Petak, 11. jul 1997.

ODLUKA VLADE SRBIJE

Uvedene privremene mere u opstini Novi Pazar

Beograd. - Vlada Republike Srbije razmotrila je na jucerasnjoj sednici situaciju u Raskom okrugu i odlucila da zbog nesumnjivo nezakonitog postupanja opstinskih organa u Opstini Novi Pazar, kojima se narusavaju ustavna i zakonska prava gradjana, prestanu sa radom Skupstina opstine Novi Pazar i njen Izvrsni odbor, a da njihove poslove preuzme Opstinsko vece. Na istoj sednici Vlada je imenovala clanove Opstinskog veca, saglasno zakonu, kaze se u saopstenju.

Vlada Republike Srbije je utvrdila da je opstina Novi Pazar odbila da finansira materijalne troskove osnovnih i srednjih skola, iako je na to obavezuje zakon. Svojom odlukom Skupstina opstine Novi Pazar je suprotno svom Statutu i zakonu promenila mrezu mesnih zajednica protiv cega je Ustavni sud Srbije doneo resenje o privremenim merama.

Skupstina opstine je, kako pise u saopstenju sa sednice Vlade Srbije, donela niz diskriminatorskih odluka u pogledu kadrovskih resenja, vodeci se iskljucivo kriterijumom nacionalne pripadnosti. Takvim svojim delovanjem Skupstina opstine Novi Pazar i njen Izvrsni odbor ugrozili su ustavna i zakonska prava gradjana i teze ostetili opsti interes, sto je zakonski osnov za preduzimanje privremenih mera u toj opstini koje je Vlada Republike Srbije danas donela, kaze se u saopstenju sa jucerasnje sednice Vlade Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /