Petak, 18. jul 1997.

SVETOZAR MAROVIC, PREDSEDNIK SKUPSTINE CRNE GORE

Milosevic je nasa realnost

Nadam se da ce on na novom poslu iskoristiti sansu da buducnost ne bude voz u kojem nema mesta za njega

Budva, Beta. - Predsednik Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic izjavio je povodom izbora novog predsednika SR Jugoslavije da je Slobodan Milosevic "nasa realnost, a buducnost nesumnjivo pripada demokratskim pravilima, otvorenom drustvu, radikalnim reformama, integraciji zemlje u medjunarodnu zajednicu i resavanju svih pitanja koja su pretpostavka tog povratka" - rekao je Marovic agenciji Beta. On je dodao da svako ima sansu da udje u taj "voz buducnosti", naravno i Milosevic. "Ja se nadam da ce on na tom svom poslu iskoristiti sansu da buducnost ne bude voz u kojem nema mesta za njega", rekao je Marovic.

On je rekao da je do zasedanja Savezne skupstine o izboru predsednika SRJ "doslo nenajavljeno", jer je izbor predsednika planiran za 23. ili 24. juli. Odgovarajuci na pitanje da li je sada svrsishodno da se na Skupstini Crne Gore raspravlja o kandidatu za predsednika SRJ, Marovic je izjavio da zbog toga "oseca odredjenu neugodnost", jer je iskreno zeleo da pomogne inicijativi koju su pokrenuli neki poslanici - da se u republickom parlamentu govori o ustavnim promenama i o predsedniku SRJ.

"Ocekivali smo da ce se izbor desiti do 25.jula pa smo zakazali sednicu Skupstine za 22. jul, racunajuci da ce to biti dovoljno da definisemo svoje stavove u odnosu na ta aktuelna pitanja", rekao je Marovic i dodao da ne zna "sta ce sada uraditi predlagaci". U svakom slucaju on je spreman da se dogovori sa predlagacima na najbolji nacin kako bi osmislili tu sednicu, jer je nesporno da Crna Gora mora pokazati interes za desavanja u ovoj zemlji.

Marovic je rekao da ce Crnoj Gori sigurno biti veoma vazno da kao jedna od federalnih jedinica, koristeci ustavne mehanizme, obezbedi da se i predsednik SRJ i svi ostali u ovoj zemlji ponasaju u skladu sa Ustavom i u skladu sa potrebama ovog naroda, "kako bi sudbina svih nas bila u rukama onih koji su mudriji i napredniji, a ne u rukama onih koji misle samo u kategorijama proslosti".

Predsednik crnogorskog parlamenta je demantovao vest koju su objavili neki mediji da je predsedniku Crne Gore Momiru Bulatovicu i nekim clanovima Opstinskog odbora Demokratske partije socijalista zabranjen ulazak u zgradu DPS u Podgorici. Marovic je rekao da "koliko on zna to nije tacno, jer predsednik Republike ima pravo da udje u svaku drzavnu instituciju i bilo bi neprimereno da se nesto tako uradilo. Mislim da je vise rec o nekim unutarstranackim nesporazumima i o zahtevu da se ti nesporazumi resavaju na demokratski i normiran nacin" - rekao je on i dodao da Bulatovic iz nekih razloga solidarnosti sa odredjenim brojem ljudi, nije hteo da udje u zgradu. Inace, on misli da su to "trivijalnosti koje nikome ne znace previse", jer predsednik Republike, "kao i svi mi treba da se bavi vaznijim poslovima nego osvajanjem prostora u prepodnevnim casovima."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /