Petak, 11. jul 1997.

POVODOM SAZIVANJA NOVE SEDNICE SKUPSTINE SRBIJE DOK JE PRETHODNA JOS TRAJALA

Zbrka s predumisljajem?

I ne pitajuci poslanike za misljenje, predsednik Skupstine Srbije Dragan Tomic je, u jeku rasprave o zakonu o lokalnoj samoupravi, zakazao novu sednicu parlamenta, sto je izazvalo pravu pometnju u redovima opozicije posto sve lici na manevar za raspustanje parlamenta i prevremene izbore

Mnogima je u utorak uvece zastao dah na vest da je predsednik Skupstine Srbije, Dragan Tomic, povinujuci se zelji republicke vlade, prekinuo drugo vanredno zasedanje u jeku rasprave o Predlogu zakona o lokalnoj samoupravi, i zakazao novo za cetvrtak, s dnevnim redom koji, konacno, otkriva prave namere vladajuce partije.

Pod izgovorom da se rasprava o pomenutom dokumentu oduzila sa velikim izgledima da potraje "neuobicajeno dugo", a da je neophodno da se "zbog stvaranje uslova transformacije drustvene i drzavne imovine" - donese zakon o privatizaciji, vlada je predlozila da se, za tu priliku, prakticno preko reda, sazove nova sednica parlamenta.

No pravo iznenadjenje predstavlja set izbornih zakona koji su u dnevni red uvrsteni po hitnom postupku zbog, kako se navodi, "potrebe njihovog prilagodjavanja predstojecim predsednickim i parlamentarnim izborima".

To je samo dokaz vise da su bile osnovane tvrdnje da vlast u Srbiji sve podredjuje prevremenim poslanickim izborima i njihovom povezivanju sa predsednickim. Bljestavi sedmojulski koktel u zgradi Predsednistva Srbije bio je samo uvod u Milosevicev "put u visoko drustvo". Novi izborni zakoni su u funkciji njegovog daljeg "pozicioniranja". Nije nimalo slucajno sto se sve dogadja u trenutku kada se koalicija "Zajedno" raspala - vlast ne mora da strepi da ce je razjedinjena opozicija spreciti da stigne do ovako uzvisenih ciljeva.

Reklo bi se - pravi potezi u pravom trenutku; bas kada su se demokrate spremale da prolongiraju opstrukciju parlamenta sa novih 2.000 amandmana na zakon o privatizaciji. Nisu stigli da ih podnesu, jer po Poslovniku na to imaju pravo 72 sata od zakazivanja do pocetka sednice, a Tomic im nije ostavio ni punih 48 sati. Ostali su zateceni u vreme kada su se svojski trudili da odbrane svojih 1.000 amandmana na zakonski predlog o lokalnoj samoupravi, i kad su smislili poseban program kako da pariraju radikalima za govornicom.

No i radikali kao da su se zaverili protiv njih, pa su se i oni, poslednjih dana primirili gotovo i ne izlazeci da diskutuju. Za uzvrat, dobili su predloge izbornih zakona sa kojima bi mogli da budu zadovoljni. Nije, po novom vise sporno kada poslanici prestaju to da budu (za ocekivati je da radikalima budu vraceni "ukradeni" mandati), a ni prema povecanju broja izbornih jedinica sa devet na 29 u SRS dosad bar, nisu pokazali posebnu averziju.

Recju, napor demokrata da, kako kazu, "sprece donosenje drustveno stetnih zakona", pao je u vodu onog trenutka kada je prekinuta rasprava o zakonu o lokalnoj samoupravi. Da li je ovaj dokument do kojeg je vlastima, navodno, posebno stalo, samo privremeno sklonjen, ili definitivno povucen zarad drugih ciljeva, ostaje da se vidi. Ni obecanja da nece biti prevremenih parlamentarnih izbora vise ne deluju uverljivo, pa nije iskljuceno da se zakon nece vise ni pojaviti pred ovim skupstinskim sazivom.

Od zbrke koja je napravljena ovih dana u skupstinskom parlamentu do njegovog raspustanja, utisak je opozicije, samo je jedan korak. Na to ukazuje i Tomicevo ponasanje uoci prekida II vanrednog zasedanja. U sredu se pojavio u sali za sednice, ne nalazeci za potrebno da objasni poslanicima zasto je unapred zakazao III zasedanje, ne pitajuci ih za misljenje, iako je po Poslovniku, prema nekim tumacenjima, to bio duzan da ucini. Sto god da je potom rekao, ili uradio, on je, po misljenju opozicije, "tesko povredio" Poslovnik o radu Skupstine. Ako je to bilo njegovo sredstvo da opravda cilj, onda je, po svoj prilici krsenje Poslovnika bilo u funkciji prevremenih izbora.

Milica Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /