Petak, 18. jul 1997.

ZARKO TREBJESANIN, PSIHOLOG

Sa dna politicke kulture

O tome kako je skandal u emisiji BK Televizije mogao da deluje na gledaoce, i da li su oni vec (mozda) siti takvih ispada ili ih (jos uvek) zabavljaju, psiholog Zarko Trebjesanin kaze da to sve jeste pitanje nase politicke kulture, a to sto se dogodilo je, jednostavno, nedopustivo.

- Gledaoci vole da cuju suprotstavljena misljenja, suceljavanja, a ona sve vise tonu u sukob i pravu borbu ko ce koga vise da povredi, unizi, ispsuje, sto je trebalo davno spreciti. Mislim da ce se ovo Seselju obiti o glavu, jer on svesno ide na neobrazovane ljude, niske kulture, ali to je mac sa dve ostrice i nikada ne moze da zna kad je presao granicu. Po meni, to se sada dogodilo - kaze Trebjesanin.

- Deo odgovornosti je i na televizijama, mada ne mislim da su na to isle svesno i namerno. Nas svet voli ta preganjanja, a ljudi sa televizija nisu se trudili da ih kanalisu. Ne sme da se dozvoli da dodje do toga da se upotrebljavaju uvredljivi izrazi, a voditelji emisija morali bi da upotrebe svoj autoritet i kazu da je to nedopustivo. Ako se to dozvoli, prirodna je eskalacija, najpre verbalna agresija , a kad se dodje do odredjene granice, ona postaje fizicka. Gledao sam i "Otvoreni studio", kada je na isti nacin izvredjan Vladeta Jankovic i kada je voditelj propustio da na to reaguje. Isto tako izostala je i reakcija drugih ucesnika, jer, posto je njih vise, i to je mogao da bude vid pristiska, da se zatrazi uljudno ponasanje - smatra Trebjesanin.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /