Cetvrtak, 17. jul 1997.

PROMOVISANA STRANKA DEMOKRATSKE ALTERNATIVE

Osnovno nacelo - ne zaboraviti coveka

Demokratska alternativa (DA) imace naglaseni socijalni program, a rukovodice se principima savremenih socijaldemokratija, izjavio mr Nebojsa Covic na promociji nove stranke

Beograd. - Bivsi gradonacelnik Beograda Nebojsa Covic, sada u funkciji predsednika Inicijativnog odbora stranke Demokratska inicijativa (DA), saopstio je na jucerasnjoj konferenciji za novinare da su nadleznim organima juce predata sva osnivacka akta te politicke partije.

U Inicijativnom odboru DA su, pored Covica, Budimir Kosutic, Radoslav Petkovic, Jovan Cirilov, Ivan Tasovac,Vuk Bojovic, Pavle Mincic, Radoslav Nedic, Goran Opacic, Nada Kolundzija i drugi. Prema Covicevim recima, rec je o stranci sa naglasenim socijalnim programom, koja ce se rukovoditi nacelima savremenih socijaldemokratija, i predstavljati alternativu aktuelnoj politickoj praksi koja zaboravlja na coveka.

- Ciljevi za koje smo se kao pojedinci zalagali i zbog kojih su gradjani mesecima protestovali na ulicama - da svako svojom odlukom utice na stvaranje uslova za promene koje ce znaciti bolji zivot coveka - nanovo su ugrozeni i njihovo ostvarenje je jos neizvesnije - rekao je Covic, dodajuci da "vlast u kojoj su glavni kriterijumi poslusnost i partijska pripadnost, mora biti smenjena".

Sta znaci reci "DA"

Knjizevnik Radoslav Petkovic, clan Inicijativnog odbora DA, istakao je da ocekuje duhovite i zlobne komentare na skracenicu imena novoosnovane stranke - DA.

- Svako "da" istovremeno znaci "ne". Reci "da" dobrom zivotu, slobodi i demokratiji, znaci reci "ne" tiraniji, teroru, zivotu kakvim zivi ogromna vecina gradjana, nasilju, bedi i ponizavanju - rekao je Petkovic.

Prema recima Nade Opacic, clana Inicijativnog odbora stranke, DA ce za saveznike imati "sve stranke demokratske orijentacije, koje izrazavaju politicku volju da se stanje promeni". Novoosnovana stranka, dodala je Opacic, podrzava zahteve demokratske opozicije o minimalnim izbornim uslovima, pa ce, ukoliko ti uslovi ne budu ostvareni, u dogovoru sa drugim strankama, pristupiti bojkotu.

Odgovarajuci na pitanje da li ce se, mozda, na predstojecim izborima, pojaviti kao predsednicki kandidat, Nebojsa Covic je rekao da je za takvo razmisljanje jos rano, i dodao da je nuzno da se demokratska opozicija dogovori oko isticanja jednog predsednickog kandidata. "Ako se to ne desi, u drugi krug ce ici SPS i SRS, a tad pitanje nije ko je bolji, nego ko je gori", upozorio je Covic.

Upitan kako ce se, na celu socijaldemokratske stranke, slagati sa sindikatima, nakon obracuna po kojima je ostao zapamcen dok je vrsio funkciju gradonacelnika, Covic je rekao da se "nikad nije obracunavao sa sindikatima, vec je samo stitio imovinu Beograda" te da je "sa sindikatima saradjivao izvanredno".

Komentarisuci desavanja u Zemunu, Covic je rekao da je to "ruzno i opasno" i ocenio da postoji tolerancija od strane republicke vlasti, koja ima ingerencije da zastiti gradjane. Pokusaj smene gradonacelnika Djindjica, Covic je nazvao nepotrebnom politickom igrom i dodao da "u funkcionisanju i nefunkcionisanju Grada, Republika ima ogromnu ulogu.

V.D.

Umesto slanja - primanje telegrama

Komentarisuci izbor Slobodana Milosevica za predsednika SRJ, Covic je rekao da je to u redu, ukoliko prilikom ubrzavanja izbora nije doslo do krsenja Ustava.

- Nece biti funkcionisanja saveznog predsednika kao do sada. Umesto slanja telegrama, bice izrazena zelja za primanjem telegrama - ocenio je Covic. On je dodao da je pogresan utisak da u svojim izjavama stedi Milosevica, a na pitanje da li u novoosnovanoj DA, osim njega, ima i drugih bivsih funkcionera SPS, odgovorio je odrecno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /