Petak, 11. jul 1997.

HASKI TRIBUNAL O OPTUZNICI PROTIV DRLJACE I KOVACEVICA

Saucesnici u genocidu

Brisel. - Optuznica protiv Sime Drljace i Milana Kovacevica podignuta je - i momentalno "zapecacena" - 13. marta 1997, a nalog za njihovo hapsenje je, umesto na "uobicajene adrese" (u njihovom slucaju bi to bile vlasti BiH, Republike Srpske i SR Jugoslavije), prosledjen samo Sforu. Obojica su, kako se navodi u saopstenju koje je sinoc objavljeno u Hagu - nakon sto je Milan Kovacevic smesten u Pritvorsku jedinicu UN - optuzeni za "saucesnistvo u genocidu" koji je nad nesrpskim stanovnistvom opstine Prijedor, prema optuznici, izvrsen u periodu od aprila 1992. do januara 1993. godine.

Milan Kovacevic je, u tom periodu, bio clan Kriznog staba i predsednik Izvrsnog saveta opstine Prijedor. Kao predsednik Izvrsnog saveta Kovacevic je, navodi se u optuznici, "zauzimao drugu najznacajniju poziciju u Kriznom stabu, u smislu de jure vlasti." Licno je, navodi se dalje, bio odgovoran za organizovanje novinarskih poseta logorima i davao je najvise informacija o stanju u logorima posetiocima Kriznog staba.

Simo Drljaca je, u istom periodu, bio nacelnik Stanice javne bezbednosti Prijedora i, u tom svojstvu, clan opstinskog Kriznog staba. Clanovi Kriznog staba, kao najvise izvrsne vlasti u opstini su, prema optuznici, delovali zajednicki i uskladjeno u planiranju i odlucivanju o svim operacijama u vezi sa vodjenjem ratnih dejstava i unistavanjem nesrpskih zajednica u opstini Prijedor. U optuznici se, takodje, tvrdi da je Krizni stab radio u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Za zlocine u tim logorima su, inace, vec podignute tri optuznice, sa ukupno 30 optuzenih. Po jednoj od tih optuznica je vec sudjen, i osudjen, Dusko Tadic, koji je prosle sedmice - na raspravi pred izricanje kazne - pored ostalih pomenuo i Simu Drljacu, kao jednog od najodgovornijih za zlocine za koje je on proglasen krivim.

M. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /