Petak, 11. jul 1997.

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO POVODOM PETICIJE ALBANSKIH GRADJANA IZ BUJANOVCA

Umesto gimnazije, vlast nudi skolu za kuvare

Beograd. - Na peticiju 3.482 gradjana albanske nacionalnosti iz Bujanovca, kojom je zatrazeno da se u toj opstini ponovo otvori gimnazija na albanskom jeziku, Ministarstvo prosvete Republike Srbije odgovorilo je davanjem predloga da se dalje skolovanje albanskih ucenika koji su zavrsili osnovnu skolu resi otvaranjem odeljenja za kuvare, trgovce i konobare, u postojecoj tehnickoj skoli.

Ovim povodom, Fond za humanitarno pravo u svom saopstenju podseca da je u Bujanovcu gimnazija postojala do marta 1992. godine, kada je pretvorena u zanatsku skolu i prebacena u zgradu osnovne skole, dok je zgrada bivse gimnazije data je na koriscenje Vojsci Jugoslavije.

Iz godine u godinu povecava se broj albanskih ucenika, posebno zenskog pola, koji odustaju od daljeg skolovanja zbog velike udaljenosti gimnazije u Presevu (25 do 40 km, zavisno od mesta stanovanja). Opstina Bujanovac ne prihvata troskove svakodnevnog putovanja do Preseva, sto inace cini u slucaju srpskih srednjoskolaca koji putuju iz Vranja u Bujanovac.

Osim toga, u Tehnickoj skoli u Bujanovcu ucenicima se nudi iskljucivo obrazovanje za kuvare, trgovce i konobare, sto je suprotno clanu 13 stav 2b Medjunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji obavezuje svaku drzavu da srednje obrazovanje mora uciniti opstim i dostupnim svakome, upotrebom svih odgovarajucih sredstava - istice se u ovom saopstenju Fonda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /