Cetvrtak, 17. jul 1997.

DRUGI DAN ZASEDANJA GRADSKE SKUPSTINE

Kod "Studija B" odbornici posustali

Rasprava o inicijativi za smenu Zorana Djindjica odlozena za danas. Ada Ciganlija proglasena Javno komunalnim preduzecem

Ni na jucerasnjem nastavku sednice Skupstine grada nije bilo rasprave o inicijativi za preispitivanje poverenja gradonacelniku Zoranu Djindjicu, koju su u ponedeljak uvece podnele odbornicke grupe SPS i JUL, posto odbornici nisu ni stigli do ove tacke, smestene na kraj dnevnog reda.

Zadnja tacka o kojoj je parlament raspravljao, odnosila se na Studio B. Rasprava o broju clanova koji treba da sede u Upravnom odboru te televizijske kuce, trajala je skoro sat vremena, ali ni u tom periodu odbornici se nisu mogli dogovoriti da li Upravni odbor treba da broji 12, 15 ili 18 clanova. Posto je sednica ulazila u osmi sat, Spasoje Krunic, predsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada, predlozio je da se nastavak odlozi za danas, jer je koncentracija odbornika opala, pa bi zbog mozda nerazumnog razmisljanja neko mogao da izgovori i ruzne reci, ne daj boze psovke.

Predlog gradske vlade da u Upravnom odboru Studija B bude 12 clanova i to po tri iz Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove, po jedan iz Socijalisticke partije Srbije i Srpske radikalne stranke i cetiri iz reda zaposlenih, Stevo Dragisic (SRS) ocenio je nelogicnim, jer na taj nacin nije postignuta proporcionalnost prema broju odbornika u Skupstini grada. Njegov predlog je bio da u UO sedi 18 clanova i to po cetiri iz SPO i DS, po dva iz SPS i SRS i sest iz reda zaposlenih, a da se za rad u UO ne trazi plata.

Zoran Ostojic, generalni direktor Studija B rekao je da UO nije placen zato sto nema para.

"Ako se prosiri UO, rukovodstvo kuce ce se prema njemu ponasati kao prema nuznom zlu. Najbolje bi bilo, po vama, da u UO sedi 148 clanova i to 110 iz Skupstine grada i 38 iz reda zaposlenih. Studio B se trudi da sa zatecenih milijardu i po nemackih maraka duga i zastarelom tehnikom i dalje funkcionise. Mozete Studio B i prodati, ali cete zato i odgovarati svojim biracima. Cinite sa Studijom B sta hocete, a mi u kuci znamo sta nam je ciniti", rekao je Ostojic. Dragisic je potom zakljucio da je direktor Studija B pristrasan DS. "Ne treba vi direktore da razmisljate o broju clanova UO, jer vas se to ne tice", rekao je Dragisic.

Zarko Seslija (SPS) rekao je Ostojicu da se svojim izlaganjem deklarisao i zato treba da da ostavku, a ne da ceka da ga drugi smene. "Hvala, sacekacu da budem smenjen", rekao je Ostojic, na sta je Seslija s mesta dobacio "Ja cu glasati da ostanes".

Koliko ce konacno UO Studija B brojati clanova saznace se verovatno na danasnjem zasedanju gradskog parlamenta.

Drustveno preduzece Ada Ciganlija proglasena je na jucerasnjoj sednici Javno komunalnim preduzecem, iako su odbornici SPS uporno pokusavali dokazati da je ovakva odluka nezakonita. Prema zakonu ni jedno javno komunalno preduzece ne moze se baviti sportskim i ugostiteljskim aktivnostima. Predstavnici SPS predlozili su da se Ada Ciganlija pretvori u Javno preduzece.

Posto su tokom rasprave odbornici SPS bili zustri i ne samo da su govorili sa govornice, nego i sa mesta, gradonacelnik Zoran Djindjic jednog trenutka je uz smeh rekao "Vi ste mala odbornicka grupa, ali ste zestoki".

Odbornici su tokom sednice usvojili predloge o izmenama Generalnog urbanistickog plana grada Beograda, koje se sastoje u tome sto ce osam lokacija u gradu (deo bloka 12 u Novom Beogradu, Ulica Jakuba Kuburovica, Lisicji potok, Jelezovac, Bezanijska kosa, Mihajlovac, deo Dedinja) promeniti namenu, te ce ove, sada uglavnom zelene povrsine i prostori namenjeni za razne druge aktivnosti, biti ubuduce prostori za gradnju stanova. Ovaj predlog je usvojen, mada je izazvao reakciju odbornika DSS, koji su smatrali da ne treba dozvoliti da se stanovi grade na racun drustvene infrastrukture i bez obracanja paznje na ekoloske posledice i ugrozavanje zdravlja gradjana. Odbornici su se juce bavili i statusom ratnih vojnih invalida, mada je njihov polozaj uglavnom u nadleznosti republike. Milan Simic je, naznacavajuci da je Vlada Srbije ucinila napore da se izadje u susret zahtevima ratnih vojnih invalida, istakao da bi Skupstina grada trebalo da razmotri mogucnost da se sadasnja suma od 500.000 dinara, namenjena za pruzanje jednokratne pomoci invalidima - poveca.

Smeh za 50 kg brasna

Kada je odbornik Slobodan Neskovic izasao za govornicu i predstavljajuci se, rekao da je odbornik JUL, u sali su se culi podsmesi i tihi razocaravajuci komentari. To je izazvalo reakciju Zarka Seslije, sefa odbornicke grupe SPS, koji se obratio predsedavajucem i zamolio ga da "malo smiri odbornike i zabrani im da dobacuju sa mesta". Jedan od odbornika SPS je glasno upitao gradonacelnika: "Hocete li da vam kupimo 50 kila brasna pa da se onda slatko smejete?"

Najduzu raspravu juce je izazvala rasprava o deponiji "Vinca", posto su se bitno razlikovale Informacija o ovom problemu i uvodno izlaganje koje je dao Radmilo Roncevic, gradski ministar za zdravlje. Roncevic je, naime, istakao da je u Vinci nepropisno smesteno 500 kg visokoradioaktivnog otpada i da to predstavlja potencijalnu opasnost od velike havarije. - Posetili smo Institut u "Vinci" i smatramo da on moze biti vrlo opasan, mada dosadasnja merenja radioaktivnosti pokazuju da u Beogradu nema nikakve opasnosti. Ipak, mislim da je ovaj otpad koji je nepropisno uskladisten, daje velike mogucnosti za razne diverzije i kradje - objasnio je Roncevic. Njegov stranacki kolega, Milan Bozic, pozivajuci se na svoj nekadasnji stauts dekana Prirodno-matematickog fakulteta, istakao je da je otpad lagerovan u skladu sa propisanim standardima i da ako se i dalje budu plasirale neproverene informacije o ovom Institutu, moze doci do konflikta sa sirom naucnom javnoscu. Odbornici su na kraju prihvatili Informaciju gradske vlade o ovom problemu, uz dodatni predlog da se sto pre osnuje specijalizovana komisija koja ce se konstantno baviti ovim problemom.

Ugovori o nabavci tri autobusa za GSP i 50 samohodnih sasija za autobuse "Laste" juce su ponovo bili tema rasprave odbornika. Iako se nekoliko puta culo da treba omoguciti da sasije proizvode nase fabrike, ova Informacija je prihvacena - 50 sasija iz fabrike "Raba" bice, posredstvom beogradske "Dinare", dopremljeno u Beograd, a vrednost ovog ugovora je vise od 5 miliona maraka. Vuceta Mandic, predsednik Upravnog odbora GSP istakao je u kratkom obracanju govornicima da "se slaze sa ovom kupovinom, ali da smatra da mi mozemo imati "srpsku" sasiju i da o tome u narednim poslovima treba voditi racuna".

Nekoliko puta se u toku jucerasnje sednice culo da odbornici ne postuju rad pojedinih skupstinskih tela i da ne dolaze na sednice. Odbornici SPS prihvatili su kritiku na racun njihovog kolege, Branislava Ivkovica, ministra za urbanizam, koji se ni jednom nije pojavio na sednici Saveta za urbanizam i odlucili da ga zamene nekim drugim clanom iz svojih redova.

T. Pekic
S. Milicic

Nova imena ulica

Odlukom Skupstine grada promenjeni su nazivi nekoliko ulica na podrucju opstina Vracar, Savski venac, Stari grad, Palilula, Zvezdara i Zemun.

Ulica Ivana Milutinovica dobila je naziv Kneginje Zorke, Marsala Tolbuhina - Makenzijeva, Sime Milosevica - Novopazarska, Mate Vidakovica - Bojanska, Filipa Filipovica - Sazonova, Proleterskih brigada - Krunska, Bulevar crvene armije - Juzni bulevar, Generala Zdanova - Resavska, Srpskih vladara - Kralja Milana, Bulevar revolucije - Bulevar kralja Aleksandra, Bozidara Adzije - Nedeljka Ercegovca, Borisa Kidrica - Mihaja Emineskua.

Svetlana Stipcevic je naglasila da menjanje imena ulicama samo povecava troskove gradjanima, jer ce morati promeniti dokumente. Prema recima Steve Dragisica u nasoj zemlji ionako se planira promena dokumenata, pa ce novi nazivi ulica biti samo usputni i nece izazivati dodatne troskove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /