Subota, 12. jul 1997.

JUCE RANO UJUTRO U PRIJEDORU

Oslobodjeni sin i surak ubijenog Sime Drljace

Sfor isporucio telo bivseg sefa policije. Protestna setnja zaposlenih u prijedorskoj bolnici. Koordinacioni odbor opozicionih stranaka otkazao sve ranije zakazane mitinge podrske Biljani Plavsic

Protest zbog akcije medjunarodnih snaga:
Gradjani protestuju ispred komande Sfora u Prijedoru
FOTO: FoNet/AP

Prijedor. - Juce u dva sata ujutru oslobodjeni su Sinisa Drljaca i Spiro Milanovic, sin i surak prekjuce ubijenog bivseg sefa policije iz Prijedora Sime Drljace. Ovo je juce potvrdio potpredsednik Izvrsnog odbora Skupstine opstine Prijedor Slavko Budimir. Sfor je isporucio i telo ubijenog Sime Drljace koji ce danas biti sahranjen u Prijedoru.

Oko 400 zaposlenih u bolnici u Prijedoru demonstriralo je juce u centru grada zbog prekjucerasnje akcije Sfora u kojoj je ubijen bivsi sef prijedorske policije Simo Drljaca i uhapsen direktor bolnice Mico Kovacevic. Odeveni u bele mantile, zaposleni u prijedorskoj bolnici krenuli su u mirnu setnju centrom grada. Pridruzio im se i veci broj gradjana. Protestna povorka se, kako prenosi Srpski radio, zaustavila ispred komande Sfora i ispred sedista medjunarodne policije u Prijedoru.

Lokalni odbor vladajuce Srpske demokratske stranke (SDS), koji je u stalnom zasedanju, pozvao je gradjane da sinoc u svim naseljima, u znak protesta, zapale petrovdanske baklje. Po tradiciji, uoci Petrovdana, koji je 12. jula, pale se baklje napravljene od tresnjeve kore.

Povodom tragicnih dogadjaja u Prijedoru juce se oglasio i koordinacioni odbor opozicionih stranaka RS optuzivsi Sfor da je prekoracio mandat, jer hapsenje civila nije u skladu sa aneksom 1A Dejtonskog sporazuma. Predrag Radic koji se novinarima obratio ispred odbora je osudio i nazvao necasnim svako dovodjenje predsednika RS Biljane Plavsic u vezu sa dogadjajima u Prijedoru.

- Necasno je otvarati drzavne medije i usmeriti ih samo na jednu stranu - rekao je Radic. - Imajuci u vidu da Simo Drljaca jos nije sahranjen, kao i ne zeleci da otezava poziciju predsednika RS, koordinacioni odbor je odlucio da do kraja ove sednice otkaze sve vec zakazane mitinge. Zatrazeno je od Ustavnog suda RS da pojasni svoju odluku od 10. jula u vezi sa odlukom predsednice RS o raspustanju Narodne skupstine. "Uputicemo apel sudu da narodu razjasni sta znace i koje su posledice njihove odluke, odnosno koje to institucije do daljnjeg ne rade. Da li je to Narodna skupstina, vlada ili neka treca institucija" - rekao je Radic.

LJ. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /