Petak, 18. jul 1997.

POVODOM OSVECENJA POZLACENOG DVOGLAVOG ORLA SINOC U BEOGRADU

Djindjic i Draskovic prvi put zajedno od raspada koalicije

Predsednik DS porucio da je dvoglavi orao simbol koji je uvek ujedinjavao srpski narod, a lider SPO vracanje orla na skupstinsko zdanje oznacio kao "najavu povratka u buducnost"

Dovoljno siroka krila da okupe sve:
Djindjic i Draskovic na balkonu Starog dvora
FOTO: D. Milosevic

Beograd. - Nekoliko hiljada gradjana okupilo se sinoc ispred Starog dvora - sedista gradske Vlade, gde su im se obratili, po prvi put zajedno, od raspada koalcije, lideri DS i SPO, Zoran Djindjic i Vuk Draskovic. Lideri SPO i DS su za vreme obreda u svecanoj sali Starog dvora stajali jedan pored drugog, ali su se odmah posle obracanja gradjanima, rastali i otisli u razlicite prostorije Izlazak Draskovica i Djindjica za govornicu, gradjani koji su uglavnom nosili monarhisticka obelezja, pozdravili su skandiranjem imena lider SPO i DS, parolama sa zimskih demonstracija "Zajedno, zajedno, Hajmo hajde - svi u napad, Setnja, setnja" i pistaljkama.

Okupljanje je inicirao SPO, a povod je bio obred posvecenja pozlacenog dvoglavog orla koji ce u septembru biti postavljen na zgradu Starog dvora , na mesto gde je pola veka stajala petokraka.

- Planirali smo da orao bude osvestan i postavljen, a iz SPO je stigla zelja da to bude na danasnji dan - kada je rodjendan prestolonaslednika. Potom je stigla ideja da govorimo zajedno. Ja sam rekao sto da ne - izjavio je Zoran Djindjic novinarima.

Za jucerasnji skup, Djindjic je rekao da je to "sasvim normalni deo saradnje dve stranke koje su zajednicki izasle na savezne i lokalne izbore imaju lokalnu vlast i spadaju u opozcioni blok koji ima zajednicki interes da izborni uslovi budu fer.

- Mi smo stranke koje imaju mnogo dodirnih tacaka i cudnije bi bilo da nemamo kontakte nego da ih imamo. Nismo nikakvi protivnici, vec stranke koje saradjuju. Na koji nacin cemo se pojaviti na republickim izborima je drugo pitanje. Iz toga ne treba da sledi nikakvo neprijateljstvo i suparnistvo u nekom ruznom smislu, rekao je Djindjic.

Draskovic ostaje pri predsednickoj kandidaturi

Vuk Draskovic je izjavio da demokratska opozcija mora imati jednog predsednickog kandidata i da ce ako DS ili bilo koja druga demokratska opoziciona stranka istakne svog kandidata to biti u korist SRS ili SPS.

- Taj kandidat nema nikakve sanse da udje u drugi krug i svako isticanje takvih kandidata znacice jasnu nameru da se oduzimaju glasovi jedinom mogucem kandidatu demokratske opozcije, a to sam ja, smatra Draskovic. Djindjic je rekao novinarima da se on slaze da opozicija treba da ima jednog kandidata, ali da treba da se otvori diskusija o tome koji kandidat ima sanse da pobedi na izborima.

Ocenjujuci da ima mnogo vise potrebe za kontaktima dve stranke, Djindjic je rekao da protokolarni susreti, kao jucerasnji, nisu dovoljni da bi se analizirali svi problemi koji se sada nalaze pred demokratskom opozicijom i kako bi se napravio konsenzus o daljoj strategiji.

- Kao koalicija to nismo mogli. Savet se nije sastajao. Sada, medjutim, vise nema formalnih tela koja se sazivaju, nema nikakve formalne prepreke da mi sa gospodjom Pesic i drugim strankama sednemo i razmotrimo trenutnu situaciju. Moramo shaviti da smo svi na tapetu, neko vise, neko manje. Bila bi iluzija verovati da ako sam ja sada na udaru da su drugi definitivno amnestirani, zakljucio je Djindjic u razgovoru sa novinarima.

Upitan kako je doslo do toga da sa Djindjicem govori na istom mestu, Vuk Draskovic je izjavio: "Jedna je gradska skupstina, jedan je dvoglavi orao na gradskoj skupstini, a ovde je vlast u rukama SPO i DS". Upitan da li ce razgovarati sa Zoranom Djindjicem, Draskovic je rekao da SPO nije rusio koalciju "Zajedno" i da je na drugima da odluce hoce li zidati poruseno.

- SPO postuje i dalje sve potpisane dogovore i sporazume a sta ce drugi raditi zavisi od njih. Postovanjem svega sto smo potpisali i time sto uprkos mnogim ponizenjima i uvredama cuvamo na lokalnom nivou koaliciju "Zajedno" mi pokazujemo za sta smo i saljemo jasnu poruku drugima koji jos cini mi se ne shvataju da im SPO ne sme biti politicki protivnik, ili bar ne glavni, nego SPS, rekao je Draskovic novinarima.

I. K.

Mesto i za levicare i desnicare

Zoran Djindjic je juce sa balkona Starog dvora pozvao gradjane na jedinstvo oko prosperiteta i buducnosti nacije, navodeci da pod dvoglavim orlom ima mesta i za levicare i desnicare, i monarhiste i republikance.

Osvecenje dvoglavog orla, Vuk Draskovic je najavio kao "povratak u buducnost" i istakao da su bog, vera i kruna osnovne vrednosti srpskog naroda.

- Skandirali ste "zajedno". Krila dvoglavog orla su dovoljno siroka da ponovo okupe sve nase drzave i krajine, rekao je Draskovic. Svoj govor on je zavrsio pozivom gradjanima da minutom cutanja odaju postu Drazi Mihailovicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /