Subota, 12. jul 1997.

U SAVEZNU SKUPSTINU JOS NIJE STIGLA KANDIDATURA PREDSEDNIKA SRBIJE

Promene u Crnoj Gori ugrozile Milosevica

Rok za podnosenje kandidatura za predsednika SRJ istice u nedelju u 11 casova, a srpskim socijalistima u Vecu gradjana potrebno sedam tudjih glasova

Beograd. - Savezna skupstina je juce bila u stanju povisene pripravnosti-svakog casa se ocekivalo da stigne zvanican predlog SPS, kojim se Slobodan Milosevic predlaze za kandidata za predsednika SRJ, ali zvanican predlog dok kraja radnog vremena parlamenta nije stigao. Prema poslovniku o radu Skupstine, rok za dostavljanje predloga istice u nedelju u 11 casova.

Kalkulise se da bi razlog ovom odugovlacenju mogao biti obrt na sednici Glavnog odbora DPS i najave da ce se u Skupstini Crne Gore raspravljati o predlogu opozicije da se izglasa nepoverenje Slobodanu Milosevicu kao kandidatu za predsednika drzave. Sednica na kojoj bi trebalo da budu objavljnjne kandidature zakazana je za 15. jul, a do juce je sve bilo spremno da se cin izbora sefa drzave obavi 25. jula.

Promenjena situacija u Crnoj Gori mogla bi da dovede u pitanje odnos snaga u skupstinskim vecima, koja zasebno glasaju o izboru predsednika. Situacija u Vecu gradjana relativno je povoljna po srpske socijaliste, jer im je tu, pored sopstvenih 64 poslanika, potrebno jos sedam glasova. Medju ostalim poslanickim grupama svakako bi se moglo prikupiti nekoliko potrebnih glasova, kao sto je to bio slucaj u nekoliko navrata u prethodnom skupstinskom sazivu (promena izbornog zakona, smena Dragoslava Avramovica).

Odnos snaga u Vecu republika je bitno drugaciji. Od 40 poslanika koliko ih ima u ovom domu, SPS ima 12 poslanika, sto znaci da su im za prostu vecinu neophodni glasovi jos devet poslanika. Ocekuje se da bi dva glasa za Milosevica dali poslanici Nove demokratije, sto znaci da socijalisti moraju da "pronadju" jos sedam glasova. U ovom vecu DPS CG ima dva poslanika vise u odnosu na srpske socijaliste, DEPOS-SPO ima tri poslanika, DS dva, DZVM jednog, NS CG pet i SDA CG jednog poslanika.

Juce popodne je u Skupstini SRJ odrzana polutajna sednica Mandatno-imunitetske komisije, kojoj nisu mogli da prisustvuju novinari. Za ponedeljak u 13 casova je zakazana nova sednica Mandatno-imunitetske komisije oba veca Savezne skupstine, na cijem dnevnom redu ce se naci razmatranje inicijativa i predloga za predsednicke kandidate .

Nezvanicno se saznaje da su, do sada, inicijative za kandidate za predsednika SRJ predali Sinan Hudovic, koga je predlozila Radnicka partija "Josip Broz Tito", Dragan D. J. Vucicevic, novinar lista "Demokratija", i jedan kandidat iz Petrovca na Mlavi.

V.R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /