Cetvrtak, 17. jul 1997.

NIKOLAS BERNS, PORTPAROL STEJT DIPARTMENTA

Milosevic ne voli konkurenciju

Predsednik Srbije i njegovi saradnici obogatili su se na racun srpskog naroda - izjavio Nikolas Berns. SRJ primer da su sankcije ponekad grubo i nesavrseno sredstvo

Vasington, Beta. - Siguran sam da Slobodan Milosevic nije imao protivkandidata, zato sto je autokrata i ne voli konkurenciju - rekao je portparol americkog Stejt dipartmenta Nikolas Berns, komentarisuci izbor novog predsednika SRJ.

Kako prenosi jucerasnji Bilten Stjet dipartmenta, novinare je posebno interesovalo Milosevicevo finansijsko stanje. "Milosevic i njegovi saradnici obogatili su se na racun velikog dela srpskog naroda u jednoj dirigovanoj privredi, koja nije reformisana od pada Berlinskog zida" - rekao je Berns na konferenciji za novinare u Stejt departmentu. "Za razliku od vecine zemalja Centralne Evrope, u kojima trzisna privreda omogucava da se obogate i drugi, a ne samo vladajuca manjina, oni i dalje vladaju kao apartcici politbiroa". "To je, dakle vrlo tuzna prica" - zakljucio je Berns.

Upitan kakva je svrha sankcija, ako se vodje bogate, a narod trpi, Berns je odgvorio da je SRJ mozda jedan od primera koji pokazuje da su sankcije ponekad nesavrseno i grubo sredstvo.

On je, medjutim, objasnio da time sto Milosevicu onemogucavaju veze sa medjunarodnim finansijskim ili sportskim institucijama, koje on zeli, SAD imaju izvestan uticaj na njega.

"Da li je taj uticaj uspesan ili ne, videcemo. U svakom slucaju bolje je pokusati nego mirno posmatrati kako Srbi ne postuju Dejtonski sporazum u mnogim aspektima", dodao je Nikolas Berns.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /