Cetvrtak, 17. jul 1997.

SAVEZNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Proizvodnja u junu veca 0,9 odsto

Beograd. - "Industrijska proizvodnja u SRJ u junu u odnosu na maj visa je za 0,9 odsto. Ako se iskljuci uticaj sezonskih faktora, proizvodnja je u junu porasla za 0,6 odsto", rekla je Mirjana Rankovic, pomocnik direktora Saveznog zavoda za statistiku na jucerasnjoj konferenciji za stampu.

U prvom polugodju, proizvodnja je u odnosu na isti period prosle godine povecana za 7,6 odsto, dok je u odnosu na jun visa za 6,7 odsto. Najveci porast proizvodnje u junu, zabelezen je u sektoru proizvodnje hemijskih proizvoda i papira za 25,8 odsto, metalurgiji za 17,4 preradi metala i elektroindustriji za 12,3 energetici za 8,9 a u proizvodnji koze, tekstila i gume za 1,3 odsto dok je proizvodnja nemetala i gradjevinskog materijala ostala na istom nivou.

Najveci pad proizvodnje registrovan je u proizvodnji prehrambenih proizvoda i duvana za 8,5 odsto i sektoru prerade drveta za 1,7 odsto.

Za prvih sest meseci u odnosu na isti period prosle godine, proizvodnja je u Crnoj Gori povecana za 5,2 a u Srbiji za 8,1 odsto. Posmatrano regionalno, proizvodnja je navise porasla u Vojvodini za 17,6 u centralnoj Srbiji za 5,4 a na Kosovu 1,4 odsto.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /