Petak, 11. jul 1997.

EKSKLUZIVNO: ROBERT PROSINECKI, O PRVOM DUELU JUGOSLOVENSKIH I HRVATSKIH FUDBALERA

Jos nisam igrac Kroacije

"Ako se sve sredi sa Seviljom, igracu u Beogradu 23. jula. Ocekujem da ce obe utakmice na Gricu biti sportske, a sto se vredjanja i psovanja sa tribina tice, zar toga nije bilo i ranije?

Vladimir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Roberta Prosineckog, bivseg fudbalera Crvene zvezde i vise spanskih klubova i, po svemu sudeci, buduceg igraca Kroacije, pronasli smo u Zagrebu.

Nije bas bio rasolozen za razgovor, ne zbog zreba koji je spojio Kroaciju i Partizan, vec zbog komplikacija oko svog ugovora. Potvrdio nam je ono sto smo juce objavilil:

- Tacno je, jos nisam igrac Kroacije jer nema sporazuma sa Seviljom...

Kazu da si juce debitovao i dao gol?

- Ma to je bila neka revijalna utakmica u humanitarne svrhe...

Sta ce biti?

- Ne znam, nista nije u mojim ukama, vec sam prilicno nervozan. Ono sto je izvesno jeste da zelim da se vratim kuci i igram u klubu u kojem sam poceo. Dosta je bilo, proveo sam sest godina u Spaniji, tri u Realu, jednu u Ovijedu, jednu i po u Barseloni i sest meseci u Sevilji. Sa cetiri godine u Zvezdi vec sam deceniju odsutan iz Zagreba. Vreme je za povratak kuci.

U cemu je problem?

- U obestecenju. Imam jos godinu dana ugovora sa Seviljom, ali ne igra mi se u Drugoj ligi. Oni bi me rado pustili jer nemaju para da me plate, ali iz svega hoce da izvuku sto vecu dobit za sebe. Moja klauzula o slobodi od tri miliona dolara je nerealno visoka i morace da bude spustena. Sa druge strane, Sevilja duguje Dinamu, pardon Kroaciji, milion maraka za prelazak Joska Jelicica. Nadam se da ce se naci neko resenje i da cu narednu sezonu igrati u dresu Kroacije.

Samo narednu?

- Za pocetak smo se dogovorili da ugovor bude na godinu dana, kasnije cemo videti. Nista ne iskljucujem, ali zaista sam zadovoljan sto sam se vratio, sto cu biti sa roditeljima, prijateljima iz detinjstva. Super su me svi primili i sa puno iluzija ocekujem naredno prvenstvo. Samo da se rese te formalnosti sa Seviljom. Nadam se da ce Zoran (Vekic, menadzer, op. a.) to uspeti da sredi.

Ako sve bude u redu sa ugovorom, igraces u Beogradu 23. jula?

- Nemoj sada o tome, prvo da se resi ovaj problem. Igracu, zasto da ne. Ja sam bio spreman da igram i prosle godine sa Barselonom protiv Zvezde, ali me trener Robson nije poveo.

Secas li se poslednje utakmice protiv Partizana?

- Mislim da je u prolece 1991. bilo 3:0 ili 3:1 za nas. Znam da sam dao jedan gol.

Sta mislis, kako ce te primiti publika?

- Na stadionu Partizana isto kao i ranije - neprijateljski.

A sta generalno mislis o duelu Partizan-Kroacija?

- Nadam se da ce to biti sportske utakmice. Moralo je jednom doci i do tih meceva. Znam da nece biti prijatno, ali uz dobro obezbedjenje sve ce proci u redu. Sto se psovki i vredjanja tice, to nece biti nista novo, toga je oduvek bilo.

U sportskom smislu?

- Verujem da smo jaci i da mozemo proci. Partizan je, koliko cujem, prodao tri najbolja igraca, a Kroacija vec dve godine uspeva da sacuva ekipu. Ako se moja situacija sredi, mislim da cemo imati solidan tim kome je osnovni cilj ulazak u Ligu sampiona mada bas nismo imali srece sa zrebom. Prvo Partizan pa potom, ako prodjemo, Njukastl...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /