Subota, 12. jul 1997.

MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA RUSIJE OSUDILO AKCIJU SFORA

"Kaubojski prepadi" pretnja Dejtonu

Moskva saopstila da ce "rusko rukovodstvo iz ovoga izvuci odgovarajuce zakljucke" uz mogucnost preispitivanja svog ucesca u mirovnoj misiji

Moskva, Rojter. - Rusija je juce osudila iznenadna hapsenja bosanskih Srba koji su osumnjiceni za ratne zlocine, ocenivsi da takvi "kaubojski prepadi" predstavljaju pretnju Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Rusija ne snosi, niti ima nameru da snosi, bilo kakvu odgovornost za posledice takvih unilateralnih akcija", saopstilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova. "Mora se shvatiti da takvi 'kaubojski prepadi' prete citavom Dejtonskom mirovnom procesu, koji ionako prolazi kroz tezak period."

U saopstenju se kaze da bi bilo kakve odluke o hapsenjima trebalo donositi putem direktne saradnje izmedju strana u Bosni i Suda UN za ratne zlocine u Hagu i da je prekjucerasnjom akcijom prekoracen mandat mirovnih snaga.

Ministarstvo je nagovestilo da bi Rusija, ciji se vojnici nalaze u sastavu medjunarodnih mirovnih snaga u Bosni, mogla da preispita svoje ucesce u misiji. "Rusko rukovodstvo ce iz ovoga izvuci odgovarajuce zakljucke", saopstila je Moskva.

"Nekoliko puta smo naglasili da podrzavamo pravedno kaznjavanje svih koji su krivi za ratne zlocine u Bosni i Hercegovini. Medjutim, hapsenje osumnjicenih nije u skladu sa mandatom medjunarodnih snaga razmestenih u Bosni", saopstilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /