Cetvrtak, 17. jul 1997.

OBJAVLJENA REVIJA ZA KNJIZEVNOST, UMETNOST I MISLJENJE "ITAKA"

Prvi i poslednji broj

U izdanju Drustva za proucavanje kulturne bastine, Cigoja stampe i beogradskog "Otkrovenja" nedavno je objavljen prvi broj revije za knjizevnost, umetnost i misljenje "Itaka". Po odluci redakcije (David Albahari, Marinko Vucinic, Jovan Zivlak, Aleksandar Jovanovic, Tode Rapaic i Gojko Tesic) zbog nemogucih uslova (nedostatak finansija, odgovarajuceg redakcijskog prostora itd.) ovaj broj kao prvi i poslednji izlazi sa zakasnjenjem od dve godine, objavljuje sve prispele priloge. Rec je o tematskim blokovima o Lotmanu, Ljubi Popovicu, zapadnonemackoj prozi... Tu je i anketa "Izdajstvo, danas i ovde", planirana za 1995. godinu koja ima istorijsku potvrdu - uz napomenu redakcije da se na njihov poziv nije odazvao veliki broj znacajnih i kriticki nastrojenih autora iz svih stvaralackih sfera. Pesnici 1995. godine su po misljenju mnogih Alek Vukadinovic i Milosav Tesic o cijoj posebnosti govore tematski blokovi o njihovim poetskim zbirkama.

- Stvarnost je odlucila da "Itaka" sa ovim brojem ode u istoriju srpske knjizevne periodike. Namere su bile, ocigledno, utopisticke - ipak je neosporna cinjenica da se u tom sizifovskom poslu stremilo ka onim najlepsim prostorima poetskog i umetnickog moderniteta. Konacni zakljucak je: ovoj kulturi, ovoj sredini, ovoj civilizaciji (ako je ima!?) - "Itaka" je nepotrebna - zakljucak je redakcije.

Ono sto ce ostati iza ove revije su dva projekta zapoceta u njoj "Almanah Vinaver", godisnjak koji ce biti posvecen proucavanju Vinaverovog, odnosno srpskog, evropskog i svetskog poetskog moderniteta i "Avangarda", revija za poetsko-umetnicki radikalizam.

O. M. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /