Cetvrtak, 17. jul 1997.

SUKOB NOVOG I RASPUSTENOG RUKOVODSTVA OPSTINSKOG ODBORA DPS PODGORICE OKO PROSTORIJA

"Ilegala" ostala pred vratima

Clanovi raspustenog Opstinskog odbora DPS-a spreceni da udju u zgradu stranke. Momir Bulatovic odbio da kao presednik drzave udje u zgradu DPS-a

Podgorica. - Juce oko deset sati clanovi raspustenog Opstinskog odbora DPS-a Podgorice, na celu sa svojim predsjednikom Predragom Bulatovicem, sprijeceni su da udju u zgradu na obali Morace, gdje je sjediste vladajuce crnogorske stranke, tako da ce planirani sastanak morati da drze na nekom drugom mjestu.

Nezadovoljni takvom odlukom nove rukovodece garniture Demokratske partije socijalista, pristalice Momira Bulatovica, koji je takodje ostao pred vratima, reagovale su uzvicima: "Lopovi, lopovi", "Srusicemo zgradu" i slicno. Umirio ih je predsjednik Republike Crne Gore rijecima: "Ocigledno je da u ovu zgradu ne mozemo da udjemo. O tome ne postoji nikakav pismeni nalog. Postoji trideset policajaca sa one strane... To je, nazalost, ta pravna drzava koja je zasnovana na vladavini prava".

Predsjednik Bulatovic je zamolio oko stotinjak svojih pristalica da se dogovore sa predsjednikom Opstinskog odbora Predragom Bulatovicem o drzanju sjednice na nekom drugom mjestu i u neko drugo vrijeme.

"Mi necemo nista na silu da radimo, vec samo po zakonu i propisima", rekao je Bulatovic, zazalivsi sto se obezbjedjenje zgrade "naslo u neprijatnoj situaciji".

"Tuzan trenutak za DPS": Predrag Bulatovic, i grupa
nezadovoljnih clanova Opstinskog odbora ispred sedista DPS
FOTO: Montena faks

U pismu v. d. poslovnog direktora DPS-a Duska Markovica Predragu Bulatovicu naglasava se da se u prostorijama "koje su vlasnistvo DPS-a, mogu odrzavati samo skupovi legalnih organa partije". Markovic podsjeca Bulatovica da je Opstinski odbor DPS-a Podgorice, ciji je bio predsjednik, raspusten i da mu je tomodlukom prestala ta funkcija, te da u prostorijama DPS-a od sada sastanke mogu drzati samo clanovi novoizabranog Koordinacionog odbora DPS-a za Podgoricu.

U dopisu se, na kraju, naglasava da ce svaki sastanak "raspustenog OO DPS- a u prostorijama DPS-a biti sprijecen legalnim sredstvima i postupcima nadleznih", i Predraga Bulatovica upozorava da odustane od te namjere, jer ce "u protivnom snositi odgovornost za eventualne posljedice nesporazuma do kojih ce sigurnodoci".

Ovim dopisom nije bio zabranjen ulazak u zgradu i Momiru Bulatovicu, ali, solidarisuci se sa svojim istomisljenicima, i on je odbiro da iskoristi privilegiju na koju mu je ukazao Dusko Markovic da ce kao predstavnik drzavnih organa "biti tretian u skladu sa uobicajenim pravilima".

"Vladi Mila Djukanovica nikako ne odgovaraju kriticari, jer je ona ogrezla u kriminalu, lopovluku i svercu", rekao je za "Nasu Borbu" predsjednik MZ Golubovci i odbornik u podgorickoj skupstini Veljko Kaludjerovic, pokazujuci na zgradu vlade, dok je Miodrag Bozovic, clan GO DPS-a, koji se svrstao uz Momira Bulatoavica, naglasio da je ovo "dokaz da u Crnoj Gori ne funkcionise pravna drzava".

U zgradi DPS-a (u kojoj inace stoluje i Vlada Crne Gore) nije mogao da udje ni Zoran Knezevic, savezni ministar pravde i poslanik DPS-a u Vijecu gradjanina Savezne skupstine. On je taj cin samo prokomentarisao rijecima: "Ovo je jedan vrlo tuzan trenutak za DPS, tuzan trenutak za DPS, tuzan trenutak za Republiku Crnu Goru i Podgoricu".

"Tuzno je da se oni koji se zaklinju u demokratiju, koji se zaklinju u reformisticki kurs, koji govore o svijetloj sjutrasnjici, uskracuju ulaz u svoju zgradu onima koji su sve ucinili da DPS dobije prosle izbore. Mislim da je to nesto bez presedana u novijoj istoriji i DPS-a i Crne Gore", rekao je Knezevic.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /