Cetvrtak, 17. jul 1997.

NIKOLAS BERNS, PORTPAROL STEJT DIPARTMENTA

Bosanski Srbi nemaju razloga za osvetu

Ambasada SAD u Sarajevu i snage Sfora u povisenom stepenu pripravnosti, potvrdio Berns, podsecajuci Srbe da su "potpisali Dejtonski sporazum i da ga moraju postovati"

Vasington, Beta. - Bosanski Srbi nisu ispunili obavezu iz Dejtonskog sporazuma da izruce ratne zlocince i zato imamo apsolutno pravo da preduzimamo akcije za njihovo hvatanje, rekao je portparol americkog Stejt dipartmenta Nikolas Berns. Govoreci o nedavnoj akciji Sfora i strahu od eventualne osvete bosanskih Srba Berns je, kako prenosi jucerasnji Bilten Stejt dipartmenta, podsetio na izjavu predsednika Bila Klintona da bosanski Srbi nemaju razloga za osvetu jer Sfor samo sprovodi Dejtonski sporazum.

"Bosanski Srbi treba da shvate da su potpisali Sporazum i da ga moraju postovati", dodao je on. Berns je rekao da je politickim liderima i policiji RS poruceno da imaju odgovornost da u RS odrze red i zakon. "Ako oni nisu u stanju, mi imamo dovoljno vojnika da to ucinimo."

Rekavsi da su americka ambasada u Sarajevu i snage Sfora u povisenom stepenu pripravnosti, Berns je dodao da ce SAD svakako, ako zatreba, stititi svoje ljude, a vojnici sami sebe, ali i ponovio Klintonovu ocenu da nema razloga za osvetu. Berns je rekao da je proteklih dana bilo manjih demonstracija u Brckom i Banjaluci. "U Brckom ima onih koji misle da je Arkan heroj. Mi mislimo da je kriminalac", kazao je.

U razgovoru sa novinarima Berns nije mogao da kaze da li snage pod komandom NATO pruzaju neku zastitu predsednici RS Biljani Plavsic zbog navodnih pretnji kojima je izlozena. "Moracete da se obratite Sforu", rekao je. Upitan ima li ikakvih konkretnih nagovestaja da su strane koje su potpisale Dejtonski sporazum zaista spremne da izruce Haskom tribunalu osumnjicene za ratne zlocine, Berns je podsetio da je predsedavajuci Predsednistva BiH Alija Izetbegovic izrucio neke od optuzenih. "On ispunjava svoje obaveze, ali hrvatski predsednik Franjo Tudjman ih uglavnom ne ispunjava". "Srbi i bosanski Srbi nikako ne postuju sporazum i nisu ispunili nijedno obecanje iz odredbi o ratnim zlocinima sadrzanih u Dejtonskom sporazumu", rekao je Berns.

Berns je istakao da su Ifor i Sfor od pocetka svog mandata decembra 1995. imali ovlascenje da hapse ratne zlocince i da ih prebacuju u Hag. "Nema potrebe za novim ovlascenjima. Ona postoje i to su veoma uspesno prosle nedelje pokazali Britanci".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /