Petak, 11. jul 1997.

PRVA AKCIJA HAPSENJA OPTUZENIH ZA RATNE ZLOCINE U BOSNI

Ubijen bivsi sef policije Prijedora

NATO saopstio da je Simo Drljaca prilikom hapsenja otvorio vatru na vojnike Sfora, u akciji ranjen jedan britanski vojnik. Direktor prijedorske bolnice i nekadasnji gradonacelnik Milan Kovacevic uhapsen i prebacen u Hag

Pohvale i kritike za "Operaciju tango": Britanski vojnici
juce na kontrolnom punktu u blizini Prijedora
FOTO: FoNet/AP

Beograd, Sarajevo, Rojter-AFP. - Britanski pripadnici snaga NATO u Bosni juce su u samoodbrani ubili bivseg sefa policije u Prijedoru Simu Drljacu i u paralelnoj akciji uhapsili direktora prijedorske bolnice i nekadasnjeg gradonacelnika Milana Kovacevica.

Medjunarodni sud u Hagu je optuzio Drljacu i Kovacevica za brutalno etnicko ciscenje muslimanskog i hrvatskog stanovnistva u Bosni. Oni se, medjutim, ne nalaze na zvanicnom spisku sa imenima optuzenih, vec na posebnoj listi koja se drzi u tajnosti kako bi bilo moguce sprovesti iznenadna hapsenja.

"Optuzeni za ratne zlocine Simo Drljaca, bivsi sef policije u Prijedoru, otvorio je vatru na vojnike Sfora kada su mu prisli sa namerom da ga uhapse", saopstio je NATO u Sarajevu. "Jedan vojnik Sfora je ranjen u tom procesu. Drljaca je ubijen kada je vatra uzvracena u samoodbrani," dodaje se u saopstenju.

Direktor prijedorske bolnice Milan Kovacevic je uhapsen u paralelnoj akciji i isporucen je Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji, da bi kasnije bio prebacen u Hag, rekao je novinarima sarajevski portparol NATO Kris Rajli.

Banjalucki portparol Sfora Majk Rajt je rekao za AFP da su Kovacevica u zgradi bolnice uhapsila cetiri britanska pripadnika mirovnih snaga i da pri tom nije "bilo nikakvih problema". Citava jucerasnja akcija Sfora pocela je oko 9.30 casova i okoncana je do podneva. "Kovacevic se nalazi na putu u Hag", potvrdio je Rajt.

Rajli je u Sarajevu izjavio da mandat NATO u Bosni nije promenjen i da nije bilo naredbi da se progone osumnjiceni za ratne zlocine. On je dodao da su vojnici Sfora jucerasnje akcije izveli u okviru svojih redovnih duznosti.

Iako NATO porice da su prekrsena osnovna pravila njegovog mandata, jedan od predstavnika za stampu alijanse, pukovnik Stiven Raus, rekao je da je akcija hapsenja u Prijedoru, pod sifriranim nazivom "Operacija tango", sprovedena na osnovu "direktnih naredbi" komandanta NATO generala Dzordza DZulvana i generalnog sekretara organizacije Havijera Solane.

ODLUKA USTAVNOG SUDA

Privremeno zabranjeno sprovodjenje odluke o raspustanju parlamenta

Pale, Beta. - Ustavni sud Republike Srpske (RS) privremeno je juce zabranio sprovodjenje odluke predsednice RS o raspustanje Skupstine RS do ocene njene ustavnosti. Privremena zabrana sprovodjenja odluke Biljane Plavsic o raspustanju paralmaneta RS vazice dok Ustavni sud ne utvrdi da li je ta odluka od 3. jula u skladu sa Ustavom RS.

U saopstenju objavljenom u Briselu, Solana je pohvalio snage NATO ukljucene u operaciju zbog njihovog "profesionalizma i posvecenosti". On je istovremeno upozorio tvrdokorne bosanske Srbe da ne pokusavaju odmazdu povodom pogibije Drljace, koga su vojnici ubili u samoodbrani. "Necemo tolerisati bilo kakvo ponasanje strana koje je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu", saopstio je Solana.

Britanski ministar inostranih poslova Robin Kuk je u Londonu izjavio da je "veoma ponosan zbog drzanja britanskih snaga" u jucerasnjoj operaciji i dodao da trupe Sfora imaju puno ovlascenje da sprovode ovakve akcije. "Ta dva coveka su se nalazila u britanskom sektoru Bosne, bili su poznati nasim snagama i zbog toga su bili privedeni", rekao je Kuk. Upitan da li ce biti jos ovakvih akcija, Kuk je odgovorio:"Niko ne zna za ove operacije pre nego sto se one odigraju i niko nece znati za bilo kakvu buducu operaciju."

Americki savetnik za nacionalnu bezbednost Semjuel Berger izjavio je da su britanski vojnici u jucerasnjoj akciji imali podrsku americkih pripadnika NATO. "Americke snage u Sforu su obezbedile izvesnu logisticku, pozadinsku i transportnu podrsku u operaciji. Medjutim, same americke snage nisu ucestvovale u hapsenjima", rekao je Berger u Varsavi, gde se americki predsednik Klinton nalazi u zvanicnoj poseti. On je odbio da govori o drugim detaljima, ali je jedan visoki americki zvanicnik, uz uslov da ostane anoniman, rekao da je americki predsednik bio obavesten o planiranju operacije prosle nedelje i da je dao odobrenje da se ona sprovede.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /