Cetvrtak, 17. jul 1997.

PREMA TVRDNJAMA VISOKOG FUNKCIONERA VLADE RS I VLADAJUCE PARTIJE

SDS pokrenuo kampanju protiv "antisrpskih" izbora u RS

Organizovani bojkot izbora koje je predsednica RS zakazala za 1. septembar poceo napadom Alekse Buhe na Biljanu Plavsic u obracanju na SRT, tvrdi sagovornik "Nase Borbe", u planu medijska kampanja i plakati sa Radovanom Karadzicem

Pale. - Posto je mogucnost sklapanja kompromisa izmedju Pala i Banjaluke, ravna pronalazenju Atlantide, rukovodstvo sa Pala spremilo je i svoj plan B - organizovani bojkot izbora koje je za prvi septembar zakazala predsednica Biljana Plavsic. Ovo je "Nasoj Borbi" potvrdio jedan visoki funkcioner Vlade RS i Srpske demokratske stranke.

- Kao "podloga" za aktivni i svenarodni bojkot izbora trebalo bi da posluzi odluka Ustavnog suda Republike Srpske kojom ce se ponistiti odluka Biljane Plavsic o raspustanju Skupstine RS. Eventualno inacenje sa Zapadom, vjerovatno nece donijeti zeljene rezultate. Naime, ovdje na Palama smatraju da bi Zapad mogao do kraja podrzati Biljanu Plavsic i njenu odluku da je nasa Skupstina nelegitimna. Medjutim, takva podrska znaci i nova hapsenja tzv. ratnih zlocinaca zasta bi u nasim medijima bila optuzena upravo predsjednica - rekao je nas sagovornik, naglasivsi da je bojkot oznacen Buhinim napadom na Biljanu Plavsic u obracanju na SRT.

Bojkot, kako tvrdi ovaj funkcioner, bice pracen do sad nezapamcenom kampanjom na SRT, "Glasu srpskom" i lokalnim medijima privrzenim Palama. Uskoro bi trebalo da pocne i stampanje plakata na kojim ce se od gradjana Republike Srpske traziti da bojkotuju "ove antisrpske izbore". Prema recima naseg sagovornika nije iskljucena mogucnost i pojavljivanja "slike", bivseg prvog coveka RS na plakatima. Za bojkot, tvrdi nas izvor, vec su kontaktirane "bliske" partije - socijalisti i radikali.

- Tacno je da su nas ljudi iz SDS kontaktirali tim povodom, ali nikakav dogovor nije postignut jer cemo mi tu ponudu tek razmotriti nakon odluke Ustavnog suda RS i situacije kakva bude bila u trenutku razmatranja mogucnosti izlaska ili bojkota izbora. Posto su kontakti bili nezvanicni za sada, nismo dogovorili o tome za sada mi ne zelimo da izlazimo u javnost - rekli su nam u Socijalistickoj partiji Republike Srpske.

Zapad protiv Biljane Plavsic?

Donatorska konferencija o BiH, koja ce se odrzati 23. i 24. ovog meseca, prema tvrdnji naseg sagovornika sa Pala mogla bi se pretvoriti u nov udarac predsednici RS od strane Zapada.

Postoji mogucnost da se na toj konferenciji uslovi pomoc Republici Srpskoj smirivanjem situacije izmedju Pala i Banjaluke, a da finansijsku podrsku dobije Federacija BiH. To bi, vjerovatno, dotuklo Biljanu Plavsic koja bi uz kampanju SRT bila optuzena kao glavni krivac za saradnju sa Zapadom koji zeli da unisti Republiku Srpsku - tvrdi sagovornik "Nase Borbe".

Medjutim, prema recima jednog funkcionera SPRS, koji se predstavio ali je odbio da mu se objavi ime, socijalisti bi, verovatno, prihvatili bojkot ali za tako nesto je potrebna "dozvola" Beograda.

- Iz centrale su nam rekli da ne odbacimo takvu ponudu ali i da je ne prihvatimo zdravo za gotovo. Mislim da Milosevic ne zeli konfrontaciju sa Palama ali ni sa Zapadom, pogotovo od kad je postao predsednik Jugoslavije. Receno nam je da i dalje podrzimo Biljanu Plavsic, ali ukoliko Beograd oseti priliku da se s njom moze konacno obracunati onda bismo se i mi ukljucili u bojkot izbora. Ukoliko pak Zapad do kraja podrzi Biljanu (Plavsic) i pobedi Pale, mi cemo pokusati da iskoristimo nasu sansu i pobedimo na septembarskim izborima - rekao je izvor "NaseBorbe", naglasivsi da im je iz Beograda saopsteno da se u slucaju izlaska na izbore lista kandidata nece bitnije menjati.

N. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /