Cetvrtak, 17. jul 1997.

POMODARSTVO, TU, OKO NAS

Kic postao statusni simbol

Proizvodjaci nude sirok asortiman "ukrasa", orlove, lavove, kerove, konje, ptice, foke, stubove...

Retko koju novosagradjenu kucu u gradu i okolini - ciji vlasnik "drzi do sebe" i svog polozaja u okviru novonastale urbanisticke "elite" - ne "krase" statue od gipsa ili betona. Siroku lepezu oblika cini mnostvo primeraka flore i faune naseg, a bogami i drugih nama egzoticnih podneblja. Ni istorija umetnosti se ne zaobilazi - narocito se insistira na grckim motivima, a briselski "decak koji piski" (malo je verovatno da neko od narucilaca zna da je malisan piskio na nemacku, fasisticku vojsku za vreme Drugog svetskog rata), omiljeni je deo fontane. Grcka boginja Afrodita takodje je omiljeni motiv, iako ga bolje znaju kao "lepu, mladu devojku, koja izranja iz skoljke"!

Pomodarstvo, kic, a sada istatusni simbol, razume se, preduzimljivi umeju valjano da iskoriste i uvek dobro unovce. Tako se dovitljiva porodica iz jedne varosice nadomak grada dosetila da u betonu lije bastenske i kucne "ukrase" i "po povoljnim cenama ponudi sirok asortiman robe" - nudi se, kako vlasnici vele, "50 raznoraznije vrsta": od orlova, lavova, kerova, konja, devojaka, ptica, foka, pa sve do grckih stubova.

Kako se oglas za prodaju ove sve tazenije robe uredno pojavljuje u dnevnoj stampi, telefonom smo saznali i detaljniji opis ponude.

Sve figure se rade u dve varijante, po zelji kupca, sa "pozlatom" i bez nje.

Lavica ima u sedecem i lezecem polozaju, duzine skoro metar. Ako se figurina "pozlati" kosta 100, a ona "natur" 60 maraka. Orlovi se daju neznatno jeftinije, jer ni sa rasirenim krilima ne dostizu dimenzije lava - siroki su samo 70 santimetara. Konj je, kako veli uzbudjeni zenski glas preko telefona, jako lep, najlepsi, izgleda kao pravi, a visok je metar, po porudzbini moze i vise! "Kerici za ukrasove" po autenticnosti ne zaostaju za konjima. Pored ovoga, najtrazenije su figure devojaka, a sve popularnije su i foke. Posao je, bar sto se tice asortimana, najvise razradjen kad su u pitanju stubovi. Njih ima 20 vrsta: debljih, tanjih, malih, velikih, sarenih, jednobojnih, sa ukrascicima i bez njih... Mali su mali - imaju 60 do 85 santimetara visine, dok su veci nesto veci i idu do 2,5 metara u visinu! Stubovi, provereno, lice na one grcke, samo citaocima dugujemo izvinjenje jer nismo mogli da dodjemo do informacije da li su dorski ili jonski, iako nije iskljuceno da ima i korintskih. Po opisu izgledaju ovako: "gornji i donji deo je ravan, a sredina je sarena, u strafte"!

Za sada nije poznato zasto su stanari u kolektivnim stambenim zgradama u "nepovoljnijem" polozaju i zasto se njih niko nije setio da im zivot "ulepsa" nekom od figura u trendu?! Ali, kako je krenulo, u ovom gradu nije iskljuceno da nece dugo biti u zapecku. Sigurno ce se i njih neko setiti kako ne bi camili u neestetski osmisljenim zgradicama bez devojaka, lavova i foka!

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /