Cetvrtak, 17. jul 1997.

PRAVNI AKTIV NISKOG JUL NUDI POMOC ODBORNIKU SPS KOGA JE GRADONACELNIK ZORAN ZIVKOVIC TUZIO ZA KLEVETU

"Ako nema svedoka, mozete priznati i da ste ubili hiljadu ljudi"

Nis. - Pravni aktiv niskog JUL dao je juce besplatni i javni pravni savet odborniku (SPS) Milovanu Marjanovicu protiv koga je gradonacelnik Zoran Zivkovic podneo krivicnu prijavu zbog klevete izrecene na poslednjem zasedanju Skupstine grada.

Niski gradonacelnik je tuzio Marjanovica jer je prilikom razresenja clanova Gradske izborne komisije, koje PO "Zajedno" tereti da su svesno remontovali rezultate na proslogodisnjim lokalnim izborima, rekao da "jeste krao glasove, ali od SPO za DS, kako bi Zivkovic mogao da postane gradonacelnik, jer je to mnogo voleo".

"Ne sekirajte se ako niste izvrsili delo koje ste priznali. Samo se u srednjem veku u Evropi u krivicama sudilo iskljucivo na osnovu priznanja. Ako protiv vas nema dokaza ili svedoka, ili i jednog i drugog, slobodno mozete priznati da ste ubili hiljadu ljudi, necete biti nijedan dan u zatvoru", navodi se u pismenom "besplatnom pravnom savetu napadnutom odborniku" Marjanovicu od strane pravnog aktiva niskog JUL koji se "nasmejao do suza" kada je informacija o gradonacelnikovoj krivicnoj prijavi ugledala svetlost dana.

U nekoj vrsti saopstenja podeljenog novinarima navodi se da ukoliko Marjanovic zaista "jeste izvrsio krivicno delo" onda ce njegova izjava za skupstinskom govornicom biti tretirana kao priznanje i kajanje "sto je olaksavajuca okolnost".

U neobicnom pravnom savetu se dodaje da Marjanovic "ipak treba da pripazi sta prica". "Na primer, ako za nekoga kazete da je 'los kockar koga na kraju uvek golog vrate kuci taksijem' cinite krivicna dela uvrede i klevete, a ako doticni uopste nije kockar - krivicno delo iznosenja licnih i porodicnih prilika. To sve cak i da je tacno ne smete da kazete jer je kaznjivo", zakljucuje pravni aktiv niskog JUL.

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /