije;

Nadleznosti autonomije treba da odgovaraju potrebama gradjana Vojvodine i njenim specificnostima, kako bi ostvarivala svoje posebne interese, stvarala vise i za sebe i za zajednicu.

GSS smatra da Vojvodina moze da preuzme nadleznosti, u skladu sa ustavom, u sledecim oblastima: poljoprivreda i stocarstvo u okvirima opste ekonomskog planiranja; unapredjivanje ekonomskog razvoja autonomne zajednice u okviru ekonomskog razvoja zemlje; funkcije i nadleznosti drzavne administracije koje se odnose na lokalne organe i administrativnu implementaciju manjinskih prava; planiranje koriscenja zemljista i stambene izgradnje; javni radovi od znacaja za Vojvodinu, zeleznicke pruge i puteve koji se nalaze iskljucivo na njenoj teritoriji, izgradnja aerodroma, pristanista; organizacija zastite zivotne okoline; planiranje, izgradnja i koriscenje objekata za melioraciju, kanala i sistema za navodnjavanje koji imaju znacaj posebno za Vojvodinu. Autonomna Vojvodina na svojoj teritoriji uspostavlja berzu poljoprivrednih proizvoda, organizuje sajmove, vodi brigu o muzejima, kulturnim spomenicima, bibliotekama, razvoju kulture, naucnim istrazivanjima, informisanju, skoli, turizmu, sportu, socijalnoj pomoci, zdravlju i higijeni, itd.

Obrazlozenje autonomije

Postovanje ustava, demokratski i trzisni poredak ce spreciti da vlast uzima koliko hoce i vraca koliko hoce. Sadasnje stanje sveopste pljacke i otimacine je pogadjalo sve, ali najvise Vojvodinu zbog, pored ostalog, sistematskog zanemarivanja poljoprivrede. Zato gradjanima koji zive u Vojvodini treba izaci u susret kroz proces demokratizacije zemlje i dogovorom oko promene ustava u Skupstini Srbije.

Pravicno je da oni delovi zemlje koji stvaraju vrednosti imaju pravo prvenstva u njihovom koriscenju, ne zapostavljajuci ustavno nacelo solidarnosti. Bogatstvo Vojvodine treba da sluzi dobrobiti gradjana koji u njoj zive. Slozenijoj i razvijenijoj zajednici potrebno je i vise sredstava, razvijenija lokalna samouprava i visi stupanj teritorijalne decentralizacije i dekoncentracije vlasti i finansija. Neophodna je i veca raznovrsnost institucija i procedure kroz koje bi se zastitili i ostvarili interesi i vrednosti ne samo svih ravnopravnih gradjana, nego i ravnopravnih naroda cija raznolikost takodje cini bogatstvo Vojvodine.

Gradjanima i politicki osvescenom narodu, i posebno Vojvodini, treba da sluzi i centralna vlast - uredjena kao jevtina, kompetentna i odgovorna vlada. Stvaranje takvog poretka je ozbiljan poduhvat, mimo bilo kakvog neodgovornog poigravanja emocijama, teritorijama i drzavnim granicama.

Bogatstvo Vojvodine moze se uspostaviti i uvecati, umesto jalovih zalopojki i raspaljivanja antagonizama, samo kroz ravnopravnu saradnju svih odgovornih gradjana, politickih stranaka i raznih udruzenja. Samo tako cemo ponovo uhvatiti korak s razvijenim svetom.

Gradjanski savez Srbije polaze pravo na javno poverenje da ce biti sposoban da se, zajedno sa drugima, i dalje bori i izbori za raskid s partijskom drzavom, poslednjom u Evropi, a za uspostavljanje osnova parlamentarne demokratije. A bas Vojvodina, narocito svojom bogatom kulturnom bastinom, nudi realne mogucnosti novog pocetka demokratije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /