Subota, 12. jul 1997.

DEFINITIVAN RASCEP DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

Smenjeni Bulatovic zakazao kongres DPS

Glavni odbor DPS-a, nastavio rad posle odlaska predsednika Momira Bulatovica i za novog predsednika stranke izabrao dr Milicu Pejanovic-Djurisic. Milo Djukanovic kandidat DPS-a za predsednika Crne Gore

Podgorica. - Glavni odbor Demokratske partije socijalista juce je i odrzan i nije odrzan, u zavisnosti od toga ko tumaci jucerasnja dramaticna zbivanja u zgradi na obali Morace, koja je vlasnistvo vladajuce stranke, ali i sjediste crnogorske vlade. Predsjednik Momir Bulatovic zakazao je za juce sjednicu Glavnog odbora DPS-a i trazio, mimo ranijih obicaja, da ona bude otvorena za javnost. Izvrsni odbor GO DPS prije toga je usvojio zakljucak da se o javnosti rada mora izjasniti Glavni odbor. Prije pocetka sjednice novinarima nije omoguceno da udju u zgradu, gdje je trebalo da se odrzi sjednica Glavnog odbora, a Momir Bulatovic, do tada jos predsjednik DPS-a, i njegove pristalice nijesu zeljeli da pocne zasjedanje GO bez prisustva novinara.

Bulatovicevo prisustvo sjednici Glavnog odbora svelo se samo na konstataciju da nijesu stvoreni regularni uslovi za njegov rad. Nakon toga on je u svojstvu predsjednika i predsjedavajuceg zakljucio sjednicu, a na sastanku sa svojim pristalicama zakazao Treci kongres DPS-a za 23. avgust ove godine. Prema toj odluci, kongres treba da se odrzi u Podgorici, u zgradi DPS-a, sa pocetkom u deset casova. Predlozen je sljedeci dnevni red: "Razmatranje prisutnih koncepcija unutar DPS i donosenje odluka za postizanje politickog i akcionog jedinstva DPS CG; usvajanje izmjena i dopuna Statuta DPS CG; razmatranje izvjestaja o sprovedenoj aktivnosti unutar DPS za predlaganje kandidata DPS za predsjednika RCG i donosenje odluka s tim u vezi".

MILO DJUKANOVIC

Ulazim u trku kao pobednik

Na pitanje novinara "Nase Borbe" da prokomentarise svoje sanse za predsjednika Crne Gore u eventualnoj trci sa Momirom Bulatovicem, Milo Djukanovic je rekao da ni u jednu politicku bitku ne ulazi bez uvjerenja da ce biti i pobjednik. "Imam odlicne pretpostavke za to: podrsku stranke i podrsku Glavnog odbora" - rekao je on i naglasio da bi mu se, kao protivnik, Bulatovic mogao pojaviti samo kao nezavisni kandidat. Prema njegovim rijecima Bulatovic je ovu bitku unutar partije izgubio.

Bulatovic je odredio i odbor za pripremu kongresa, koji cine predsjednici sedam opstinskih odbora, koji su trazili sazivanje kongresa. To su: Milos Bojovic (Berane), Radoman Gogic (Pljevlja), Rade Nisavic (Bijelo Polje), Branislav Otasevic (Plav) Milijana Radojicic (Andrijevica), Predrag Bulatovic (Podgorica), Mihailo - Milo Cetkovic (Ulcinj) i poslovni direktor DPS-a, Dragisa Pesic.

Nakon sto je Bulatovic "zakljucio sjednicu", skoro dvije trecine (62 clana Glavnog odbora) nastavilo je sa radom, ocjenjujuci da postoji statutarni osnov za nastavak sjednice Glavnog odbora. U okviru prve tacke dnevnog reda, razmatrana je politicka odgovornost predsjednika DPS-a Momira Bulatovica za nastalo stanje u partiji, nakon cega je Bulatovic smijenjen sa te funkcije. Za Bulatovicevo smjenjivanje izjasnilo se 58 clanova GO, dok su cetiri bila uzdrzana. Na njegovo mjeto izabrana je dr Milica Pejanovic-Djurisic, dosadasnji potpredsjednik DPS-a. Na ovoj funkciji ona ce ostati do sljedeceg kongresa DPS-a.

Posto su se Svetozar Marovic i Milica Pejanovic-Djurisic odrekli kandidature za predsjednika Crne Gore u korist Mila Djukanovica, clanovima Glavnog odbora je trebalo da se izjasnjavaju o kandidaturi Momira Bulatovica, Mila Djukanovica i Mila Gajovica. Iako smijenjen sa predsjednicke funkcije, Bulatovic je bio pozvan da prezentira svoj izborni program, ali on to nije ucinio. Izmedju dva kandidata, GO DPS se ubjedljivom vecinom (58:3) opredijelio za Mila Djukanovica i njegov predsjednicki program.

MOMIR BULATOVIC

Neophodna javnost rada

Napominjuci da je na sjednici Glavnog odbora trebalo raspravljati o "veoma znacajnim pitanjima, koja prevazilaze zainteresovanost clanova DPS-a", Momir Bulatovic je rekao novinarima da je smatrao da je neophodno da se javnost o tome neposredno upozna. "Ako je to neki grijeh, onda tesko moze biti svrstan u grupu konzervativnih i nedemokratskih zahtjeva" - rekao je Bulatovic.

Na konferenciji za novinare odrzanoj u plenarnoj sali zgrade DPS-a, Momir Bulatovic je obavijestio javnost o zakljucenju sjednice Glavnog odbora i sticanju uslova za zakazivanje Treceg kongresa DPS-a. On je, pri tom, istakao da je, nakon sto je on zakljucio sjednicu Glavnog odbora, svaki rad ovog organa nestatutaran. Konstatujuci da sedam opstinskih odbora DPS-a predstavlja vise od polovine clanstva vladajuce stranke, Bulatovic je kazao da mu njihova iniciajtiva daje pravo i obavezu da zakaze partijski kongres. On je, pri tom, iznio tvrdnju da su odluke ovih opstinskih odbora saglasne sa statutarnim normama.

"Pretpostavljam da je ovo jedan od kljucnih trenutaka u egzistenciji DPS-a. Ovo je ono sto bi nazvali trenutkom rascjepa. Izrazavam nadu i uvjerenje da ce to sve skupa pomoci DPS-u" - rekao je Bulatovic.

Nakon zavrsene sjednice GO, nesto poslije 16 casova, takodje u plenarnoj sali DPS-a, novinarima su se obratili novi predsjednik DPS-a dr Milica Pejanovic-Djurisic, i potpredsjednici Milo Djukanovic i Svetozar Marovic. U odgovoru na brojna pitanja novinara istaknuto je da je zasjedanje GO DPS-a bilo statutarno, a da je Momir Bulatovic smijenjen s funkcije predsjednika zbog toga sto je opstruirao rad GO DPS-a.

Sto se tice inicijativa o sazivanju kongresa, oni u principu nemaju nista protiv, ali je neophodno da odluku o tome donese Glavni odbor i to nakon utvrdjivanja valjanosti i statutarnosti inicijative pojedinih opstinskih organizacija. U tom kontekstu, Milica Pejanovic-Djurisic je kazala da su odluke sedam opstinskih odbora DPS-a obrazlozene suvoparno i da ih ne prate zapisnici na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da li su donesene prema Statutu DPS-a.

Kad je rijec o javnosti rada, na kojoj je insistirao Momir Bulatovic, oni su podsjetili na odluku Izvrsnog odbora GO DPS-a prema kojoj je Glavni odbor trebao da se izjasni o tome na koji ce nacin javnost biti ukljucena u rad Glavnog odbora DPS-a.

D. Vukovic
B. I. Milicic

SVETOZAR MAROVIC

Ne mogu biti dva kongresa

Odgovarajuci na jedno od novinarskih pitanja, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marovic kazao je da ne mogu biti odrzana dva kongresa DPS-a "Moze biti samo legalan kongres koji je zakazan po Statutu" - kazao je Marovic, osporavajuci pravo Bulatovicu i njegovim pristalicama da zakazuju kongres mimo Glavnog odbora. "Ne moze niko zakazivati kongres prema svojoj volji" - podvukao je Marovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /