Cetvrtak, 17. jul 1997.

SKUPSTINA SRBIJE: NASTAVAK RASPRAVE O AMANDMANIMA NA IZBORNE ZAKONE

Demokrate optuzuju socijaliste zbog arcenja narodne imovine

Jos nijedan izborni zakon nije usvojen. Tokom celodnevne rasprave odbacena su samo dva amandmana na Predlog zakona o finansiranju stranaka i zapoceta rasprava o trecem. Demokrate trazile da se naziv zakona preinaci u - zakon o "delimicnom" finansiranju stranaka

Beograd. - "Kad se sve razgrne, ispada da vasa baba, ipak, nije, devojka". Ovako je poslanik DS, Bogoljub Trkulja, u jucerasnjem nastavku rasprave u Skupstini Srbije o amandmanima na Predlog zakona o finansiranju stranaka, ilustrovao vladine namere. A one se (po oceni demokrata koji su, u prepodnevnom delu sednice, jedini i diskutovali), svode na to da drzava hoce da zadrzi pravo nadzora nad radom i trosenjem sredstava stranaka.

To ne bi bilo lose kad bi se, kako je rekao Djordje Basic (DS), nazirale sve stranke i da to rade, kao svuda u svetu, parlamentarne komisije. Medjutim, ovaj zakonski predlog je, po oceni demokrata, diskriminatorski vec i zbog toga sto u startu stavlja stranke u neravnopravan polozaj. Dok je formiranje nekih stranaka iznudjeno, druge rade u poluilegali, po supama i budzacima, primetio je Borivoje Radic (DS). Osim toga, kako je naveo Rafail Ruskovski (DS), na deobu para nemaju pravo one stranke koje ne osvoje mandate u republickom parlamentu.

Amandmani zakasnili pet minuta?

Slobodan Gavrilovic je saopstio da nedostaje devet amandmana koje su demokrate podnele na Predlog zakona o finansiranju stranaka. Prema evidenciji predsedavajuceg, Dragana Tomica, pre dva dana su zakasnili pet minuta sa podnosenjem tih amandmana, jer je vec bila pocela rasprava o zakonu. Rafail Ruskovski je uzalud pokusavao da dokaze da se vreme na njegovom primerku teksta amandmana i u stenogramu sa sednice ne poklapaju. Predsednik je ostao neumoljiv - amandmani se nece naci na dnevnom redu.

U 196 opstina, kako je naveo Bogoljub Trkulja (DS) SPS je uzurpirala pravo na sve zgrade bivseg komiteta SK. Veselina Jankovica (DS) je zanimalo kako izgledaju zavrsni racuni SPS i JUL. "Kojim parama su placeni njihovi veliki nastupi na TV, razni prijemi, putovanja po inostranstvu, na primer predsednice JUL-a po Indiji, Kini, Rusiji, potom kupovina akademskih Internacionala. Novac se namicao iz nasih dzepova", zakljucio je Jankovic.

- Prestankom postojanja Saveza komunista Srbije i Socijalistickog saveza Srbije sva imovina i jedne i druge organizacije, koja prevashodno potice od poreza uzimanog gradjanima Srbije, postala vlasnistvo Socijalisticke partije Srbije. Sa pojavom politickog pluralizma ovde u Srbiji istovremeno pojedine opozicione stranke u pojedinim opstinama nisu mogle da dobiju odgovarajuce ili bilo kakve prostorije za svoju aktivnost - rekao je Zoran Vacic. Naveo je i da je predsednik Skupstine opstine Svilajnac, poslanik Dobrivoje Budimirovic, porucio da opozicione stranke izaberu pored kapele koju hoce grobnicu i u njoj obavljaju svoju aktivnost.

Novi poslanici

Na predlog svog Administrativnog odbora Skupstina je juce verifikovala mandat novim poslanicima Bogoljubu Zecu (sa izborne liste Srpske radikalne stranke u Zrenjaninskoj izbornoj jedinici) i Janosu Cekelju (sa liste Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara u Zrenjaninu).

Pozdravljajuci njihov izbor Slobodan Gavrilovic (DS) je izrazio nadu da ova praksa nece imati svoje izuzetke, jer je nekim poslanicima odavno trebalo oduzeti mandat.

Ali, ako bi se stranke stavile u grobnice, bilo bi nemoguce obezbediti SPS-u izvidjacka mesta. Osim toga, nemoguce je prisluskivati komunikacije ukoliko politicka stranka nema telefon, ili vrsiti pretrese, ili sabotaze, ako nemaju odgovarajuce prostorije, ustvrdio je Vacic.

Ovaj spisak nepravdi Tomislav Panajotovic je dopunio pominjuci milione maraka koje su Dafina i Jezda davali SPS-u Beograda za jednu od svojih proslih kampanja, kao i velike pare koje su privatna preduzeca koja su se obogatila od ratnog profiterstva davala vladajucoj partiji.

Za to vreme su demokrate u Kraljevu, po recima Mileta Koricanca, bile prinudjene da se sastaju po kafanama. A tokom proslogodisnje predizborne kampanje, sekretar Opstinskog odbora SPS je prebacen za direktora pijace, najprofitabilnijeg preduzeca u Kraljevu. "Davno je taj gospodin Radmilo Bogdanovic pravio, racunajuci i subotu i nedelju, 2.600 dinara reprezentacije. Kupio je novi automobil "fiat kroma", kojim je mesecno prelazio 11.000 kilometara!"

Po Borisu Tadicu postoji informacija da su neke politicke stranke ovde imale izvore finansiranja u Rusiji. Buduci da zakon treba da se primenjuje tek od 1. januara 1998, jasno je, po Tadicu, da vlast izbornu utakmicu pokusava da odigra po krajnje nepravednim pravilima, zadrzavajuci privilegovan polozaj.

Sve su to razlozi zbog kojih su demokrate ujednom od dva amandmana, koji juce nisu prihvaceni, trazili da se naziv zakona preinaci u zakon o "delimicnom" finansiranju stranaka. Popodnevni deo rasprave vodio se oko amandmana demokrata cija je sustina da se 2.500 prosecnih plata strankama podeli na osnovu podnetih lista, a ne da se svima deli prema broju poslanika u parlamentu. Radikali smatraju da to nije prihvatljivo resenje, jer Srbija, kako je objasnio Tomislav Nikolic (SR), nema mogucnosti da finansira sve one koji hoce da ucestvuju u izborima, jer se sredstva razlivaju, vec samo one koji pobede na izborima. Zapravo, rekao je, rezultat ce odluciti kako ce se pare rasporediti.

Tokom celodnevne rasprave odbacene su dva amandmana na Predlog zakona o finansiranju stranaka i zapoceta rasprava o trecem. Ocekuje se da ce u danasnjem nastavku sednice taj zakon biti donet, jer je ostao za razmatranje samo jos jedan amandman. Izvestaci:

M. Torov
N. Todorovic

KONFERENCIJA POSLANICKOG KLUBA DEMOKRATSKE STRANKE

Incident zbog "vredjanja" Milosevica

Predstavnici poslanickog kluba Demokratske stranke u republickoj skupstini rekli su juce da ce i dalje nastojaati da zaustave donosenje novog Zakona o izbornim jedinicama. Socijalisti pokusavaju na sve nacine da dobiju nesrazmerno vise mesta u parlametnu u odnosu na broj glasaca, napomenuo je Slobodan Gavrilovic, potpredsednik DS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Skupstini Srbije.

Kada je u pitanju donosenje zakona o finansiranju stranaka i zakona o narodnim poslanicima predstavnici ove stranke ce "biti uzdrzani", odnosno nece kociti njihovo izglasavanje.Ovi zakoni su u nacelu bolji od ranijih ali ni takvi ne omogucavaju ravnopravnost opozicionih stranaka sa vladajucom, objasnjeno je na konferenciji.

Rad u ovoj skupstini karakterise krsenje poslovnika i grubo nametanje volje vladajuce stranke, rekao je Borivoje Radic, koji je i poslanik u Saveznoj skupstini. Potvrdjujuci takvu ocenu, Gavrilovic je rekao i da ponasanje poslanika Srpske radikalne stranke u Skupstini pokazuje da su u savezu sa levom koalicijom.

O izboru novog predsednika SR Jugoslavije, Radic je rekao da SPS nije mogla da predlozi nepogodniju licnost. Napomenuo je i da je prekjucerasnje predsednicko biranje bila jedna "ekspresna voznja", kao i da se sve aktivnosti Milosevica ocito zavrsavaju incidentno.

Dok je Radic govorio o Milosevicu doslo je do verbalnog konflikta jer je upadicom intervenisao Zoran Djumic, sef infomativne sluzbe u Skupstini(koji inace prisustvuje konferencijama). Upozorio je Radica da "tako moze da govori u svojoj stranci a ne u parlamentu kao i da je konferencija za stampu imala u najavi temu o parlamentarnom radu". Kako je Radic nastavio da govori o "katastrofalnim rezultatima Milosevica" Djumic je izasao iz pres-sale.

Pare samo pobednicima na izborima: Gorica Gajevic (SPS) i Tomislav Nikolic (SRS) juce u Skupstini Srbije

Beg od novinara

Predsednik parlamenta Dragan Tomic i sef poslanickog kluba SPS Gorica Gajevic nastojali su da izbegnu novinare, a na njihova uporna pitanja davali su odgovore u kojima su nastojali - da nista ne kazu.

Tako je Tomic rekao kako nije video izjavu Milice Pejanovic- Djurisic da Demokratska partija socijalista Crne Gore nije znala da ce se prekjuce birati predsednik SR Jugoslavije.

Rekao je i da ce biti sezdeset dana na mestu v.d. predsednika Srbije nakon sto Milosevic polozi zakletvu. Na pitanje da li ce biti istovremno parlamentarni i predsednicki izbori rekao je da ne odlucuje on o tome vec je to "politicka odluka". A "parlamentarni izbori ce biti kada je to Ustavom i zakonom predvidjeno".

Nakon par slicnih, ako je to moguce i kracih izjava, Gorica Gajevic je u Tomicevom maniru, mada brze krenula da se udaljava od novinara. koji su je onako "u letu" pitali zasto bezi. "Ko bezi" odgovorila je Gorica Gajevic i nastavila zustro da se udaljava.

DPS nije iznenadjen

Zamenik poslanickog kluba SPS Ljubomir Ilkic najavio je da ce Skupstina verovatno produziti rad (u "produzeno zasedanje") kako bi u zakonom predvidjenom roku pre izbora usvojila zakon o izbornim jedinicama.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje rekao je da koliko je on upoznat vlada nece povuci predloge zakona pa ih ponovo pusti u proceduru kako bi sprecila poslanike opozicije da podnose amandmane.

Objasnjavajuci da nije upoznat sa svime sto se desavalo u Saveznoj skupstini, jer je republicki poslanik, Ilkic je rekao kako ne veruje da su poslanici DPS mogli biti iznenadjeni sto se prekjuce glasalo za predsednika SRJ. "Videlo se to i po rezultatu glasanja".

Ilkic je rekao kako ne veruje da ce biti bojkota izbora a na pitanje da li ce ih biti ako SPO i DS i druge manje stranke odluce da ih bojkotuju odgovorio je protivpitanjem:"A zasto da ih ne bude".

Na pitanje kada se moze ocekivati nova inicijativa za promenu Saveznog ustava rekao je da u svakom slucaju treba da se zavrsi postupak izbora predsednika, pa cemo onda videti sigurno i taj deo".

Na sta socijalisti trose

"Troskovi pojedinih opstinskih odbora SPS povecani su zbog pisanja saopstenja. Ovih dana, unazad 100 dana, imao sam prilike deset puta da procitam saopstenje Opstinskog odbora SPS iz Pirota, kojim ono pokrece inicijativu za razresenje Tomislava G. Panajotovica sa mesta predsednika Skupstine opstine. To gospodo kosta. Kosta pisanje saopstenja, kosta pokretanje inicijative, a ipak, najvise kosta potrosnja sedativa koje trose clanovi Socijalisticke partije Srbije kada im ta inicijativa ne prodje. Danas je islo novo saopstenje da je koalicija "Zajedno" kriva za strajk u Pirotu".

(Ovo je juce za skupstinskom govornicom saopstio Zoran Vacic, poslanik DS).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /