Subota, 12. jul 1997.

ZORAN VERUSEVSKI, POMOCNIK MAKEDONSKOG MINISTRA POLICIJE

Moguci nemiri u Debru, Tetovu i Kicevu

U zvanicnom saopstenju policije konacni bilans gostivarske pobune je: dva ubijena demonstranta, 12 u zivotnoj opasnosti, 25 teze ranjeno i preko 300 privedeno. Protiv gradonacelnika Gostivara Rufi Osmanija podneta krivicna prijava. Kiro Gligorov izrazio saucesce porodicama nastradalih

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

U Gostivaru tmurno:
Makedonski specijalci patroliraju pustom ulicom
FOTO: FoNet/AP

Skoplje.-Pomocnik makedonskog ministra policije Zoran Verusevski izjavio je juce novinarima da posle nemilih dogadjaja u Gostivaru nije zabelezeno nijedno ozbiljnije narusavanje javnog reda i mira u tom gradu. Ni u Tetovu, takodje, ali jos uvek je situacija krajnje ozbiljna s obzirom da postoji mogucnost da slicni dogadjaji buknu u drugim krajevima Makedonije pod parolom zastite zastave. Verusevski je precizirao da opasnost ozbiljnog narusavanja javnog reda i mira postoji u Debru, Tetovu i Kicevu i naglasio da to nisu pretpostavke, nego tvrdnje na osnovu odredjenih policijskih sazananja.

Prema zvanicnom saopstenju policije, dva demonstranta su u Gostivaru ubijena, 12 se posle ranjavanja naslo u zivotnoj opasnosti, zbog cega su podvrgnuti hirurskoj intervenciji u Skoplju, dok ih je 25 teze ranjeno. Prema istom saopstenju, osam policajaca je teze ranjeno, od kojih jedan od vatrenog oruzja. Privedeno je preko 300 ucesnika u demonstracijama, a protiv 19 je pokrenut prekrsajni postupak, dok je protiv gradonacelnika Gostivara, Rufi Osmanija podneta krivicna prijava zbog "neizvrsavanja sudske odluke" o uklanjanju zastave ispred skupstine, zbog "organizovanja otpora" i "izazivanja nacionalne, rasne i verske mrznje, razdora i netrpeljivosti".

Pomocnik ministra Verusevski je izjavio da je prilikom pretresa kabineta Osmanija pronadjen kompromitujuci materijal o organizovanju kriznih stabova, kurirskih veza, zdravstvenog zbrinjavanja i nacinu suprotstavljanja organima vlasti ukoliko pokusaju da skinu zastave sa jarbola. Verusevski je izjavio da je Rufi Osmani odbio posle pretresa da napusti zgradu skupstine i da se obrati gradjanima kako bi se situacija smirila. Verusevski je rekao da bi broj zrtava bio daleko veci da policija nije uzuvracala vatrom iz oruzja samo u pravcima iz kojih se iz okolnih zgrada pucalo na policiju. Prema njegovim recima, oruzani sukob je trajao oko sat i po i vozila policije nisu zapaljena zato sto je uhapseno pet Albanaca koji su posedovali "molotovljeve koktele" pre nego sto su ih upotrebili. Nasto posle 17 casova, u sredu, demonstranti su prvo bacili hemijsku bombu na policajce, a onda je pocela i pucnjava.

Makedonski predsednik Kiro Gligorov je izrazio saucesce porodicama ciji su clanovi stradali, rekavsi da je to ono najbolnije sto se dogodilo. "Pucalo se iz raznih kuca i pravo je cudo sto nema vise zrtava". Gligorov je rekao da je postovanje drzave i drzavnih simbola obaveza jer "oni izrazavaju teritorijalni integritet, nezavisnost i pravo svih gradjana da odlucuju o svojoj "sudbini".

REAGOVANJA IZ SVETA

SAD podrzava teritorijalni integritet Makedonije

Sva makedonska glasila su objavila ostru protestnu notu albanske vlade, koja je urucena u Tirani makedonskom ambasadoru Nikoli Todorcevskom, u kojoj se kaze da se "osudjuje nasilje makedonske policije primenjeno prema Albancima". Makedonska glasila objavljuju i izjave diplomatskih predstavnistava u Skoplju, medju kojima i izjavu americke ambasade u kojoj se kaze da "SAD cvrsto podrzava teritorijalni integritet i demokratski razvoj bivse jugoslovenske republike Makedonije, sto predstavlja osnovni elemenat stabilnosti u regionu". Glasila objavljuju slicne izjave i drugih ambasada kao i UNPREDEP-a. U izjavi ruske ambasade se kaze da je rec o "unutrasnjim poslovima Makedonije i da ambasada procenjuje da ce situacija biti resena mirnim i politickim sredstvima", dok se u izjavi ambasade Velike Britanije kaze da je novi zakon o zastavama nacionalnosti "dobar kompromis".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /