Nedeljna, 13. jul 1997.

Plavsiceva u spuri svjetske zajednice

Sukob unutar iste ideologije

Koliko sukob u RS utice na sprovodjenje Dejtonskog sporazuma? Koliko postoji mogucnost za izbijanje srpsko-srpskog sukoba, dva su pitanja koja je "Nasa Borba" uputila liderima opozicije RS

Pise Miso Vidovic

Prema rijecima Miodraga Zivanovica, predsjednika Socijalno-liberalne stranke RS, Srpska demokratska stranka je minirala Dejtonski sporazum i prije sukoba Plavsic-Pale, "tako da ovo nije nista novo niti nista otezavajuce", smatra Zivanovic i dodaje:

"Radi se, naime, o tome da je rijec o sukobu unutar iste ideologije, SDS, unutar njenih struktura, establismenta. Bez obzira ko pobjedi u tom sukobu, moze doci samo do kozmetickih promjena, ali sve ce ostati isto, i prema tome to je samo nastavak opstrukcije Dejtona i nastavak agonije ovog naroda.

Ja ne vjerujem u mogucnost sukoba na ovim prostorima, pa ni u to da ce doci do oruzanog sukoba, i koliko ja vidim iz ove situcije postoje, realno, dva izlaza. Prvi, moguci kompromis na liniji Plavsic-Pale, te da se urade neke personalne promjene ministara i u vladi.

Takodje postoji mogucnost da se situacija dovede do usijanja, tvrdoglavoscu obje strane u sukobu i tada nece doci do rata, nego do uvodjenja protektorata. Od dva zla, pitanje je koje je manje.

Jedan od opozicionih lidera, cija je Demokratska stranka za Banjaluku i Krajinu usla u koaliciju politickih stranaka koje nedvosmisleno daju podrsku Biljani Plavsic, Nikola Spiric, kaze:

"Smatram da su snage koje su spremne na nedemokratske mehanizme u manjini i da ce na svu srecu pobjediti demokratska opcija i ja necu da razmisljam o tome, a ni da vjerujem kako postoje ljudi, Srbi, koji su spremni da reziraju srpsko-srpske sukobe.

Ovdje ce se ocitovati medjunarodna zajednica da li je spremna da ucestvuje u demokratizaciji unutrasnjih odnosa RS ili je spremna da inscenira sukob na prostoru RS. Nadam se demokratskom raspletu.

Nekadasnji kandidat na proslogodisnjim septembarskim izborima Saveza za mir i progres, i Demokratskog patriotskog bloka RS, inace, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, Mladen Ivanic:

"Po mom misljenju ovaj sukob ima implikaciju na provodjenje Dejtonskog sporazuma, ali ne bih rekao da on ugrozava Dejtonski sporazum.

Sasvim je jasno da Dejtonski sporazum ima tezinu kakvu su svojevremeno imali Berlinski kongres ili Versajski sporazum i neki drugi sporazumi koji su uredjivali odnose na Balkanu.

Kako Dejtonski sporazum ima tu tezinu, kratkorocne razmirice i sukobi koji se pojavljuju ne mogu imati posljedice po provodjenje Dejtonskog sporazuma i da ga ne ugrozavaju. One eventualno mogu biti povod za neke koji imaju namjeru da obore Dejtonski sporazum, da iskoriste, ali mislim da je stav medjunarodne zajednice, pitanje digniteta i obraza, posebno americke administracije koja je direktno bila lobirana u njega, tako da ce onemoguciti da se Dejtonski sporazum ugrozi.

Mislim da objektivno sanse za izbijanje sukoba ne postoje, iz vise razloga. Narod nije spreman da ucestvuje u bilo kakvom srpsko-srpskom oruzanom sukobu, i da do toga ne moze doci.

Ne postoji atmosfera, niti postoji nikakva kriticna masa koja bi gurnula narod na narod. Suvise je ovo iskustvo iz rata, i smatram da ne postoji nikakva mogucnost za takav sukob, i Sfor to ne bi dozvolio, jer bi se time ugrozio i njegov mandat ovdje.

U intervjuu koji je dao agenciji AIM, Dragutin Ilic, potpredsjednik Socijalisticke partije RS, istice da njegova partija izrazava veliku zabrinutost, "jer umjesto da se stvari smiruju i konstruktivno rjesavaju, sukob se produbljuje".

Komentarisuci zasjedanje grupe poslanika, mahom SDS i SRS, koje se tretiralo kao sjednica Narodne skupstine RS, Ilic tvrdi da se i dalje istrajava na politici diktata, umjesto politickog dijaloga.

Na pitanje kakav je trenutni stav socijalista u RS, i otkud ova politicka partija na mitingu podrske Biljani Plavsic u Banjaluci, Ilic kaze:

"Socijalisticka partija RS nasla se u vrlo delikatnoj poziciji s obzirom da se Biljana Plavsic nasla na programu koji mi zastupamo od osnivanja partije, sto smo narocito zastupali u parlamentu. Prihvatili smo rad u Koordinacionom odboru stranaka jer pokusavamo da sprijecimo bilo kakav avanturizam i destruktivno ponasanje".

Odnos SP RS i SPS Ilic tretira kao ostanak i dalje "u onoj ravni kakve smo imali ranije, a to znaci partnerski". "SP RS odgovara iskljucivo gradjanima Republike Srpske i nece nikada iznevjeriti njihovo povjerenje, i gradjani RS su za promjene i podrzavaju odluku Biljane Plavsic", istice Ilic.

O trenutnoj situaciji Mico Carevic, predsjednik SK RS, cija je partija clanica Udruzene ljevice RS, kaze:

"Mislim da je Biljana Plavsic konacno uvidjela da je upala u jednu spuru svjetske zajednice, Dejtonskog sporazuma, i da to mora provoditi.

S obzirom da je svjetska zajednica u cjelini stala na stranu Biljane Plavsic, oni ce tu stranu podrzavati i u toj mjeri ce se Dejtonski sporazum i sprovoditi.

A sto se tice nekog eventualnog sukoba ja ne vjerujem u to, i ne vjerujem da on moze prerasti u medjusrpski sukob, zbog toga sto su se Srbi skoro do kraja otrijeznili.

Srbi su sada trenutno na Balkanu, i na prostoru bivse Jugoslavije najsirotinjskiji narod od svih naroda. Srbin je tek sada video da je propao, da je badava ratovao i da se raspao socijalni sistem, da do njega niko ne drzi, da vladajuci establisment gleda svoja posla, i ja mislim da do tog sukoba ne moze doci u smislu neke socijalno-klasne i ideoloske diferencijacije.

Sada je Biljana Plavsic uzela tu "palicu" da se izadje iz krize, mada je ona limitirana svojom ideologijom - nacionalistickom, vjerskom, antikomunistickom, cetnickom.

Treba imati u vidu da smo vise propali od Dejtonskog sporazuma, nego do njega. Ko nam je sada kriv?

Srbija kao obicno kasni

Pismo koje je Mico Carevic namijenio Slobodanu Milosevicu, pod "radnim naslovom" "Zakasnjela intervencija":

"Kada sam cuo da je Slobodan Milosevic pozvao u Beograd Biljanu Plavsic i Momcila Krajisnika radi razrjesavanja sukoba, nisam vjerovao da ce se Plavsiceva odazvati, zbog toga sto su dogadjaji toliko eskalirali, a Srbija kao obicno kasni. Njeni predstavnici su u izjavama bili nejasni ili na strani Pala. To je strateska greska Srbije, ne znam koja po redu, kada je rijec o sukobima u BiH.

Sada kada su organi medjunarodne zajednice na strani sefa drzave da je raspustanje Skupstine legalno - naivno je ocekivati da ce se konflikt moci pacificirati kompromisom. Skupstina je raspustena i tu cinjenicu treba prihvatiti. Naknadno koprcanje vjerovatno nece uspjeti i sa odlukama na Skupstini i poslije nje.

Iza mjera Biljane Plavsic stala je velika grupa opozicionih stranaka, koje pripremaju i odrzavaju zborove podrske. Postojeci rezim je doveo RS do propasti i ta agonija se mora prekinuti, ali nece oportunistickim kompromisom, vec izborom novih organa.

Kasno Marko na Kosovo stize!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /