Petak, 11. jul 1997.

DR DRAGOR HIBER, PROFESOR PRAVNOG FAKULTETA U BEOGRADU

Usvajanje zakona - bojkot izbora

Kakva su resenja a kakve posledice Zakona o izbornim jedinicama za "Nasu Borbu" tumaci dr Dragor Hiber, profesor Pravnog fakulteta u Begoradu:

- Predlogom zakona o izbornim jedinicama za izbor narodnih poslanika Vlada Srbije ostvaruje pretnju - koju je na razgovorima kod Mirka Marjanovica izrekao Milorad Vucelic - da ce izbori biti odrzani sa 29 izbornih jedinica umesto devet kao do sada. Time se konacno deformise proporcionalni sistem pa se vestom izbornom geometrijom obezbedjuje velika prednost za vladajucu stranku. Unapred se zna kako ce proci izbori u peckoj, pristinskoj, kosovsko-mitrovackoj izbornoj jedinici a one zajedno biraju 32 poslanika. Priblizan rezultat ocekuje se i u Vranju i Leskovcu pa je jasna namera vladajuce stranke da ovim izbornim "manevrom" unapred resi izbore.

Vlada se pri tome poziva na cinjenicu, nastavlja nas sagovornik, da su savezni izbori 1996. odrzani sa 29 izbornih jedinica. Zaboravljaju se, medjutim, mnogo bitniji argumenti portiv promene izbornog sistema: prvo, politicki obicaj i demokratsko pravilo da se izborni sistem ne moze menjati u izbornoj godini. Drugo, ovaj broj izbornih jedinica (devet) rezultat je kompromisa prihvacenog 1992. na okruglom stolu kada su opozicione stranke bile za to da Srbija bude jedna izborna jedinica a vladajuca stranka se zalagala za vise. Kompromis je nametnula stranka na vlasti. Trece, od 1992. nije bilo nikakvih demografskih i administrativnih promena (promena rasporeda teritorijalnih jedinica) zbog koje bi trebalo menjati broj izbornih jedinica.

Najzad, i najvaznije, zakljucuje dr Hiber, vladin argument da je opozicija isla na savezne izbore sa 29 izbornih jedinica moze se dovesti u pitanje sa dva kontraargumenta. Najpre, promena Saveznog zakona o izbornim jedinicama - ovaj propis je usvojen protivustavno jer je vlada tumacila da se ne radi o izbornom zakonu pa nije neophodna dvotrecinska vec je dovoljna obicna vecina. Vucelic se izrekao o ovom pitanju rekavsi da je vlada obezbedila dvotrecinsku vecinu, verovatno racunajuci na radikale. Dalje, sistem sa 29 izbornih jedinica olaksava kradju jer je kontrolu teze sprovesti. U medjuvremenu, vlast je uhvacena '96 u kradji pa svako pozivanje na ono sto je bilo ne moze biti prihvatljivo. Razumem, da kradljivcu moze biti prijatno kad krade na jednostavan nacin, ali naravno da smo protiv toga. Ocekuje se da ce celokupna demokratska opozicija, ako ovaj zakon bude usvojen - bojkotovati izbore. Na njih ce ici samo levi blok, SRS i vojvodjanska koalicija, kaze dr Hiber.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /