Petak, 11. jul 1997.

BILJANA PLAVSIC UPUTILA PROTESTNO PISMO GENERALU KROUCU, KOMANDANTU SFORA

Necivilizacijski i nehumani cin

Dogadjaji u Prijedoru ne mogu ostati bez posledica po odnose izmedju drzavnog rukovodstva i Sfora, istakla predsednica RS, zahtevajuci da se uhapseni odmah puste

Banjaluka. - Predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic obratila se novinarima povodom desavanja u Prijedoru, gde su vojnici Sfora, juce ujutru, ubili Simu Drljacu a uhapsili njegovog sina i zeta, kao i dr Micu Kovacevica, naglasivsi da je to jedan necivilizacijski i nehumani dogadjaj. Tim povodom predsednica Republike Srpske uputila je komandantu Sfora generalu Kroucu pismo u kojem izrazava svoj najostriji protest u vezi sa hapsenjem.

- Ovakav cin Sfora, moram vam reci, ne moze ostati bez posledica po odnose izmedju drzavnog rukovodstva Republike Srpske i Sfora. Trazim da nevino zatvorene ljude odmah pustite. Bojim se da ce reakcija naroda biti uzasna, za sta ne mogu da snosim nikakvu odgovornost. Cudi me, iako ste upuceni u vrlo delikatnu situaciju na teritoriji RS da ovakave stvari radite i, stice se utisak, da je namerno ovim vasim aktivnostima cinite jos gorom - stoji u pismu.

Potom je predsednica Plavsic novinarima saopstila da kancelarija Visokog predstavnika nije bila upoznata sa ovim dogadjajima kao i da je zvanicnicima u Vasingtonu, u telefonskom razgovoru postavila pitanje da li iskreno zele primeniti Dejtonski sporazum ako se snage Sfora ovako ponasaju. Demantujuci vesti pristigle iz paljanskog studija SRT u kojima se govori o njenom navodnom jutrosenjem sastanku sa generalom Kroucom i Visokim predstavnikom Vestendorpom u Banjaluci, predsednica Plavsic je rekla da je to do sada najodvratnija laz koju su joj imputirali sa drzavnog medija. "Manipulacija ovako tragicnim dogadjajem je ogavna", zakljucila je Plavsic i najavila telefonski razgovor sa Medlin Olbrajt.

LJ. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /